Вучићеви атавизми! Новинарска удружења критикују СНС због цензуре интернета

0
(0)

Нови Сад – Независно друштво новинара Војводине, Независно удружење новинара Србије и Шер (Схаре) фондација најоштрије су данас осудили нови покушај цензуре на интернету, а поводом уклањања видео клипова у којима се на шаљив начин приказује први потпредседник Владе Србије Александар Вучић у акцији спасавања детета из снежних наноса. 

„Током јучерашњег дана, на основу лажних пријава о злоупотреби ауторских права, са Јутјуба и других сајтова скинути су бројни видео-клипови на којима је снимак председника СНС-а Александра Вучића, који код Фекетића носи дете кроз олују, као и бројни садржаји и коментари који на различите начине, углавном иронично или кроз пародију, говоре о овом догађају“, наводи се у саопштењу за јавност.

Додаје се да посебно забрињава чињеница да се поједини „интернет-делатници“ СНС-а јавно хвале успешним уклањањем политички неподобних садржаја са глобалне мреже, иако то може представљати кривично дело јер се ради о незаконитом ограничавања слободе информисања.

„Истичемо да злоупотреба и притисак од стране страначких активиста на механизме којима заједница уређује садржаје на друштвеним мрежама могу лако довести до урушавања слободе говора, мишљења и информисања у дигиталном окружењу и, самим тим, угрозити интернетске слободе у Србији“, наводи се у саопштењу.

НДНВ, НУНС и Шер су подсетили и да су у децембру прошле године извршени хакерски напади на поједине сајтове који су објавили вест о привилегијама кћерке високе функционерке СНС-а Јоргованке Табаковић, а да су пре тога неки портали повукли ову вест због „политичког притиска одозго“.

Они су позвали све судионике на политичкој и јавној сцени да се током предизборне кампање, али и уопште приликом промовисања политичких странака, и на интернету служе часним средствима и поштују културу и етичке норме које важе у интернетској заједници.

„Указујемо на чињеницу да цензура на интернету као глобалној мрежи није учинковита, и често постиже контраефекат, јер управо садржаји који се покушавају уклонити доживљавају велику популарност и широк обим размене у интернетској заједници“, пише у саопштењу.

НУНС, НДНВ и Шер најавили су да ће обавестити међународне организације за медијске и слободе на интернету о овим догађајима, а размотриће и могућност покретања правосудних процеса против извршилаца ових дела.

Данас

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Српског диктатора два путића воде на две стране: Гроб или затвор

4.3 (11) Свима је јасно да се спрема пад с власти Александра Вучића. Нико не …

Отворена канцеларија америчке Финансијске корпорације за међународни развој (ДФЦ) у Београду

5 (1) Премијерка Србије Ана Брнабић и извршни директор америчке Финансијске корпорације за међународни развој …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *