Француска: Откривене мрачне тајне Католичке цркве – злостављано 216.000 деце

Француска: Откривене мрачне тајне Католичке цркве – злостављано 216.000 деце

Истрага о сексуалном злостављању у Француској католичкој цркви открила је да је око 216.000 деце било жртва злостављања од 1950. године, рекао је председник независне комисије која је саставила извештај Жан-Марк Сове.
Он је навео да је сама комисија идентификовала око 2.700 жртава, али да је опсежна студија коју су спровеле истраживачке и анкетне групе проценила да је било око 216.000 жртава, а да би тај број могао да се повећа и до 330.000 ако се ту укључи и злостављање од стране световних лица у оквиру Цркве.
Независна комисија, коју је Католичка црква формирала да истражује сексуална злостављања је раније саопштила да је утврђено да је у редовима Цркве у Француској било око 3.000 педофила током претходних 70 година.
„То је поражавајуће, јер однос од 216.000 жртава и 3.000 злостављача значи да је постојао један агресор на 70 жртава. То је застрашујуће за француско друштво, за Католичку цркву”, рекао је он.
Сове је на јавној онлајн презентацији извештаја саопштио данас и да је злостављање било систематско и да Црква не само да није предузела неопходне мере да га спречи, већ је жмурила, игноришући извештаје, а понекад и свесно доводећи децу у контакт са сексуалним предаторима.
„Последице су веома озбиљне. Око 60 одсто мушкараца и жена који су били сексуално злостављани имају велике проблеме у животу“, рекао је Сове.
Он је нагласио да је проблем и даље актуелан, а да је Црква све до 2000-их показивала потпуну равнодушност према жртвама и да је тек почела да мења свој став 2015-2016.
Бискуп Ерик де Моулинс-Беауфорт, председник француске бискупске конференције, затражио је данас опроштај од жртава сексуалног злостављања и поручио да осећа срамоту након што је објављен извештај о размерама злостављања у француској цркви деценијама уназад.
Спутник

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Колико њих у Кризном штабу је имало или има комерцијалне уговоре са страним фармацеутским кућама?

Колико њих у Кризном штабу је имало или има комерцијалне уговоре са страним фармацеутским кућама?

Влада Србије да одговори јавности колико је оних који фингирају како некакви стручњаци у илегалној …

Француска аналитичарка: Албански муслимани колонизовали српско, православно Косово (видео)

Француска аналитичарка: Албански муслимани колонизовали српско, православно Косово (видео)

Француска аналитичарка Марион Марешал, која води Институт друштвених, економских и политичких наука у Лиону, објавила …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *