ЕУ комесари у акцији спасавања редова Вучића

3
(4)

План шефа Спољнополитичког одбора и известиоца Европског парламента за Србију Дејвида Мекалистера о посредовању ЕП-а у преговорима власти и опозиције о изборним условима подразумева вођење дијалога у Народној скупштини „у две фазе“, наводи се у писму које је Мекалистер недавно послао председници парламента Маји Гојковић, а у које је наш лист имао увид.

Окосницу Мекалистеровог предлога, који су прихватили Гојковић и већина опозиционих странака, чини „успостављање међустраначког дијалога под окриљем председнице парламента, како би се побољшала парламентарна култура у Народној скупштини“.

Серија округлих столова била би организована у парламенту, а у писму се напомиње да „треба укључити све парламентарне странке које изразе спремност да учествују“. У том контексту, Мекалистер предлаже да се у својству копредседавајућих нађу Маја Гојковић и неко од представника ЕП-а, док би учествовали „лидери парламентарних странака и група, плус један посланик и један члан особља“. Не искључује се ни могућност учешћа стручњака, уз напомену „уколико је потребно“, а као пример наведено је укључивање представника ОЕБС-а приликом разговора о изборним реформама.

Мекалистер констатује да би разговори требало да буду вођени у две фазе. Kако истиче, прва фаза, „имајући у виду чињеницу да се ближе избори 2020, фокусирала би се на политички дијалог већине парламентарних странака о кључним условима, потребним за унапређење изборног окружења пред изборе“.

Напомиње се да би „агенда требало да буде реалистична, у смислу временског оквира, практична и фокусирана, што би, између осталог, подразумевало укључивање тема о којима се већ дискутује и које су садржане у препорукама из извештаја ОЕБС-а о претходним изборима, попут медија (Регулаторно тело за електронске медије – РЕМ и Радио-телевизија Србије), изборних услова (мониторинг и посматрање), едукације бирача (обука), бирачких спискова, финансирање кампање, позива иностраним посматрачима да надгледају изборе“…

Прецизира се да би у оквиру прве фазе била организована три међустраначка дијалога, у периоду од септембра до децембра, те „спроведен надзор над применом евентуалних договора до одржавања избора“. Предложено је да први састанак буде одржан 9. и 10. октобра, на шта је, подсетимо, Гојковић потврдно одговорила, док се као могући рокови за наредне састанке у Мекалистеровом писму наводе средина новембра и средина децембра.

Што се друге фазе дијалога тиче, у документу се истиче да би то значило наставак дијалога након избора, како би се „фокусирало на међустраначки дијалог и изградњу поверења у процедурама и праксама Народне скупштине, као што је, на пример, Етички кодекс“. Мекалистер сматра да би наведена фаза требало да почне у септембру наредне године и да подразумева и „техничку анализу“.

ЕП би посредовао у такозваном „Жан Моне“ формату, што значи да „ништа није договорено док све није договорено“ и да није дозвољена медијска комуникација учесника док се не дође до конкретних резултата. Подсетимо, стручњаци за политичка питања оценили су за Данас да на тај начин не би била решена политичка криза у Србији. Kако су указали наши саговорници, наведени формат је, рецимо, у случају македонске кризе коришћен тек у каснијој фази стабилизације политичких прилика, док су претходно вођени преговори на високом нивоу представника највећих странака.

„Равноправно учешће и консензус“

У писму се наглашава да би „све странке требало да равноправно учествују у дијалогу“, да би требало тежити „највећем могућем консензусу“, као и да би „сваки договор требало да подрже сви учесници“.

ЕУ помаже Вучићу да обесмисли бојкот

Доста је било јуче је саопштила да после „пропасти „разговора“ власти и дела опозиције које је у Србији ЕУ организовала и финансирала преко ЕПП и Сорошевих невладиних организација, ЕУ сада прелази у фазу 2: разговоре између парламентарних странака власти и опозиције у Скупштини Србије, којима ће посредовати немачки ЕУ-ЕПП-парламентарац Мекалистер“. ЂБ Мекалистера сматра политичарем опште праксе „који ради по налогу Ангеле Меркел, један од лидера њене ЕПП групације у ЕУ парламенту, чији је и СНС члан“. У ЂБ наводе да је циљ тих „разговора“ да се разбије јединство истинске опозиције у подршци бојкоту тако што ће СНС учинити неке суштински небитне концесије, које ће бити искоришћене да неке странке одустану од бојкота и имају за то оправдање. ЕУ ће им онда дати своју пуну подршку“, наводе у ЂБ. Kако додају, ЕУ је показала и доказала да је у ствари не интересује ни слобода медија, ни владавина права, ни фер и поштени избори, ни борба против корупције.

Пише: М. Стојановић, Данас.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Меркелова и француска влада стали уз Трампа: Шокирани смо ућуткивањем

5 (3) У права попут слободе говора „може се задирати, али по закону и унутар …

Званични документ који показује да се Кон, Кисићка и Брнабићка нису вакцинисани Фајзеровом вакцином

4.9 (20) Председник Нове странке и некадашњи премијер Србије Зоран Живковић тврди да има доказ …

2 Коментара

  1. Oni bi umesto kod istraznih organa i sudija na lazirane izbore.

  2. ПерунГромовник

    Poserem se tvrdo na mek alistera i na njegovog redova, kao i na evropski parlament! DABOGDA crkli i DABOGDA im se trag zatro! AMIN!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend