ЕвроПРО као политичко оружје

ЕвроПРО као политичко оружје

07.07.2011. –

Русија има ефикасне одговоре на развој елемената противракетне одбране САД у Европи. Ово је изјавио главни аутор најновије руске ракете „Булава“, главни конструктор Московског института за термичку технику академик Јуриј Соломонов. Не само то, он је уверен да је опастност од стварања ЕвроПРО измишљена.

Пре неколико дана у Сочију на састанку председника Дмитрија Медведева и руководства НАТО разматран је проблем стварања ЕвроПРО у којем би учестовала Русија. У вези с овим је поново дошло до неразумевања: Северноатлантски блок упорно одбија стварање противракетног штита у Европи заједно с Русијом. Самим тим алијанса, која на речима изражава потребу за стратешким партнерством с Руском Федерацијом у ствари се супротставља идеји јединствене и недељиве безбедности, коју брани Москва.

Јуриј Соломонов каже да Русија има чиме да одговори на стварање ЕвроПРО. Тако су недавно обављени пробни летови принципијелно нове технике, која ће окончати цео систем противракетне одбране у Европи. Она једноставно неће моћи да ухвати руске ракете на активној деоници њиховог лета.

Осим тога, није јасна сама перспектива даљег развоја ЕвроПРО, истакао је у интервјуу за „Глас Русије“ председник Фонда за подршку војних реформи Павел Золотарјов.

У видљивој перспективи неће бити средстава која ће бити у стању да ефикасно уништавају наше циљеве након одвајања главног дела и да погађају наше ракете. Оно што Американци имају на располагању за борбе је очигледно мало. Осим тога, они су погађали циљ онда кад је тај циљ давао сигнал, што данас ниједна главна јединица неће чинит.

Што се тиче карактеристика ПРО, САД по ко зна који пут жељено издају за стварност, додаје стручњак. Он је говорио и о могућим тајним мотивима за развој система.

ЕвроПРО као политичко оружјеАмериканци у знатној мери започињу програм ПРО као и својевремено програм „звезданих ратова“, како би направили још један скок у области технологије. Наш основни ракетни потенцијал је ван зоне њихове достижности. Разговори поводом тога да ће они скупити све бродове на Арктику како би скидали наше ракете су из области фантазије. Или су то одређене политичке игре.

Могућности руских ракетних комплекса су такве да ће сваку перспективу ПРО савладати с високим степеном поузданости. Међутим, не треба заборављати ни на локалне конфликте, каже Павел Золотарјов.

Смештајући у првој фази елементе европске ПРО у Европу не пуштајући ту Русију, Сједињене Државе за НАТО стварају потенцијал вођења савремених неатомских конфликата, с врло прецизним оружјем. Потенцијал, који омогућава да делују сами и да смање ефикасност деловања других. Због тога они не желе да нас виде у овом систему, јер ми нисмо у НАТО. Нас желе да држе с оне стране система безбедности. Због тога Русија каже да треба да постоји недељив систем безбедности, а они га и даље деле.

Академик Јуриј Соломонов је са своје стране изразио мишљење да је лавовски део бојазни због ЕвроПРО непотребан. Он је ову ситуацију упоредио с операцијом „Пустињски ветар“. Тада су Американци нашироко рекламирали свој комплекс Patriot. Он је реално погађао сваку двадесету ирачку ракету.

 

Извор: Голос России

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

НИKОЛА ВРЗИЋ: Kакву је улогу имала британска обавештајна служба МИ6 у нападу на Kазахстан

НИKОЛА ВРЗИЋ: Kакву је улогу имала британска обавештајна служба МИ6 у нападу на Kазахстан

Kада је Збигњев Бжежински ређао фигуре по својој Великој шаховској табли да обезбеди неспутану хегемонију …

Руска подморница са 160 нуклеарних бојевих глава појавила се код обале САД

Руска подморница са 160 нуклеарних бојевих глава појавила се код обале САД

Руска нуклеарна подморница пројекта “Бореј”, наоружана са 16 балистичких пројектила „булава“, неочекивано се појавила код …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *