ЕУ незадовољна што Кина даје кредите земљама Балкана и гради им инфраструктуру
Chinese President Xi Jinping in second visit to Serbia

ЕУ незадовољна што Кина даје кредите земљама Балкана и гради им инфраструктуру

ЕВРОПСКА унија је потценила утицај Кине на Балкану, рекао је европски комесар за проширење Јоханес Хан и изразио забринутост због нивоа зајмова које од Пекинга узимају те земље.

Хан је, у разговору за Фајненшел тајмс објављеном данас на вебсајту листа, рекао у осврту на ривалске утицаје у региону, да је забринут што неке земље узимају јако велике зајмове од Кине да би платиле за инфраструктуру чиме се повећава ризик од дугорочне штете за њихове крхке привреде.

По његовим речима ЕУ би била партнер који је више фер.

“Кина никад не води рачуна о томе како и да ли је земља способна да плати своје зајмове. И ако не могу да плате постоји одређен притисак да се ствари пребаце у њихово власништво”, рекао је Хан.

Он је додао да Европљани можда нису најбржи, можда се сматра да траже више од других, али да су вероватно на крају свега “највише фер партнери”.

Како наводи Фајненшел тајмс, регион Балкана је место где се за утицај утркују ЕУ, која нуди перспективу приступа за још неколико земаља после уласка Хрватске 2013. године, и Русија која има културне и верске везе у региону.

Међутим, изјаве Хана наговештавају забринутост да би утицај Пекинга могао да постане додатни извор нестабилности, наводи лист.

“Можда смо преценили Русију и потценили Кину, а треба обема да дамо одговарајуће место”, рекао је Хан.

ФТ наводи да Кина у последње време знатно инвестира на Балкану, који је део такозваног формата 16 плус 1, који укључује 11 ЕУ земаља и пет земаља које нису чланице Уније Албанију, БиХ, Северну Македонију, Црну Гору и Србију.

Више од половине од 9,4 милијарди долара уложених у свих 16 земаља 2016. и 2017. отишло је у пет земаља које нису чланице ЕУ, према подацима које је прикупио Центар за стратешке међународне студије, наводи лист.

Хан је критиковао пројекат изградње аутопута у Црној Гори који финансира Кина и који је подигао дуг земље на 80 одсто БДП, а истовремено су подигнути порези и уведено делимично замрзавање плата јавних службеника.

Он је такође критиковао одлуку ЕУ да финансира са 80 одсто мост у Хрватској који гради кинеска компанија која по његовим речима највероватније добија субвенције код куће.

ФТ наводи да се босанске вође спремају да потпишу гаранцију за зајам који покрива 100 одсто зајма од 614 милиона евра од кинеске Ексим банке да се финансира електрана на угаљ. Енергетска заједница, која укључује чланице ЕУ и суседе позвала је посланике да то не одобре сматрајући да то представља илегалну државну помоћ, према законима ЕУ, наводи лист.

Осврћући се на ширу политичку тему, Хан је рекао да је регионални приоритет да се реши спор Србије и Косова. Он је рекао да је дијалог Београда и Приштине, који је почео 2011. године, уз посредовање ЕУ, “централни део целе западнобалканске перспективе”.

“Без позитивног резултата за овај дијалог цео регион неће остварити било какав коначни напредак”, рекао је он.

Хан је изразио наду да ће недавни продор договором Грчке и Македоније око имена имати домино ефекат у региону.

Бета

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Шкода прекинула производњу аутомобила

Шкода прекинула производњу аутомобила

Шкода је прекинула производњу у све три фабрике у Чешкој због недостатка микрочипова и осталих …

Пољски премијер Моравјецки оптужио ЕУ: Уцене и прекорачење надлежности нећемо трпети

Пољски премијер Моравјецки оптужио ЕУ: Уцене и прекорачење надлежности нећемо трпети

Пољски премијер Матеуш Моравјецки оптужио је данас ЕУ за “уцену” и прекорачење својих надлежности у …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *