fbpx

Фискални савет: По формули Синише Малог дуг Србије је скоро дупло већи од званичног

0
(0)

Када би се дуг Србије рачунао по методологији градоначелника Београда Синише Малог, којом је утврдио висину затеченог минуса у градској каси 2013. године, дуг државе био би готово двоструко већи. Иако је недавно председник Србије Александар Вучић тврдио да би дуг био много мањи, рачуница Фискалног савета показала је да би уместо садашње 24 милијарде евра , дуг био најмање 40 милијарди евра.

Председник Фискалног савета Павле Петровић за Инсајдер каже да та институција не одређује методологију израчунавања дуга, већ Министарство финансија односно Управа за јавни дуг и да те податке Савет користи и анализира.

Будући да председник државе Александар Вучић тврди да би дуг државе Србије био чак много мањи да се рачуна по формули Синише Малог, Инсајдер је затражио од Фискалног савета да направи рачуницу по формули градоначелника престонице, али на нивоу државе. Уз ограду да тај поступак није добар, што сматра и Министарство финансија, Фискални савет је направио следећу рачуницу.

„На 24 милијарде евра би требало да се додају камате, што је и Београд урадио, и то је пет милијарди евра додатно. Београд је на то додао све обавезе јавних предузећа , и када смо и ми то учинили добили смо додатних шест милијарди евра“, каже Петровић.

Он напомиње да су из те рачунице издвојене оне обавезе јавних предузећа попут ЕПС-а, Србијагаса и слично, које су већ ушле у јавни дуг.

„Без тога нам опет остаје 5,7 милијарди евра. Затим смо погледали дугове државних предузећа, као што је то радио Београд, а ради се о Бору, Петрохемији, Азотари, ПКБ-у, Симпу, Телекому и нисмо све укључили, и ту добијамо неких три милијарде евра“, објашњава председник Фискалног савета.

„Уз дуг локала и доцњу које нису гарантоване, долазимо до износа од 40 милијарди евра, што је 105 одсто бруто домаћег производа. И то би опет била релативно конзервативна процена јер нисмо укључили сва јавна предузећа“, каже Петровић.

Полемику око тога како се израчунава дуг започео је Синиша Мали када је изнео податак да је претходна градска власт, односно Драган Ђилас, у каси града 2013. оставио дуг од око 1,2 милијарде евра. Тај износ је био три пута већи од званичног податка Управе за јавни дуг. Управо на тај износ позивао се и Фискални савет који је саопштио да је дуг Београда око 400 милиона евра

На страну Фискалног савета стао је и министар финансија Душан Вујовић, који је на Одбору за финансије поручио да постоји само једна међународно призната методологија израчунавања дуга и да је то она коју користи Фискални савет. И таман када је јавност помислила да је тиме стављена тачка на полемику ко је управу, додатну конфузију направио је председник државе Александар Вучић. Он се ставио на страну Синише Малог уз закључак да он перфектно рачуна. На питање новинара Инсајдера колики би био дуг државе Србије да се израчунава по формули Синише Малог, Вучић је рекао да би он био много мањи.

Инсајдер.нет

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Напредњаци са Французима потписали уговор о метроу за Београд који кошта ШЕСТ МИЛИЈАРДИ ЕВРА!

3.7 (6) Уговор о изради пројектно-техничке документације за пројекат изградње метроа у Београду потписали су …

ШОК ВИДЕО Празна Арена, а кажу да тамо леже стотине оболелих и са упалама плућа!? (видео)

4 (12) Док на режимским медијима јављају да се у привременој ковид болници у „Арени“ …

Један коментар

  1. Siniša Mali, tzv. „doktor nauka“, toliko se posvetio poslu i Beogradu da mu je „pukao“ brak. Pre toga, gradio 24 stana u Bugarskoj, zatim bio se posvetio nauci dok je plagirao doktorat brak mu trpeo i iz te trpnje dobio troje dece. Kako mogu beograđani da mu se razduže? Mogu, da ga ponovo izaberu za gradonačelnika, da prostor porušene građevine u Sava Mali da udenu ime „Siniša Mali“. O dugovanjima nećemo sada.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *