Насловна / Србија / Еулекс тражи хапшење шиптарских терориста ОВК због планирања и извођења мартовског погрома 2004. године
Еулекс тражи хапшење шиптарских терориста ОВК због планирања и извођења мартовског погрома 2004. године 1

Еулекс тражи хапшење шиптарских терориста ОВК због планирања и извођења мартовског погрома 2004. године

ПРИШТИНА – Тужилац Еулекса, Италијан Данило Кацарели, поднео је захтев да се приведе и притвори група бивших припадника тзв. ОВК, које је назвао кључним организаторима погрома српског становништва у марту 2004. године, пренео је приштински портал Калиxо.

Тужилац, наиме, наводи да се група бивших чланова ОВК договорила да започне „тајни рат” за преузимање контроле над целом територијом КиМ, због чега сматра да је мартовски погром био планирани масовни напад, а да су кључни организатори били управо припадници ОВК чије је хапшење наложио.

Кацарели је, како се наводи, открио начин на који је организован мартовски погром 2004. и како су нека од убистава извршена.

У захтеву на 41 страни он наводи да је група која је напад организовала примала наређења од високо позиционираних команданата ОВК, који су касније заузели водеће политичке позиције.

Еулекс као организаторе насиља наводи Бедрија Красниција, Аљбана Диздарија, Бајрама Кимкарија и Фаика Красниција, који су поступајући по наређењу највишних предсатвника ОВК убијали, нападали, отимали и чинили друга озбиљна недела.

Њих тужилац наводи као кључне организаторе и извршиоце погрома који се догодио између 17. и 19. марта 2004.

Иначе, догађаји из марта 2004. најпре су називани серијом инцидената, затим се говорило да је реч о „спонтаној реакцији”, да би сада истрага Данила Кацарелија дошла до доказа да је група која је извела погром поседовала „калашњикове”, ручне гранате, митраљезе, те да је то било допремљено из Албаније.

Пре 13 година у нередима на 33 локације на КиМ протерано је око 4.000 Срба, уништено 800 српских кућа и запаљено 35 верских објеката, а тродневно насиље однело је 19 живота – 11 Албанаца и осам Срба.

У нередима је, према процени Унмика, повређено више од 100 припадника Кфора и полицајаца УН, а запаљена су и 72 возила међународних снага.

Танјуг

Како би сте оценили овај текст?

+Кликните на звезду за оцену!

Актуелно

Велике силе штите МОНСТРУМА којег су направили 11

Велике силе штите МОНСТРУМА којег су направили

мерички званичник Метју Палмер је ових дана изјавио да је Косово „независна држава”, да „има …

Ово је немачки план за отимање КОСОВА У ТРИ КОРАКА 12

Ово је немачки план за отимање КОСОВА У ТРИ КОРАКА

План у три корака нови је сценарио којим би Ангела Меркел, немачка канцеларка, желела да …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *