ЕУ у хаосу, Париз и Берлин разматрају национализацију компанија
фото: АП

ЕУ у хаосу, Париз и Берлин разматрају национализацију компанија

Око 67 милиона Француза позвано је да током две недеље не излази из својих домова, а уколико то морају, моћи ће само у изузетним приликама

На целој територији Француске почео је карантин становништва по налогу владе у циљу спречавања ширење новог коронавируса, а таква мера никада није до сада уведена у Француској, јавила је агенција Франс прес. Око 67 милиона Француза позвано је да током две недеље не излази из својих домова, а уколико то морају, моћи ће само у изузетним приликама  – за набавку хране и из здравствених разлога.

Те мере су уведене у оквиру указа који је у понедељак донела француска влада. Они који буду излазили, мораће са собом да носе потврду о правдању кретања, како је наложио француски министар унутрашњих послова Кристоф Кастанер. Грађани који буду излазили без те потврде добиће казну од 135 евра.

Током две недеље Французи ће моћи да изађу само ако постоји пет разлога за то. То су  – одлазак на посао уколико пословне активности нису могуће од куће, одлазак у куповину основних намирница, изазлак из здравтсвених разлога, излазак из породичних разлога (помоћ осетљивим особама или чување деце) и излазак у близини дома за потребе кућних љубимаца.

Документ, који је доступан на сајту Министарства и сајтовима медија, а може да буде и руком написан, мора да садржи наведени разлог, личне податке и потпис. Око 100.000 припадника снага безбедности ангажовано је за надгледање таквог ограниченог кретања грађана широм Француске, пренели су тамошњи медији. У Француској је потврђено више од 6.600 случајева заразе корона вирусом, а умрло је 148 особа, преноси Танјуг.

Извор Политика, 17. март 2020.

ФРАНЦУСКА РАЗМАТРА НАЦИОНАЛИЗАЦИЈУ КОМПАНИЈА КОЈЕ ПОСРЋУ
Француска влада је спремна да употреби сва средства у циљу подршке великим компанијама које трпе снажна превирања на финансијском тржишту, укључујући национализацију ако је потребно, изјавио је данас министар финансија Бруно Ле Мер. Изјава Ле Мера је, како оцењује агенција Ројтерс, до сада најјачи наговештај да је Париз спреман да учини све што је у његовој моћи како би стабилизовао највеће компаније у земљи услед тржишних турбуленција изазваних пандемијом коронавируса.

„Нећу оклевати да употребим сва расположива средства за заштиту великих француских компанија. Држава то може да учини путем докапитализације, путем преузимања власничког удела, а у случају потребе и путем национализације”, рекао је Ле Мер на телеконференцији за новинаре, не откривајући које компаније могу да буду третиране као приоритет.

Министар је такође поздравио одлуку француског регулатора за тржиште капитала да од данас забрани такозвано трговање на кратким позицијама (улагања с циљем продаје у кратком року услед очекивања да ће цена пасти) за акције 92 француске компаније, додајући да би та мера могла да буде продужена до месец дана ако буде потребе. Овом забраном су обухваћене акције неких од најпознатијих француских компанија, као што су банка БНП Париба, произвођач аутомобила Рено и авио-компанија Ер Франс КЛМ, које су последњих дана претрпеле велике губитке на берзама.

Ле Мер је раније данас изјавио за радио РТЛ да влада мобилише 45 милијарди евра у оквиру пакета кризних мера, које се великим делом односе на одлагање плаћања пореза и доприноса за плате, како би подупрла њихову ликвидност током пандемије која је подрила привредне токове. Истовремено, влада је такође обећала да ће дати гаранције за нове зајмове предузећа у укупном износу до 300 милијарди евра, како би смањила потенцијалну изложеност банака губицима по основу кредита. Ле Мер је навео да ће влада ускоро представити буџетски закон који одражава нову економску стварност, насталу због пандемије, а који ће бити заснован на процени да ће бруто домаћи производ опасти ове године за 1,0 проценат, наводи Ројтерс.

Извор Политика, 17. март 2020.

НЕМАЧКА РАЗМИШЉА О НАЦИОНАЛИЗАЦИЈИ КОМПАНИЈА
Немачки министар финансија Олаф Шолц изјавио је данас да не би искључио могућност државних куповина власничких удела у неким компанијама због епидемије коронавируса.

Пре тога, магазин Шпигл је објавио да је министар економије Петер Алтмајер рекао да би национализација могла да буде једна од опција за подршку стратешки важним компанијама које се суочавају с проблемима због епидемије коронавируса, која је изазвала колапс тражње и прекид глобалних ланаца снабдевања, преноси Ројтерс.

Насловна фотографија: REUTERS/Gonzalo Fuentes/File Photo

Извор Мондо, 17. март 2020.

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

ЕУ ПАГАНИ ПРИЗНАЛИ! Србију нећемо да примимо у ЕУ јер су нам овако јефтинији као радна снага

ЕУ ПАГАНИ ПРИЗНАЛИ! Србију нећемо да примимо у ЕУ јер су нам овако јефтинији као радна снага

Словенија се током свог председавања Саветом ЕУ изборила да у документе поново пуде уведен појам …

Зорана Михајловић: Не постоји никакав обавезујући уговор државе са Рио Тинтом

Зорана Михајловић: Не постоји никакав обавезујући уговор државе са Рио Тинтом

Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић изјавила је да не постоји никакав уговор државе са …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *