Евро пао на 26-месечни минимум према долару

Евро пао на 26-месечни минимум према долару

ЛОНДОН – Раст долара, након одлуке Федералних резерви о смањењу референтне камате, гурнуо је евро на 26-месечни минимум према америчкој валути, јер су инвеститори проценили да је дуготрајан циклус ублажавања монетарне политике ФЕД-а мало вероватан након првог резања камате од финансијске кризе 2008.

Америчка централна банка је, као што се и очекивало, снизила у среду референтну камату за 25 базичних поена како би ојачала економију. Али, ово смањење и друго које се очекује крајем године, тумаче се као резови из предострожности који би требало да спрече слабљење економије, преноси Танјуг.

Евро је на затварању трговања у САД пао за 0,3 процента на 1,1040 долара, што је близу 26-месечног минимума од 1,1034 долара, забележеног на азијском трговању, јавља Ројтерс.

У последња три месеца, евро је изгубио 1,3 одсто вредности у односу на долар.

Доларски индекс, који прати кретање долара према корпи шест главних валута, порастао је на чак 98,93 поена.

Јапански јен се спустио на тромесечни минимум од 109,32 јена за долар, а на затварању је био у паду за 0,4 посто на 109,16 јена.

Британска фунта се стропоштала на најнижи ниво у 30 месеци према америчкој валути, на 1,2101 долара на азијском трговању. Медутим, фунта је ојачала у односу на ослабљени евро, на 91,17 пенија.

Инвеститори и аналитичари очекују да ће фунта додатно пасти будући да се на насловним странама штампе све више наглашава раст вероватноће да ће Британија 31. октобра напустити Европску унију без трговинских споразума.

Трговци на берзи ишчекују касније данас саопштење о монетарној политици централне банке Енглеске (БоЕ), како би видели да ли ће она реаговати на растућу вероватноћу Брегзита без договора. Очекује се да ће БоЕ задржати референтну каматну стопу на непромењеном нивоу од 0,75 одсто.

Што се тиче осталих валута, швајцарски франак је остао стабилан на 1,10 франака према евру, а аустралијски долар је мировао на 0,6849 према америчком долару.

Политика.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Амерички јавни дуг достигао 28 билиона долара и први пут премашио национални БДП

Амерички јавни дуг достигао 28 билиона долара и први пут премашио национални БДП

* JP Morgan ASSET Management: У случају САД није важан сам дуг већ трошкови његовог сервисирања. Упркос наглом расту, …

Financial Times: Брисел ће објавити да су светска тржишта превише зависна од долара

Financial Times: Брисел ће објавити да су светска тржишта превише зависна од долара

ЕВРОПСКА унија планира да прогласи да су светска тржишта превише зависна од долара. Ово је …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *