четвртак , 24 септембра 2020

Француски посланик: Срби у Црној Гори живе у страху од режима који служи страним центрима моћи

5
(3)

Више од 600.000 Срба у земљи живи у сталном страху услед радикалне дискриминације. Свештеници се пребијају, новинари затварају, а ситуација је све гора и гора до те мере да су посматрачи са стране озбиљно забринути, речи су које је француски посланик у Европском парламенту, Тијери Маријани, упутио Европској комисији, додајући да је покушај отимања црквене имовине поступак без преседана у земљи у којој је, како је истакао, поштовање права радикално нарушено.

Маријани је нагласио да је ово време када се Европска унија све више фокусира на Балкан, али да је поштовање права у региону веома нестабилно, а као примјер највеће нестабилности нагласио је покушај црногорских власти да отме имовину СПЦ од православних верника.

Он је доношење оваквог закона и то без икаквог укључивања Цркве у комплетан процес, назвао провокацијом без преседана.

– Последњи примјер огледа се у сталним покушајима државе Црне Горе да се позива на национални интерес у настојању да отме имовину великог броја цркава, укључујући и оне које припадају православним Србима. Оно што је провокација без преседана јесте да закон од 27. децембра 2019. године одређује да сви храмови саграђени пре 1918. године пређу у власништво државе; а да о томе Црква није ни консултована, поручио је Француз Европској комисији.

Посланик је истакао како је Црна Гора продата страним центрима моћи од своје независности 2006. године и да данас више од 600.000 Срба живи у сталном страху од огромне дискриминације.

– Од свог раздвајања од Србије 2006. године, Црна Гора је растрзана између страних утицаја и спонзора. Више од 600.000 Срба у земљи живи у сталном страху од све радикалне дискриминације, објаснио је.

Подсетио је да је 2. јануара 2020. одржан протест испред црногорске амбасаде у Београду, а председник Вучић недавно је отказао планирану посету Подгорици.

Матијери сматра да ЕУ није предвидела огромне тензије и истиче да их није споменула када је 7. октобра 2019. године с Црном Гором потписан Фронтек споразум, што је, како је нагласио, прилика која се често користи као изговор за коментарисање политичке ситуације земље у питању.

Свештеници се пребијају, новинари затварају, а ситуација је све гора и гора до те мере да су посматрачи са стране озбиљно забринути. Да ли ће ЕУ бранити верску слободу у Црној Гори, упутио је Матијери питање једном од најважнијих тела Европске уније.

ИН4С

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

У Теслином Смиљану ни помена о Србима

5 (4) На иницијативу осмогодишњег Милана Стајића из Зрењанина, опчињеног Николом Теслом и његовим делом, …

Тестирање кинеске екперименталне анти ковид вакцине направило „шум” на везама Кине и Србије

5 (3) У неколико земаља света започета су тестирања вакцине против ковида 19 различитих произвођача …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *