Европска унија режимским лажовима: И не сањајте о пријему у ЕУ најраније пре 2025

0
(0)

Генерални секретар Европског покрета Немачке Бернд Хитеман изјавио је да није могуће да Србија заврши преговоре са ЕУ до 2018. године и постане пуноправна чланица 2020. године, а да је за то потребно највише 10 година.

„Не, ни у ком случају крај преговора за четири године. Заборавите то. Десет година био би максимум за приступање Србије ЕУ. Могу да замислим да је потребно пет до 10 година, али пет година је заиста кратак период, то је апсолутни оптимизам“, рекао је Хитеман у интервјуу агенцији Бета.

Хитеман је навео да је бивша Источна Немачка приступила ЕУ тренутно, за мање од секунде, али је то показало многе слабости, јер било је много незнања што је стално сврбело западни део земље.

„Највећа претња за Србију је расположење у другим земљама за проширење ЕУ, које мора бити веће. Било је много противљења чак и уласку Хрватске, која има много већи углед у Немачкој“, рекао је Хитеман и истакао да је Немачкој јасно и влада такво расположење да Хрватска не може бити предуго у ЕУ без Србије.

„Био је један рат и мора бити једна будућност. Начињена је једна грешка и мора бити једна будућност да би се грешка исправила. Овај регион не сме бити занемарен. Не мислим да је противљење уласку Србије једнако противљењу уласку Турске, којем можда постоји стваран отпор, али нисам сигуран у то. Мислим да политички нико не жели да Србија не буде у ЕУ ако може да испуни услове. То је ван сваке сумње, бар у Немачкој“, рекао је Хитеман и навео да ће највећи изазов за Србију бити реформа правосудног система и модернизација администрације, јер и грађани Србије и немачки инвеститори морају имати поверења у систем, а тога нема ако нема темеља.

Он је процес преговора са ЕУ упоредио са стрпљивим узгојем биљака који касније даје резултате за разлику од лова у којем се јури тренутни успех.

„Ако Влада само покушава да лови ради тренутног успеха, онда имамо проблем. То важи и за медије, јер ако се контролом медија само лови пажња јавности, губи се у другој рунди, пошто нема развоја цивилног друштва“, рекао је Хитеман.

„Забава је почела отворањем преговора, али важно је истаћи да следи велики посао. Србија ће бити суочена са много техничких захтева, много правника ће говорити шта је потребно урадити и доћи ће политички и технички саветници који ће помоћи Србији да испуни критеријуме за чланство“, рекао је Хитеман и истакао да ће Европски покрет Немачке помоћи Србији у испуњавању копенхашких критеријума, развоју демократије и цивилног
друштва.

„Могуће је модернизовати Србију. Тачка. Србија има много младих, динамичних и проевропски оријентисаних људи, али они не смеју бити искључени из политичког процеса. Немачка Влада, културне организације и други требало би да помогну у стварању новог духа у Србији, а морају се укључити и правници и технички саветници како би се створио правни оквир и, на пример, усвојили медијски закони и модернизовала администрација“, рекао је Хитеман и објаснио да је могуће остварити напредак у једноставним стварима.

„Нека се уведе бесплатни бежични интернет на београдском аеродрому. То ништа не кошта, а сваки странац који слети видео би да је Србија отворена за иновације“, рекао је Хитеман.

 

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Светски финансијски скандал око прања новца, помињу се и инвестиције из Србије

4.8 (5) „Највећи финансијски скандал у последњој деценији“ – под таквим насловом светски медији преносе …

Чекајући нову владу и нову опозицију

0 (0) Србија је у стању ишчекивања и нове владе, а и нове опозиције. То …

2 Коментара

  1. Хоће да кажу да шљам на власти не сањају до 2025 године док не распродају целу Србију на ситне делове ЕУ после могу да уђу у ЕУ,,једном речју Србија мора бити разорена скроз наскроз,да не постоји…

  2. Милан Топлица

    Свако ко је Србин и православац мора да да свој допринос у борби за Србију ,а не за тамо неку демонску творевину звана ЕУ, та творевина је антихришћанска , анти православна , антисрпска. Нека нам је Господ Бог у помоћ са свим светима почевши од Светога Саве па преко Светог кнеза Лазара Хребељановића и свих оних који су својом крвљу платили за живот Србије !

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *