ФБИ држи 10 црногорских помораца на броду са кокаином

ФБИ држи 10 црногорских помораца на броду са кокаином

Агенти Америчког федералног истражног бироа (ФБИ) ограничили су кретање десеторици црногорских држављана који се налазе на броду у Филаделфији, на којем је заплењено 16 тона кокаина, пошто су осим четворице ухапшених, забрану напуштања брода добили и остали поморци из Црне Горе.

Црногорски cdm.me преноси да је некима од њих, према сазнањима подгоричког „Дана”, дозвољено да се јаве породицама. ФБИ их у овом тренутку не терети за кријумчарење 16 тона кокаина, али су саслушавани у оквиру истраге и од њих су узети узорци ДНК, а њихов статус ће бити познат након вештачења наркотика.

Наводи се да то да је међу члановима посаде највише држављана Црне Горе потврђује и документ који је у поседу ФБИ, а у који је овај лист имао увид. Поред капетана брода Дарка Рогановића, саслушавани су и Которани Марко Перовић, Слободан Вукашиновић, Перо Марковић и Владимир Пенда и Никшићанин Веселин Мирковић.

Према информацијама “Дана”, они још увек нису осумњичени, док су слободе лишени поморци из Котора Бошко Марковић (37), Александар Каваја (25) и Ненад Илић (39) и Будванин Иван Ђурашевић (29). Сви они су чланови посаде брода “МСЦ Гајан”, у власништву једне швајцарске компаније, на којем су пронађене десетине паковања кокаина.

Наводи се да у документу који је запленио ФБИ стоје сви детаљи о члановима посаде поменутог брода, као и време и датум укрцаја терета, лиценце помораца, почетна тачка и крајња дестинација. Само двојица чланова посаде који су раније ухапшени признали су да су учествовали у шверцу наркотика, док остали црногорски поморци тврде да немају везе са пронађеним кокаином.

Амерички медији су објавили да није откривено да ли су сви чланови посаде учествовали у шверцу и да за такве оптужбе не постоје материјални докази. Нова хапшења су уследила након саслушања двојице чланова посаде који су ухапшени одмах након заплене наркотика. Одмах након што је дрога пронађена на броду, лисице на руке стављене су држављанину Црне Горе Ивану Ђурашевићу и његовом колеги Фонофавеу Тијасаги.

Наводи се да су њих двојица наводно признали да су учествовали у претоварању кокаина са 14 чамаца на теретни брод. Ђурашевић је за овај посао требало да добије 50.000 долара у криптовалутама.

Он је признао да је, док су пловили њиховом броду, пришло 14 чамаца са којих су пребацили кокаин на брод. Ђурашевић је бродском дизалицом напунио контејнере дрогом, након чега ју је сакрио.

Помогао му је Тијасага, који је признао да му је за то обећана такође велика новчана накнада. Осим тога, казао је и да су шверц организовали Ђурашевић и још тројица чланова посаде.

Вредност одузете дроге процењена је на више од милијарду евра. У истрагу су укључени и агенти ДЕА. Један од званичника те агенције је саопштио да је брод кренуо из Чилеа у Европу.

У понедељак вече надлежни су добили информацију да се на броду налази дрога, након чега је у луци у Филаделфији извршена контрола. Кокаин је откривен у осам контејнера који су били на теретном броду.

Танјуг

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Гардијан: САД харају историјски топлотни удари, екстремне суше и велики пожари (видео)

Гардијан: САД харају историјски топлотни удари, екстремне суше и велики пожари (видео)

Лето 2021. године Северна Америка скоро неће заборавити, а само што је почело. Гардијан пише …

„Одлучио сам“: Доналд Трамп о председничкој кандидатури 2024. (видео)

„Одлучио сам“: Доналд Трамп о председничкој кандидатури 2024. (видео)

Бивши председник САД Доналд Трамп рекао је да је одлучио да ли ће се кандидовати …

Један коментар

  1. Ma daj sta ce sad djukanovic ka mu kasa prazna mora da se zajmi da popuni budjet.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *