fbpx

Фискални савет Србије оспорио тачност података о високом расту запослености од 2012. до 2017.

0
(0)

ФИСКАЛНИ савет Србије оценио је да су непоуздани званични подаци о високом расту запослености у Србији од око 20 одсто у периоду од 2012. до 2017. године, с обзиром на низак раст бруто домаћег производа од шест одсто.

Указао је и да компаративна анализа показује да се „наводни феномен високог раста запослености без раста БДП-а као у Србији не дешава ни изблиза ни у једној другој земљи Централне и Источне Европе“.

„Уз све то, снажан раст запослености који се наводно дешава у Србији није у складу ни са стагнацијом животног стандарда становника, није у складу с наплаћеним доприносима од обавезног социјалног осигурања, а не подржавају га ни административни подаци о кретању регистроване запослености добијени из независног извора“, оценио је Фискални савет.

Како је објашњено, доприноси су реално порасли од 2012. до 2017. свега 3,7 одсто што ни изблиза није у складу с растом запослености од 13,4 одсто, уз приближно непромењени реални ниво зарада у истом периоду.

„Ова очигледна неусаглашеност показује да подаци нису ни приближно тачни“, оценио је Фискални савет и навео да је по подацима Републичког завода за статистику укупна лична потрошња у Србији реално порасла од 2012. до 2017. свега 1,3 одсто, што ни изблиза не подржава податке о високом расту запослености.

Факти

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

У БРАНИЧЕВКОМ ОКРУГУ за 30 дана још 221 особа остала без посла

0 (0) Према последњим објављеним подацима Националне службе запошљавања, на подручју Браничевског округа у мају …

Полиција шок-бомбама, сузавцима, коњицом уз примену бруталне силе разбила демонстрације (видео)

5 (1) Kако јавља репортер Ал Џазире Марко Суботић, демонстрације испред Скупштине Србије су у …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *