Француске банке напуштају Грчку

Француске банке напуштају Грчку

Француске банке одлазе из Грчке. Наредне недеље оне планирају да продају своје ћерке-фирме. Експерти говоре да то неће убзрати кризу која ће у сваком трнутку прекрити Грчку, али ће јој оставити још мање шанси за спас.

Своју намеру да продају грчке активе већ су изразили Societe Generale и Credit Agricole. Такође затварање својих грчких операција објавио је француски ритејлер Carefour. Ови активи били су губитнички практично од самог почетка, а јачњем кризе у Грчкој ствари су кренуле још горе. Актуална ситација у зони евра наводи велике компаније да се ослобађају баласта, како не би потонуле на дно, сматра старији аналитичар инвестиционе групе Норд-Капитал Максим Зајцев.

Сада велике европске корпорације, међу њима и банке, боре се за преживљавање, у првом реду унутар своје земље. Тачније најважније им је да држе позиције управо унутар своје земље. За Societe Generale, на пример, у Француској. Значи, смањиваће се подружнице. И затварању подлежу одмах оне које се налазе у земљама где су најмагловитије перспективе економије, где опаснсот од рецесије и даље постоји.

Слична одлука од представника једне од водећих економија Европе одавно се очекивала. Сада експерти кажу да бекство француских компанија предтавља само почетак масовног и исхитреног одласка страних инвестиција из грчке економије. На саму грчку кризу то може и да не утиче. То је пре констатација да више нико не жели и не може да се борит против ње, изјавио је директор групе компанија Алор Сергеј Хестанов.

Европске банке су долазиле у Грчку очекујући развој грчке економије и повећање профита од куповине банака, које у Грчкој оперишу. Сама чињеница продаје грчких ћерки-банака од стране великих европских банака говори о томе да је оцена грчке економије негативна. То пдовлачи неповерење великих европских банака у перспективе грчке економије. Зато само по себи то нема значај за развој бизниса. Али то је јасан и непристрасан индикатор да је стање ствари у грчкој еконији горе него што о томе говоре.

Последња грчка нада била је Немачка. Али она је већ изјавила да не може да пружи нови кредит и неће наговарати на то друге земље чланице зоне евра. Немачка има изборе на прагу, бирачи су незадовољни тиме што власти троше огромна средства за помоћ туђој економији и владајућа странка се не одлучује да их нервира. Управо зато екпсперти смело називају октобар одлучујућим месецом за Грчку. До тада новац ће се у земљи потрошити, она ће бити приморана да пређе на драхму. Док је од економских проблема то неће избавити. Дугови ће остати у еврима. Биће потребно да се спроведе реструктуризација. Зато ако излазак из зоне евра буде користио Грчкој, то неће бити баш скоро.

 

Глас Русије

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Одлука Врховног суда у корист банака доказ да је све захваћено канцером корупције

Одлука Врховног суда у корист банака доказ да је све захваћено канцером корупције

Поводом правних ставова донетих на седници Грађанског одељења Врховног касационог суда 16. септембра 2021. године, …

Фирме из Србије у 2020. години у офшор зоне изнеле милијарду евра

Фирме из Србије у 2020. години у офшор зоне изнеле милијарду евра

Недавна анализа пословања 36 великих европских банака, које су дужне да јавно саопштавају податке о …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *