Европарламент гласао за покретање поступка против Орбанове Мађарске

0
(0)

* Већина оценила да у Мађарској постоји систематско угрожавање вредности Уније и затражила од ЕУ да реагује покретањем поступка по Члану 7, што је најрадикалнија мера за неку земљу. За даље поступање сада су надлежни Савет министара спољних и европских послова ЕУ и аустријско председништво Савета ЕУ

________________________________________________________________________________

ПОСЛАНИЦИ Европског парламента гласали су данас за то да ЕУ предузме правни поступак против Мађарске због озбиљног кршења демократије и европских вредности у тој земљи.

Посланици су убедљивом већином са 448 гласова `за`, 197 против и 48 уздржаних гласали за извештај који препоручује активирање процедуре по Члану 7 уговора о функционисању ЕУ, према којем Мађарска може да буде кажњена и ускраћивањем права на гласање.

Европски парламент осудио је систематско угрожавање вредности Уније у Мађарској и затражио од ЕУ да реагује покретањем поступка по Члану 7, што је најрадикалнија мера за неку земљу која не поштује европска правила, пренели су светски медији.

Европска комисија покренула је 2017. године поступак против Пољске због реформе правосуђа, али је ово први пут да је Европски парламент искористио своје право да тражи од ЕУ да се изјасни о стању владавине права у некој држави чланици.

За даље поступање сада су надлежни Савет министара спољних и европских послова ЕУ и аустријско председништво Савета ЕУ.

Посланица Зелених у Европском парламенту, Холанђанка Јудит Саргентини поднела је у том телу извештај у којем је предложено отварање правног поступка против Мађарске, а у тексту су углавном поновљене примедбе из ранијих извештаја УН, Савета Европе, ОЕБС-а и Европске комисије.

У извештају, Мађарској су пребачени озбиљни пропусти и кршење европских вредности у области уставног система, независности правосуђа, слободе медија, слободе универзитета, положаја невладиних организација и положаја азиланата и имиграната, али и у другим областима.

Критике су упућене на рачун транспарентности уставног система утемељеног уставом који је 2012. године усвојен под владом Виктора Орбана, а који је од тада мењан чак шест пута. У извештају је оцењено да приликом усвајања устава није било јавне расправе, да нису консултовани представници цивилног друштва и да је тим документом ослабљено начело поделе власти.

Мађарска влада одбацила је извештај Саргентинијеве као „гомилу лажи“ и европским посланицима поделила свој документ на 108 страна у којем је покушала да оповргне оптужбе.

Факти

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Мирослав Лајчак: Први пут се говорило о правно обавезујућем споразуму

5 (5) По први пут смо разговарали о правно обавезујућем свеобухватном споразуму, рекао специјални изасланик …

Лоша вест за ЕУ: Kо ће преживети суноврат економије

5 (1) Стање у еврозони је тешко и још дуго се, чак и њене велике …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *