Друштво

Фриленсери: Влада усвојила предлог који је још неповољнији од оног који смо раније одбили

Предлог који је Влада усвојила 1. априла још је неповољнији од оног који је понуђен у фебруару, када су чланови Удружења радника на интернету (УРИ) предлог одбили, а кључни проблем је што се заборавља да ће фриленсери, према том предлогу, морати да плаћају текуће обавезе, али и дуг, који је споран за ову организацију, саопштио је УРИ.

Отпис камата „наводног дуга“ и признавање нормираних трошкова у висини од 43 одсто, као и увођење неопорезивог дела јесу законска обавеза Владе, а не уступак, поручују из УРИ.

„Почев од 1. октобра 2021. године сваки фриленсер који тог месеца заради 1.000 евра, мораће прво да плати 470 евра за текућу обавезу, па додатно рату репрограма за стари дуг, око 100 евра, што значи да укупно пореско оптерећење за тог појединца није само рата, већ и текућа обавеза и дуг заједно, који износе око 56 одсто примања“, указују у УРИ, уз напомену да ће и онима који зараде 500 евра пореско оптерећење износи 38 одсто примања.

Скрећу пажњу и на то да пореско оптерећење прогресивно скаче како плата расте, јер „готово да нема никаквих пореских олакшица предвиђених за период од 1. октобра“.

„Влада продужавањем репрограма на 10 година прикрива чињеницу да просечан фриленсер не може да отплаћује свој дуг, плаћа текућу обавезу и обезбеђује основну егзистенцију загарантовану Уставом. Не постоји никаква извесност да ће фриленсер уопште имати редован посао наредних десет година, а камоли исту плату“, истичу у УРИ.

Сматрају и да предлог Владе за решење статуса фриленсера указује на очигледну намеру Владе да фриленсери као категорија и надаље не постоје, што значи да не постоји намера да се уреди њихов законски статус.

„Циљ Владе је да сви фриленсери постану предузетници“, уверени су у УРИ, и поручују да су зато одбили предлог Владе од 1. априла.

Та организација заказала је камповање испред зграде Скупштине Србије за 7. април, као и протест за 8. април.

Новим законским решењем које је Влада усвојила прошле недеље утврђена је висина нормираних трошкова по основу прихода од ауторских и сродних права и уговорене накнаде за извршен рад на које се порез плаћа самоопорезивањем, а месечни приходи фриленсера до износа од 32.000 динара, не би били опорезовани.

Из Удружења радника на интернету поручили су да оваква понуда није прихватљива и да преговори и судбина фриленсера није ствар за пијацу, док је Удружење фриленсера и предузетника Србије саопштило да је Влада на преговорима у великој мери прихватила њихове предлоге и сугестије.

Радници на интернету претходно су протестовали захтевајући да се обустави слање решења за порез којима се тражи плаћање пореза на зараде ретроактивно последњих пет година и захтевају праведно законско регулисање њихових статуса.

После сазнања да су грађани који остварују хонорарне приходе из иностранства добили позив да ретроактивно пријаве и плате порез за неколико претходних година, Заштитник грађана Зоран Пашалић покренуо је поступак контроле правилности и законитости рада Пореске управе Министарства финансија Србије.

Извор: ФоНет, Инсајдер

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!