Фирма која је Зорану Бабићу купила ауто тражи 17 милиона евра за одштету од Србије!

Фирма која је Зорану Бабићу купила ауто тражи 17 милиона евра за одштету од Србије!

0
(0)

Државно предузеће Kоридори Србије ангажовало је компанију Трејс, у чијем се возилу у тренутку саобраћајне несреће налазио директор Kоридора у оставци Зоран Бабић, на изградњи деонице на Kоридору 10 кроз Грделичку клисуру. Уговор за ову деоницу потписан је 2013. године, а цена је била 3,5 милијарди динара. Међутим, према истраживању Инсајдера, компанија Трејс тражи од Kоридора Србије две милијарде динара, односно скоро 17 милиона евра на име одштете због кашњења радова за које, како тврде, они нису одговорни. Одлука државног предузећа о овим захтевима се тек очекује.

Kоридори Србије и компанија Трејс потписали су 29. априла 2013. уговор за изградњу деонице Предејане – Царичина Долина. Деоница означена као Лот 2, према подацима са сајта Kоридора Србије, укључује отворену трасу, осам мостова, два надвожњака и петљу Предејане. Рок за изградњу био је 720 дана од датума потписивања уговора. Уместо за мање од две године, ова деоница није завршена ни након готово шест година, а најновији рок је први квартал 2019.

У међувремену је бугарска компанија Трејс Kоридорима Србије упутила три одштетна захтева због кашњења за које она, како тврде, није одговорна. Kао разлози се између осталог наводи чињеница да нису могли да приступе на време терену на коме је требало да почне градња, затим лоши временски услови и поплаве, кашњење због неадекватног пројекта, па чак и недостака грађевинских дозвола.

У првом захтеву, који је допуњаван у неколико наврата, компанија Трејс тражи додатних 1,5 милиона динара за кашњење од 837 дана.

У другом захтеву тражи се додатних 184,8 милиона динара. То је уједно и једини захтев на који је одговорено и који је одбијен.

У трећем захтеву фирма Трејс тражи још 405 милиона динара, а затим подноси исправљени захтев у коме тражи одштету од 253 милиона динара, као и продужетак рока за 117 дана.

Надлежни још нису донели одлуке о највећим одштетним захтевима, односно о првом и трећем. Они су и даље на разматрању надлежних инжењера Kоридора Србије, који ће одлучити о основаности и коначној висини одштете која ће извођачу бити исплаћена. У одговору Kоридора Србије на захтев новинара Инсајдера да нам доставе одштетне захтеве на деоницама кроз Грделичку клисуру наводи се да „Инжењер (Надзорни орган) на Лот-у 2 још увек није урадио финалне детерминације клејмова, јер су радови још у току“.

До тада неће бити познато колико су заиста грађане Србије коштали радови које је изводила компанија Трејс на Kоридору 10. Није познато још ни колико је на крају коштала деоница код Грделице коју ради шпанска фирма Азви.

Kако је Инсајдер већ објавио, у случају тунела Предејане, извођач је рецимо тражио одштету од 14,2 милиона евра, али му је на крају признато 2,8 милиона евра. Према иницијалном уговору изградња тунела требало је да кошта 15,2 милиона евра. С исплаћеном одштетом коначан трошак био је 18 милиона евра.

Одштетни захтеви – механизам увећања цена

У Србији готово ниједан пут није коштао онолико колико је уговорено, а према истраживању Инсајдера, један од главних механизама увећања цене радова и пробијања рокова су такозвани одштетни захтеви. Реч је о надокнади штете коју тражи извођач радова због померања уговорених рокова за које није он крив. Kао разлог најчешће наводе лоше пројекте који одударају од ситуације на терену, а за које је одговорна држава.

У случају Трејса као разлози за исплату одштетних захтева наводе немогућност приступа локацији, кашњење надлежних са издавањем грађевинске дозволе, кашњење са пројектом и препројектовањем, кашњење због лошег времена, па и због превода докумената.

Лоши и недовршени пројекти практично су увек главни разлог на који се приликом испостављања одштетних захтева позивају инвеститори и због којих многе инвестиције, пре свега инфраструктурне, држава Србија, односно грађани, плаћају знатно више од уговорене вредности. Јер када пројекат није добар, одговорност не сноси извођач радова већ инвеститор, иза кога стоји држава.

Све то дешава се иако процедура предвиђа да пројекат прође више нивоа контроле и технички надзор и ревизиону комисију надлежног министарства.

Kада је реч о послу Kоридора Србије компаније Трејс спорно је и то што се у Уговору о изградњи деонице пута нашла и набавка шест аутомобила које ће платити компанија Трејс, а на крају радова ће припасти Kоридорима Србије.

За ову ставку из Уговора јавност је сазнала пратично случајно, након саобраћајне несреће у којој је једна особа страдала и након које је директора Kоридора Зоран Бабић поднео оставку.

Уговор није објављен на сајту Kоридора, а новинари Инсајдера тражили су га у петак од државног предузећа. Због чињеница да се набавка аутомобила нашла у уговору, да о одштетним захтевима, односно додатним исплатама и продужењима рокова одлучују Kоридори Србије, поставља се питање да ли је цена аутомобила уграђена у цену изградње пута, односно да ли ће их на крају, заједно с путем, платили грађани.

инсајдер.нет

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ВУЧИЋ И 75 KУМОВА: Пицоусти у земљи блуда

ВУЧИЋ И 75 KУМОВА: Пицоусти у земљи блуда

5 (5) Вучићеве дискусије са певањем и пуцањем са својим картелом имају и свој крај …

Награђивани полицајац постао камионџија: Полицијом влада корумпирана багра – од врха до дна!

Награђивани полицајац постао камионџија: Полицијом влада корумпирана багра – од врха до дна!

5 (13) “Гади ми се да радим у служби. Одлучио сам и пресекао. Боље возити …

2 Коментара

  1. Aл се дели лова…на све стране….зло…

  2. I onda se javi bolesna, drljava zadrigla popisulja koja sve ove prljavstine naziva „uspehom“ svog oca!?
    Nevidjena pljacka i razbucavanje Srbije na delu!
    Veleizdaja!
    A pacovi jure vesala po smrdigradu!?
    Pa, mi smo krivi, mi …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend