ЕУ „КАЗНИЛА“ МАЂАРЕ И ПОЉАКЕ ЗБОГ МИГРАНАТА: Више новца јужним, а мање источним чланицама

0
(0)

Европска комисија предложила је данас да се из буџета ЕУ издвоје већа средства за Италију и друге јужне чланице европског блока погођене економском и мигрантском кризом, а да се истовремено смање фондови за источне чланице Уније.

Представљајући план, ЕК је предложила да се у буџету за период од 2021. до 2027. године смање средства за источне регионе ЕУ, што ће, како оцењује Ројтерс, вероватно наићи на оштре критике Пољске, Мађарске и других источних европских земаља које су се протеклих година увелико ослањале на та средства за подстицање сопственог привредног раста.

Буџет за тај период ће бити повећан на 1.100 милијарди евра са 1.000 милијарди евра колико је „тежак“ актуелни седмогодишњи буџет.

Предлогом ЕК се, такође, предвиђа више средстава за истраживања, безбедност и дигиталну економију, али мање за сиромашније регионе и пољопривреднике.

Прочитајте још – Мађарска одбила да ратификује Декларацију о миграцији

То ће, како наводи Ројтерс, резултирати смањењем такозваних кохезионих фондова за источне чланице, који су допринели томе да се смањи јаз између сиромашних и богатих чланица европског блока.

Ипак, јужне чланице ће добити више новца из кохезионих фондова због нове методологије, која ће такође узимати у обзир стопу незапослености и прилив миграната, а не само економски раст као што је то до сада био случај.

Двоцифрене стопе незапослености годинама су мучиле Грчку, Италију и Шпанију после глобалне финансијске кризе 2008/2009. године, док су се у Пољској, Мађарској и Чешкој кретале знатно испод нивоа од пет одсто.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ДАРИЈА KИСИЋ: Мигранти остају у Србији, јако је важно да их интегришемо!

3.5 (12) Унапређење положаја миграната и интеграција свих који су добили међународну заштиту у Србији …

Пољска: Понашање западних држава води ка распаду ЕУ

5 (1) Понашање западних држава води ка распаду Европске Уније, саопштио је шеф кабинета премијера …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend