ЕУ инсиситра да адаптирамо ССП

ЕУ инсиситра да адаптирамо ССП

Београд — ЕУ ће инсистирати да се до 1. јула, кад Хрватска улази у ЕУ постигне оквирни договор око адаптације Споразума о стабилизацији и придруживању са Србијом и БиХ.

“Постоји велики опсег решења, али пошто не зависе само од нас, већ и од друге стране се којом се воде преговори, Незахвално је давати било какве прогнозе и процене, с ви очекујемо да сви на прави начин и у духу добре сарадње нађемо компромисно решење”, рекла је помоћник министра трговине Бојана Тодоровић.

Важно је да у добром духу окончамо разговоре око адаптације ССП јер ћемо тиме правно верификовати приступање Хрватске и заокружити сарадњу са ЕУ, која нам је највећи економски партнер где одлази скоро 60 одсто српског извоза, додала је она, подсетивши да су Црна Гора и Македонија већ привеле крају преговоре. 

На питање, шта су конкретни проблеми, Тодоровић је одговорила да не постоје проблеми, већ промена ситуације изазвана уласком Хрватску у ЕУ која има одређена последице по Србију, Хрватску и ЕУ. 

“Када је реч о Србији, уласком Хрватске у ЕУ имамо много повољнију ситуацију, јер ће се примењивати режим трговине који важи за ЕУ, а који је за нашу привреду повољнији, него онај који се у оквиру ЦЕФТА примењивао према Хрватској.”, истакла је Тањугова саговорница. 

Хрватска ће имати много већи проблем када треба у Србију да извози, јер ЦЕФТА је имала ниже царине за извоз цигарета у Србију, а према ШП, односно споразуму са ЕУ, приступ тржишту цигарета је много рестриктивнији. 

Царина на увоз цигарета из Хрватске у Србију која се примењивала по ЦЕФТА споразуму износила је 10 одсто у оквиру квоте, односно 15 одсто изван квоте, а сада ће се примењивати скоро пет пута већа царина и то у износу од 57,6 одсто. 

“Ако причамо о проблемима, онда би могли рећи да пре Хрватска ту има проблем, и управо ЕУ и иницира ову врсту преговора да би тај проблем ублажила”, навела је Тодоривић. 

ЕУ је изашла са захтевом да се одобре квоте са сниженим царинама за цигарете у количинама које је Хрватска извозила у Србију (трогодишњи просек), у том смислу у Србију би улазиле исте количине цигарета као и свих претходних година, значи не би дошло до повећане конкуренције, нити додатне либерализације. 

Међутим, те квоте ће бити доступне свим земљама ЕУ, а не само Хрватској, те у том смислу би се квота проширила и на друге земље што ми тумачимо додатном концесијом наше стране. 

Са друге стране, ми оспоравамо овај захтев чињеницом да српске компаније раније нису могле да извозе цигарете у Хрватску због нецаринских баријера и да је сада прилика да се то надокнади, јер уласком Хрватске у ЕУ те баријере се више не могу примењивати, казала је она. 

Тодоровић је рекла да је српска страна изнела и захтеве око шећера, али није могла да говори о детаљима, пошто су преговори у току. 

Оно што ми тренутно преговарамо је уобичајена процедура коју ЕУ примењује, приликом сваког проширења, на земље са којима има потписану било коју врсту споразума о билатералној сарадњи. 

Кроз исти поступак адаптације Споразума су својевремено пролазиле и Хрватска и Македонија 2004. године када је ЕУ примила 10 нових земаља чланица, а и 2007. године када су Бугарска и Румунија постале чланице ЕУ, објаснила је Тодоровић.

 

Танјуг

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

У манастиру Светог Харитона Косовског у Сурдуку свечано прослављена храмовна слава

У манастиру Светог Харитона Косовског у Сурдуку свечано прослављена храмовна слава

Дана 11. октобра, када обележавамо спомен Светог Преподобномученика Харитона Косовског, истоимени манастир ЕРП у егзилу …

СТИГАО АПАРТХЕЈД! Од суботе у Србији глобалистичка секта уводи ковид пропуснице!

СТИГАО АПАРТХЕЈД! Од суботе у Србији глобалистичка секта уводи ковид пропуснице!

Од суботе у 22 сата уводимо ковид пропуснице за све угоститељске објекте у затвореном простору, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *