Еулекс не зна шта треба да ради

Еулекс не зна шта треба да ради

Мисија Еулекса на Косову нема инструкције по којој ће имати извршну улогу на интегрисаним прелазима на Космета који би требало да почну да раде 10. децембра.

Српски политичари већ дуже време објашњавају да ће мисија ЕУ бити имати главну реч на прелазима, међутим “Вестима” је јуче незванично речено да о томе немају никаква званична обавештења. Бар за сада.

– Еулекс је потпуно технички и оперативно спреман да преузме обавезе и задатке на интегрисаним прелазима. Међутим, када је реч о извршној улози на прелазима, о томе још чекамо инструкције из Брисела. За сада немамо ништа написмено – каже извор “Вести”.

Коментар поводом овога, покушали смо да добијемо од шефа преговарачког тима у техничком дијалогу са Приштином Дејана Павићевића, међутим, то нисмо успели до затварања броја.

Срби на северу Космета сву наду полажу у састанак са председником Србије Томиславом Николићем, који би требало да се догоди данас, а на којем би требало да добију увид у споразум и гаранције да неће морати да користе косовске таблице, личне карте нити да ће им на прелазима бити царињена роба.

[quote]

Дачић: Верујте својој влади

Председник Владе Србије Ивица Дачић апеловао је на косовске Србе да верују својој влади.

– Режим се неће мењати, неће се наплаћивати царина, рекао је Дачић, истичући да се на њима неће наплаћивати царина и да ће моћи да се користе српска лична документа и регистарске таблице.

Шта је договорено?

Подсетимо, Дејан Павићевић је у понедељак изјавио да су радне групе Београда и Приштине у Бриселу, током дијалога о примени споразума о интегрисаном управљану прелазима, постигле договор о царинској процедури, тако да роба неће бити царињена на прелазима. Он је додао да ће роба која долази са Косова бити царињена на терминалима у Нишу или Врању, а у јужном дијелу Косовске Митровице роба која иде на Косово преко Руднице или Јариња. Павићевић је рекао да ће прелази, до сада раздвојени, бити приближени и спојени један уз други и да неће бити никаквих ознака државности.

[/quote]

Председник општине Лепосавић Драгиша Васић изјавио је да ће Срби остати на Јарињу док од државног врха не добију писане гаранције у вези тога како ће функционисати будући интегрисани прелази на северу Покрајине.

– Очекујемо да ћемо на том састанку добити увид у оно што се договрило у Бриселу, и да ћемо то добити написмено, односно да све буде стављено на папир. Желимо да све то буде потписано од стране ЕУ, као писана гаранција, да наша права неће бити нарушена. Тек тад аће се наши одборници и грађани повући са административног прелаз – каже Крстимир Пантић, градоначелник Косовске Митровице.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Александар Вулин тврди да је у разговорима у Бриселу обезбеђено да се задржи постојећи режим на административним прелазима и да се неће дозволити да се тамо успостави било каква друга држава.

– Обезбеђено је да се задржи постојећи режим промета робе, кретања, коришћења личних документата и регистарских таблица. То су оне ствари које су нама изузетно важне, које говоре да нисмо и нећемо дозволити да се на административним прелазима успостави било каква друга држава и успоставе закони некакве друге државе – истакао је Вулин.

 

Вестионлине

 

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Радници у Србији раде највише у Европи!

Радници у Србији раде највише у Европи!

Просечан број радних сати на главном послу у Србији је 43,5 сати недељно што је …

Ти "паметни" да спремиш четкицу за зубе и резервне гаће јер Алкатраз вапи за тобом! (видео)

Ти “паметни” да спремиш четкицу за зубе и резервне гаће јер Алкатраз вапи за тобом! (видео)

Вучић толико јако жели да преузме функцију Републичке изборне комисије, да резултате референдума и избора …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *