Фестивал науке за све генерације: Ове године „Све је могуће“

0
(0)

Под слоганом „Све је могуће“ од 4. до 7. децембра у Београду ће се одржати осми по реду Фестивал науке. Ђаци, студенти, па и пензионери, на овогодишњем Фестивалу моћи ће да уживају у учењу нових ствари. Све што је потребно је да будете радознали и дођете у „фестивалску четврт“.

Прва децембарска недеља и ове године биће у знаку необичних научних дружења у већ познатој „фестивалској четврти“ на три локације у самом центру града (Зептер Еxпо центар, Студентски културни центар и Галерија Народне банке Србије).

Научници ће изводити експерименте и показиваће процесе стварања разних изума, а посетиоци ће у свему томе и ове године моћи да учествују, уживају и уче.

– Слоганом “Све је могуће” желели смо да ставимо свима до знања да је заиста све могуће када смо у овим тешким временима успели да организујемо овај фестивал који промовише науку – рекла је Ана Јовановић, директорка Фестивала Науке.

Више од 30 поставки са узбудљивим експериментима и изложбама биће смештено у Зептер Еxпо центру, а демонстратори из бројних научних институција Београђанима ће приближити занимљив свет науке.

По први пут део фестивала биће „Свемогућа зона“- намењена ствараоцима, креативцима и свима онима који своја знања умеју да претворе у неки опипљив производ.

– Ове године главна новина Фестивала је “Свемогућа зона”, део фестивала који ће бити посвећен људима који својим рукама праве невероватне ствари. Сви они који у својим гаражама, кућама и подрумима проводе дане измишљати нове изуме доћи ће на фестивал и показати посетиоцима како су дошли на идеју и како су направили свој изум. Ово је нешто потпуно другачије и то нисмо радили никада до сад – рекла је Јовановић.

У Клузу ће традиционално бити и „Експертинејџери зона“ у којој ће основци и средњошколци из целе Србије, који раде на томе да једног дана постану прави научници, своја знања преносити посетиоцима.

А Галерија Народне банке Србије биће „Зелена зона“ у којој ће посетиоци моћи да сазнају све о рециклажи и екологији и томе како да сами унапреде планету.

Поред тога, посетиоци ће моћи да гледају и како изгледа посао форензичара у Србији, али и да и сами постану зубари.

– Као и протеклих година и ове се Фестивал базира на томе да дамо прилику обичним људима да праве експерименте. Па ће тако у децембру сви посетиоци имати прилику да буду зубари. Студенти са Стоматолошког факултета су нам направили вештачке зубе и пломбе које ћемо сви имати прилике да ставимо и играмо се правих зубара. Сигурно вас је увек занимало како то све изгледа и сад ћете моћи и да пробате – рекла је Зорана Курбалија Новчић, једна од организаторки фестивала.

Фестивал Науке прошле године посетило је преко 27.000 људи, од чега је чак 15.000 било ђака и студената.

– Заблуда је да је овај Фестивал само за децу. Он је за људе свих генерација и сви ће на свакој поставци имати питање, и најмлађи и најстарији. Све што је потребно је да будете радознали – рекла је Јовановић.

„Осветљавање пута“ пензионерима

На Фестивалу науке ове године посебан сегмент биће посвећен најстаријим посетиоцима.
– Овај пут се бавимо и осветљавањем пута пензионерима. Имаћемо радионице на којима ћемо их учити како да отворе свој мејл, како да користе Скајп да причају са родбином у иностранству и како да плате Инфостан преко Интернета.
А студентима ћемо помоћи тако што ћемо им показати како да траже посао. Овај фестивал је стварно за све од три до 197 година – закључује Јовановић.

 

М.Косановић, Блиц

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *