четвртак , јануар 18 2018

Почео Фестивал науке на Београдском сајму

Једанаести Фестивал науке, под слоганом „Један на један”, отворен је данас на Београдском сајму, а министар просвете Младен Шарчевић отварајући Фестивал најавио је да ће следеће године бити отворено још центара за промоцију науке где ће млади стицати знања, али и пријатељства из целог света.

Како је истакао, важно је да постоје фестивали, али и центри за промоцију науке, којих је тренутно 13 у Србији, а током следеће године нова три центра биће отворена у Банату, Централној Србији и Београду.

Министар је указао да је новим буџетом издвојено 15,5 одсто више средстава за науку и образовање, те да ће у 2018. години бити урађено много за образовни систем – скоро сва деца почеће да раде вежбе из природних наука, а почеће и дигитализација образовног система.

Подсетио је да је осим Истраживачког центра у Петници, који је, како је навео, већ афирмисан и познат у свету, ове године афирмисан је један нови центар за лингвистичке науке у Тршићу.

Додао је да ће у сарадњи са Националним америчким фондом за науку ускоро бити покренут и српски Национални фонд за науку што је и у складу са израдом новог Закона о научно-истраживачкој делатности.

Ана Петровић, оснивач Фестивала науке, рекла је да ће током четири дана трајања фестивала у четири хале Београдског сајма науку представити више од 700 учесника из 72 институције.

На овогодишњем Фестивалу науке од 14. до 17. децембра у неколико термина на Научно-фантастичној бини у Хали 5 Београдског сајма, Стив Вулф, научни комуникатор из Холивуда, кроз експлозивни научни шоу-програм „Наука иза Холивуда” откриће посетиоцима Фестивала каква се научна магија дешава иза камера холивудских филмова.

Танјуг

Актуелно

Фејсбук вратио стари News Feed

Фејсбук је почео да приказује објаве страница, славних личности и медија у регуларној News Feed …

„Call of Duty“, пола милијарде долара зараде у прва три дана!

Повратак у Други светски рат изгледа да је био прави потез за популарни серијал видео-игре …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons