Економија

ЕУ инсиситра да адаптирамо ССП

Београд — ЕУ ће инсистирати да се до 1. јула, кад Хрватска улази у ЕУ постигне оквирни договор око адаптације Споразума о стабилизацији и придруживању са Србијом и БиХ.

“Постоји велики опсег решења, али пошто не зависе само од нас, већ и од друге стране се којом се воде преговори, Незахвално је давати било какве прогнозе и процене, с ви очекујемо да сви на прави начин и у духу добре сарадње нађемо компромисно решење”, рекла је помоћник министра трговине Бојана Тодоровић.

Важно је да у добром духу окончамо разговоре око адаптације ССП јер ћемо тиме правно верификовати приступање Хрватске и заокружити сарадњу са ЕУ, која нам је највећи економски партнер где одлази скоро 60 одсто српског извоза, додала је она, подсетивши да су Црна Гора и Македонија већ привеле крају преговоре. 

На питање, шта су конкретни проблеми, Тодоровић је одговорила да не постоје проблеми, већ промена ситуације изазвана уласком Хрватску у ЕУ која има одређена последице по Србију, Хрватску и ЕУ. 

“Када је реч о Србији, уласком Хрватске у ЕУ имамо много повољнију ситуацију, јер ће се примењивати режим трговине који важи за ЕУ, а који је за нашу привреду повољнији, него онај који се у оквиру ЦЕФТА примењивао према Хрватској.”, истакла је Тањугова саговорница. 

Хрватска ће имати много већи проблем када треба у Србију да извози, јер ЦЕФТА је имала ниже царине за извоз цигарета у Србију, а према ШП, односно споразуму са ЕУ, приступ тржишту цигарета је много рестриктивнији. 

Царина на увоз цигарета из Хрватске у Србију која се примењивала по ЦЕФТА споразуму износила је 10 одсто у оквиру квоте, односно 15 одсто изван квоте, а сада ће се примењивати скоро пет пута већа царина и то у износу од 57,6 одсто. 

“Ако причамо о проблемима, онда би могли рећи да пре Хрватска ту има проблем, и управо ЕУ и иницира ову врсту преговора да би тај проблем ублажила”, навела је Тодоривић. 

ЕУ је изашла са захтевом да се одобре квоте са сниженим царинама за цигарете у количинама које је Хрватска извозила у Србију (трогодишњи просек), у том смислу у Србију би улазиле исте количине цигарета као и свих претходних година, значи не би дошло до повећане конкуренције, нити додатне либерализације. 

Међутим, те квоте ће бити доступне свим земљама ЕУ, а не само Хрватској, те у том смислу би се квота проширила и на друге земље што ми тумачимо додатном концесијом наше стране. 

Са друге стране, ми оспоравамо овај захтев чињеницом да српске компаније раније нису могле да извозе цигарете у Хрватску због нецаринских баријера и да је сада прилика да се то надокнади, јер уласком Хрватске у ЕУ те баријере се више не могу примењивати, казала је она. 

Тодоровић је рекла да је српска страна изнела и захтеве око шећера, али није могла да говори о детаљима, пошто су преговори у току. 

Оно што ми тренутно преговарамо је уобичајена процедура коју ЕУ примењује, приликом сваког проширења, на земље са којима има потписану било коју врсту споразума о билатералној сарадњи. 

Кроз исти поступак адаптације Споразума су својевремено пролазиле и Хрватска и Македонија 2004. године када је ЕУ примила 10 нових земаља чланица, а и 2007. године када су Бугарска и Румунија постале чланице ЕУ, објаснила је Тодоровић.

 

Танјуг

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!