fbpx

Фијаско Запада на Косову

0
(0)

Степен демократије на Косову је низак, корупције висок, а улога ЕУ неадекватна, каже за „Вести“ Андреа Лоренцо Капусела, бивши директор економског одељења Међународне цивилне канцеларије (МЦК) на Косову најављујући своју књигу у којој се бави ово темом.

Хоће ли Ваша књига променити ставове Запада о Косову?
– Нисам сигуран, претпостављам да ће је прочитати неколицина која је заинтересована за Косово, а они већ знају да међународна интервенција није успела да оствари своје циљеве. Надам се да ће то отворити дебату о томе. Без обзира на то да ли је моја анализа тачна, корисно је разговарати о томе зашто су УН, Запад и ЕУ остварили тако мало упркос толиким политичким и финансијским улагањима. Надам се да ће многи бити изненађени кад прочитају шта сам написао.

Верујем у грађане

Може ли се ваша књига користи као полазна тачка за неке истраге?
– Она не садржи никакве нове чињенице о корупцији, али указује на многе од њих и нуди тумачење. Такве чињенице гарантују истраге, али ниједна о којима сам говорио није истраживана. Еулекс није баш покушавао да сузбија корупцију, а косовски правосудни систем је неспособан да то уради. Не мислим да ће много истрага о корупцији бити отворено јер је Еулекс изгубио извршну власт, али се надам да ће притисак грађана Косова на домаће правосуђе то да промени.

Књига се бави демократијом, корупцијом и улогом ЕУ. Како бисте их описали?
– Ниска демократија, висока корупција и неадекватна улога. Један од главних неуспеха међународне заједнице јесте што није учинила довољно да ојача демократију на Косову. Урадила је мало више на писању закона, али су они заобилажени када су били „незгодни“.

Утисак је да су функционери ЕУ и САД помогли цветању корупције, да су су први избегавали те законе…
– Можда они нису били први који су заобилазили законе, али су дозволили косовској елити то да ради. На пример, прошле године један европски амбасадор признао је да је у 2010. међународна заједница „затворила очи“ на изборну превару. Међународна заједница није могла да уради ништа горе за развој косовске демократије него да затвара очи пред манипулацијама у великим размерама првих општих избора од проглашења независности.

Има ли међу тим представницима ЕУ и САД оних чији би рад правосуђе требало да истражи?
– Не знам никога, осим можда бившег америчког амбасадора, не због тога што сам сигуран да је он учинио нешто противзаконито, али на основу онога што је изашло у штампи о њему, било би паметно да његова влада пажљиво погледа шта је он радио на Косову. Сасвим је вероватно да је међу више хиљада међународних званичника који су служили на Косову неко можда користио свој положај за личну добит. Било је неколико случајева, мислим да један званичник УН побегао са неколико милиона евра, на пример.

Олуја у шољици чаја

Како оцењујете исход истраге о наводима бивше тужитељке Марије Бамије?

– Верујем да је то била олуја у шољици чаја. И прилично несрећна јер су те оптужбе биле сметња главном проблему, а углед оних које је оптужила непотребно је потамљен. Никада нисам сматрао њене оптужбе веродостојним, написао сам и зашто. Извештај Жан-Пол Жака их је углавном одбацио, закључивши да ни Еулекс ни Брисел нису настојали да покрију скандал. Ипак, Жак је пронашао много примера лошег управљања, нестручности и конфузије у начину како је Еулекс изашао на крај са целом афером, што се поклапа са мојом анализом.

 

Ј. Л. Петковић – Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Коха: Технички тимови Београда и Приштине у четвртак у Бриселу састављају текст споразума Србије и Косова

3.4 (5) Очекује се да ће коначни споразум између Косова и Србије бити састављен на …

Зоран Чворовић: Генерал под маском или Један доказ континуитета издајничке политике

4.4 (7) Особа од посебног Вучићевог поверења  BBC на српском језику је забележио, између осталог, како током последњих …

Један коментар

  1. CE ZAIGRA MECKA I U NJIHOVOM DVORISTU

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *