Ношење импровизованих вешала није кривично дело, то није ремећење јавног реда и мира, то је перформанс

Ношење импровизованих вешала није кривично дело, то није ремећење јавног реда и мира, то је перформанс

0
(0)

Двојица мушкарца из Београда ухапшена су због сумње да су носила импровизована вешала на суботњем протесту „Један од пет милиона“ и против њих је покренут поступак. Ухапшени се сумњиче да су вршили расну и другу дискриминацију, за шта је запрећена казна од три месеца до три године затвора. Адвокати Владимир Гајић и Денис Бећирић за КРИК кажу да у ношењу импровизованих вешала нема кривичног дела и да је реч о прикупљању политичких поена.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић саопштио је јуче да је расписана потрага за двојицом мушкараца који су на суботњем протесту „Један од пет милиона“ носили импровизована вешала јер је њихов поступак довео до великог узнемирења јавности.

Полиција је данас саопштила да је идентификовала и ухапсила осумњичене С.Г. и Н.П. из Раковице. Новинарки КРИК-а је из Вишег тужилаштва у Београду речено да се ухапшени сумњиче за расну и другу дискриминацију – кривично дело за које је запрећена затворска казна од три месеца до три године.

Адвокати Денис Бећирић и Владимир Гајић са којима су новинари КРИК-а разговарали, међутим, сматрају да није извршено кривично дело, као и да је хапшење због импровизованих вешала део политичке пропаганде.

„Мислим да нема тог дела, а не видим ниједно друго кривично дело. Размишљао сам које кривично дело бих ставио на терет да сам ја тужилац и не верујем да бих ишта могао да уклопим, а поготово не ово“, рекао је Бећирић за КРИК.

Он је објаснио да је неопходно да постоји мањина против које је мржња или нетрпељивост усмерена како би могло да се говори о расној или другој дискриминацији.

„Овај човек ког сам ја видео на сликама је носио вешала без икакве поруке без икаквог транспарента, тако да не знам како су препознали мржњу или нетрпељивост према одређеној групи.“

Бећирић је рекао и да би ношење импровизованих вешала можда могло да буде прекршај, рецимо ремећење јавног реда и мира, али не и кривично дело.

Коментаришући експресну реакцију надлежних Бећирић каже да се ближе избори и да је власти у интересу да покаже експедитивност. Разлози брзе реакције могу се, како каже, тражити и у томе што власти сметају протести, а ово је била прилика да се покаже како „опозиција покушава да уради ово или оно“.

Адвокат Владимир Гајић такође је био изненађен тиме што се ухапшенима на терет ставља расна и друга дискриминација.

„Какво кривично дело, то је смешно, то није ни ремећење јавног реда и мира, то је перформанс. Ево да вам дам пример, на протестима 1996. стално је у првим редовима ишла лутка с Милошевићевим ликом у затворском оделу, а Милошевићевој власти није падало на памет да их хапси сваки дан“, каже Гајић.

Он наводи да тужилаштва воде истрагу онолико брзо колико то одговара извршној власти.

„То је најобичнија лаичка и јефтина пропаганда, пошто министар полиције и министарка правде свакога дана доказују да нису дорасли позицијама на којима се налазе.“

Гајић каже да тужилаштва раде као чиновнички сервис извршне власти и да банализују озбиљне случајеве, попут паљења куће новинара Милана Јовановића у Гроцкој – што је тужилаштво окарактерисало као изазивање опште опасности, а не покушај убиства.

„Овде грађанин носи вешала која би могла да се користе евентуално у некој позоришној представи и сад ће да га гоне за изазивање расне и друге дискриминације.“

Он се запитао и како је утврђено коме је била упућена порука коју су импровизована вешала послала, односно како се зна да је реч о расној или другој дискриминацији.

„Можда је овај што носи вешала мислио на (Драгана) Ђиласа. Њега то нико није питао“, каже Гајић.

КРИК.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

М. Ђурковић: Сузбијање дигиталног тоталитаризма

М. Ђурковић: Сузбијање дигиталног тоталитаризма

5 (5) Свемоћна аристократија из Пало Алта, задојена чудном комбинацијом неомарксистичког светоназора, и еколошког месијанизма, …

Промењена старосна граница за пензионисање, сада у пензију идемо још старији, ево шта се све мења

Промењена старосна граница за пензионисање, сада у пензију идемо још старији, ево шта се све мења

5 (1) ОД 1. јануара важе нови услови за одлазак у старосну и превремену пензију, …

Један коментар

  1. U straha su velike oci, a njima i poispadale, Boga mi!
    E, nemaju oni prave, nego sega mega dipolome, mnogo ti oni znaju sta je performans!
    Histerija, histerija, prosistali svi u glas k’o zmije otrovnice, nema veze sto su potpuni diletanti i supljine i sto nista ne razumeju, strah je gadna stvar!

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend