fbpx

ЕВО ШТА ПУШИТЕ: Аресен и отров за пацове стављају у цигарете!

0
(0)

 

БРОЈ младих који су своју прву цигарету запалили пре 18. године стално је у порасту, а већина њих није ни свесна колико на овај начин угрожава своје здравље, упозоравају стручњаци.

Многи нови пушачи не схватају колико брзо ова навика може да доведе до развоја срчаних болести, можданог удара, дијабетеса, болести плућа, као и неких врста рака.

У просеку једна цигарета садржи више од 600 различитих састојака, а њен дим производи преко 7.000 хемикалија које угрожавају здравље.

Многе дуванске компаније присуство појединих штетних материја правдају тиме да се неке од њих могу наћи у храни, пићу и лековима. Иако је тачно да се поједини састојци који штете здрављу могу наћи и у намирницама које свакодневно користимо, цигарета, ипак, садржи материје које никако не бисмо на други начин могли да унесемо у организам.

Међу опасним састојцима у неким цигаретама налазе се чак и отров за пацове и арсен. Уношење арсена у организам и те како може бити штетно, и доводи до развоја канцера, кардиоваскуларних болести па чак и до тровања.

Неки од штетних састојака и хемикалија цигарета су свима познати, као што је угљен-моноксид, који се може наћи у издувним гасовима возила, и никотин који садрже поједини инсектициди. Произвођачи у цигарете стављају и формалдехид који може да доведе до појаве рака, као и кадмијум који је један од састојака батерије.

Стручњаци наводе да се око 70 одсто хемикалија које се налазе у кутији цигарета сматрају канцерогеним, а неке могу да узрокују и смрт. Дувански дим, такође, може да доведе до одређених обољења плућа, као што је појава емфизема, бронхитиса и хроничних упала дисајних путева.

ГЛАВНИ КРИВАЦ ЗА РАК ПЛУЋА

Према истраживању Америчког друштва за борбу против рака, дувански дим је узрок најмање 30 одсто свих смртних случајева од рака у САД. Њихови подаци показују да је за 87 одсто случајева рака плућа код мушкараца криво пушење, док код жена тај проценат низноси 70 одсто. Тренутно више од 16 милиона Американаца пати од болести које су проузроковане пушењем.

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Глифосата све више на српским њивама, трујете сопствену децу са тим опасним отровом!

0 (0) Док Аустрија ових дана уводи забрану употребе озлоглашеног хербицида глифосата, у Србији се …

Мешетари из Србијe Италијанима продавали отрован „органски” сок од трулих јабука

0 (0) Италији заплењено око 30 тона концентрованог сока из Србије с драстично повећаном концентрацијом …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *