fbpx

Европске владе под притиском да приме још више избеглица!

0
(0)

Давос – Током првог радног дана Светског Економског Форума у Давосу чуло се на једној од сесија да је „европски систем за прихват миграната колабирао и да државе морају показати већу солидарност код њиховог пријема и социјалне интеграције “.

Један од захтева немачких социјалдемократа дат Ангели Меркел током разговора (који су још у току) о формирању нове владе био је „смањење неконтролисаног прилива миграната тако што ће се влада обавезати на квоту од 200.000 нових миграната годишње, а да постојеће ‘ефикасније’ прерасподели по другим државама ЕУ .“

Истовремено премијери Мађарске, Пољске и Словачке одбијају и саму помисао да се од тих 200.000 будућих миграната који би дошли у Европу „и један човек након доласка у Немачку пребаци у њихове драве“.

На Форум у Давосу се, међутим,истиче да “Европа мора да прихвати више избеглица и да их ефикасније интрегрише у своје друштво“.

Тако је Филипо Гранди, Високи Комесар УН-а за избеглице подвукао „Талас избеглица који је преплавио Европу довео је до колапса комплетног процеса пријема и прихвата миграната. Само из Сирије, услед ратних операција, у Турску, Јордан и Либан пребегло је више од 10 милиона људи. Међутим од тог броја јако мало их је нашло уточиште у Европској Унији. А и то мало што је дошло , у односу на укупан број, показало је да Европа не само да нема више концепт заједничке солидарност већ је неспособна да им омогући ефикаснију дугорочну социјалну интеграцију . „

Министарка спољних послова Руанде Луиза Мушикивабо је истакала да је „лако политичарима да се сакривају иза речи ‘хуманитаран’ али су управо те исте избеглице показатељ лоше вођених политика. Грађанима Европе треба појаснити да на прави начин разумеју зашто сви ти људи долазе у њихове државе и шта може да се уради да им се помогне“.

Гранди се надовезао на госпођу Мушикивабо рекавши „ да УНХЦР припрема програм Глобал Компакт УН-а за Избеглице који треба да укључи у свој рад представнике приватног сектора, грађанског друштва, академија наука, развојне међународне организације – уз владине агенције и хуманитарне организације – а са циљем проналажења дугорочних решења за проблем са којим ће се Свет тек суочити.“

Основни проблеми су недостатак фондова, инвестиција као и дугурочних решења за збрињавање више милона избеглица на планети. „Не заборавите“, додао је један од експерта „услед климатских промена и раста нивоа Океана поједине државе Пацифика суочавају се са потпуним физичким нестанком. Где ће за наредних 5 или 10 година ти људи да оду? Већ сад се воде преговори са Аустралијом, Индонезијом па и Кином о прихвату дела (или комплетне популације) тих држава. А то су проблеми који нам тек предстоје и чије решавање ће изазвати додатне напоре комплетне међународне заједнице“.

„За избеглице ‘паметни’телефони нису луксуз већ хуманитарна потреба“, рекао је Председавајучи Турске ИТ компаније ТИХ Кан Терцикоглу, додавши да прво питање које избеглица постави по доласку у камп није вода или храна већ „који вам је Wi-FI?“. Средства комуникације су за те људе , каже он, једина веза која им је преостала са њиховим родбином,пријатељима и државом порекла. „ Истовремено баш те апликације за мобилне телефоне помажу избеглицама у процедурама за подношење азила, проналажењу посла, учењу језика итд. „.

Сара Пантулиано, директор британског Института за прекоморски развој,истиче да је „неопходно људе ставити у центар одлучивања тако што ћемо разумети њихове потребе. Образовање и проналажење посла је њима већи приоритет од физичког обезбеђивања хране. А шта им ми дајемо ? Одећу,смештај, храну и то је то. „

Проф Клаус Шваб, оснивач Давос Форума је додао да „десет година после велике финансијске кризе лидери са пуно више оптимизма гледају на економску будућност света. Али, ми смо тренутно на Глобалној равни заглибљени у зони социјалне кризе и несумњиво велике подељености Света . Повучени оптимизмом заборавили смо на социјалну инклузију, уључивање свих слојева друштва у процес развоја. А без тога нема дугорочног светског одрживог развоја“ .

Са развојем галопирајуће 4-индустријске револуције, роботике и аутоматизације, кажу експерти, додатно се појачао и страх људи за сопствену будућност.

У тим и таквим околностима, кажу посматрачи Форума у Давосу, логичан је страх домицилног становништва, нарочито Европског, од нових таласа избеглица.

Истовремено уколико се логика (коју је прво промовисао председник САД Доналд Трамп) „Прво Америка“ ускоро прошири у стилу „Прво Кина“ или „Прво Русија“ Свет ће убрзано закорачити у геополитичке сукобе које ће са садашње степенице „ниског интензитета“ прерасти у теже,озбиљније и далеко опасније.

Геополитички сукоби тињају и прете да Свет доведу до тачке са које нема повратка, а дотле је на политичарима -пре свега Еврпе- да пронађу начин и појасне својим грађанима зашто толико велики број убеглица морају да прихвате и како да их укључити у дневни живот.

Ескперти Форума у Давосу питају се како ће у тим новонасталим околностима домицилно становништво већег дела Европе реаговати на појаву нових милиона миграната?

Зоран Виторовић, Давос

ВасељенскаТВ

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ИНТЕРВЈУ: Дејан Златановић – Андреј Вучић превози емигранте кроз Србију?! (видео)

5 (2) Гост Славија инфо био је уредник портала Србин.инфо Дејан Петар Златановић. За Славија …

После пандемије, хиљаде миграната опет на српско-мађарској граници

3 (2) Током пандемије коронавируса, европске земље предузеле су веома стриктне мере на границама, што …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *