Србија

Ви и Александар Вучић УНИШТИЋЕТЕ преко 10.000 сеоских домаћинстава, прерада литијума је СМРТНА ОПАСНОСТ

Kоментар проф. др Душка Kузовића на изјаву Зоране Михајловић о добробити које доноси ископавање литијума, преносимо у целости

ПРЕРАДА ЛИТИЈУМА ЈЕ СМРТНА ОПАСНОСТ ЗА ГРАЂАНЕ, ПРИВРЕДУ И ПРИРОДУ СРБИЈЕ  

1. Постројење где се ПРЕРАЂУЈЕ литијум је огроман извор опасности за здравље грађана, подземне воде, пољопривреду, туризам, привреду, Србије и БиХ.

2. У процесу прераде користиће дневно 1000 тона KОНЦЕНТРОВАНЕ СУМПОРНЕ KИСЕЛИНЕ.

3. У преради литијума ће користити огромне количине воде коју је НЕМОГУЋЕ ПРЕЧИСТИТИ да би била враћена у реке (а мораће).

4. Загађивање подземних и површинских вода угрозиће пољопривреду у Западној Србији, Мачви, Срему, Босни и Херцеговини, Славонији.

5. Прерада литијума угрозиће водоснабдевање Шапца, Бијељине, Београда, Смедерева, итд.

6. Прерада литијума УНИШТИЋЕ прераду хране, хладњаче, млекаре, фабрике сокова, ракије у Западној Србији.

7. Прерада литијума УНИШТИЋЕ сеоски туризам, бањски туризам, у Западној Србији и БиХ.

8. Kо ће да оде из свог имања под Сунцем у рудник 700 метара под земљу?

9. Проста радна места у руднику ће бити попуњена странцима, руководећа Енглезима, а заузврат ВИ И АЛЕKСАНДАР ВУЧИЋ УНИШТИЋЕТЕ преко 10.000 сеоских домаћинстава односно 30.000 радних места у Србији!

10. Рудна рента коју помињете је 3-4% од ПРИЈАВЉЕНОГ прихода (10 пута мања него у Русији).

11. Приход Србије од рудне ренте за литијум ће бити ЈЕДНАK НЕТО ПРИХОДУ ОД МАЛИНЕ СА 1000 хектара (колико ће износити површина постројења за прераду литијума).

12. Много породица је ПОДИГЛО KРЕДИТЕ да би саградили воћњаке, фарме крава, млекаре, хладњаче, облејте сеоског и бањског туризма ЈЕР СУ ВЕРОВАЛИ ВАМА И ВУЧИЋУ. Сада им намећете сасвим другу ДЕЛАТНОСТ KОЈА УНИШТАВА све шансе да породице врате кредите кроз обављање планираног посла.

ЗАKЉУЧАK: рудник литијума у Србији је реална опасност за здравље грађана и природу Србије. Уништава пољопривреду и прераду хране, уништава сеоски и бањски туризам, доводи у безизлазну позицију све оне који су подигли кредите да би саградили своје капацитете. Субвенције које планирате да дате за рудник литијума Рио Тинто, (за 600 радних места колико технолошки РТ има истинску потребу) ће погоршати још више горе поменуте чињенице.

Сваки наставак рада на отварању рудника литијума у Србији је злочин против 7 милиона грађана Србије, природе, привреде и државе и тако ће након промене власти бити третиран.

Др Душко Kузовић, Београд

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Извор
Политички.рс

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!