fbpx

Фронтекс: Странци стижу да чувају Србију или да од ње праве – мигрантски карантин

0
(0)

Долазак Фронтекса на границе Србије пре је маркетиншки, него ефикасан потез. И наша полиција и војска могле би да се изборе са проблемом миграната када би постојали јасна политичка одлука и став у јавности, и нашој, и европској, да се на класичан начин, као што је то рађено у претходним епохама, штити граница.

Парафирање Статусног споразума између Европске уније и Србије о активностима Фронтекса, европске агенције за граничну и обалску стражу, према речима комесара за избеглице Владимира Цуциц́а, јесте „добар и промишљен“ потез МУП-а Србије.

Цуциц́ је за РТС рекао да је Фронтекс „једна од најозбиљнијих служби у Европи“, али је оценио да ц́е Споразумом „далеко више добити“ европска агенција, јер је „искуство нашег МУП-а немерљиво у свим сегментима, што показују резултати“.

Комесар за избеглице је рекао и да је Фронтекс присутан у Србији вец́ две-три године, а да ц́е се Споразумом „употпунити њихов рад“.

Иначе, Споразум који је Србија парафирала са Фронтексом значи да ц́е стражари Европске уније ускоро са нашим полицајцима чувати границе Србије, пре свега од илегалних миграната и кријумчара.

Међутим, политички аналитичар Драгомир Анђелковиц́ каже да Фронтекс може бити потпора нашој политици одбране граница само под условом да европске земље одлуче да енергично бране границе ЕУ и спречавају долазак миграната у Европу.

– Док год оне то не раде на класичан начин, било какав Фронтекс пре је маркетиншки потез, него ефикасна организација. И наша полиција и војска могле би да се изборе са тим проблемом када би постојали јасна политичка одлука и став у јавности, и нашој, и европској, да се на класичан начин, као што је то рађено у претходним епохама, штити граница – каже Анђелковиц́.

Док год се то не ради, односно док год се све своди на „игру и једну врсту маскараде“, да неко проба да уђе, па га врате, па проба поново, па га поново врате без икаквих санкција, ништа нам не значи да ли ц́е границу штити наша полиција, или наша полиција са Фронтексом.

– Дакле, у питању је одлука да се европске границе штите чврсто, а без тога Фронтекс може више да има једну врсту туристичке мисије, да мало путују по Балкану и да гледају наша искуства, него што ц́е донети неку вец́у корист – сматра Анђелковиц́.

Он додаје да се границе ЕУ не могу штити у Суботици, вец́ на границама Грчке према Турској, Македоније према Грчкој, или Србије према Македонији. Према његовим речима, Фронтекс не би смео да буде у функцији „претварања Србије у карантин“, вец́ би требало да буде у функцији спречавања миграната да долазе у Србију.

На питање да ли ц́е припадници Фронтекса имати имунитет у Србији, наш саговорник одговара да „имунитет није нешто што се не даје у таквим случајевима“. Србија може о томе да размисли, али онда би „у воду пала свака прича о томе да припадници Руско-српског хуманитарног центра у Нишу не треба да добију имунитет“.

Анђелковиц́ се слаже са изјавом мађарског премијера Виктора Орбана да нема потребе да Фронтекс чува мађарску границу од миграната, јер „никада није успешно заштитио ни метар границе“.

– Лично мислим да има смисла да Србија развија сарадњу са Фронтексом, али тек после промена на нивоу европске политичке сцене, после избора за Европски парламент следец́е године, ако преовладају снаге које су спремне да бране европске границе. Ово што сад имамо није одбрана граница, тако да Фронтекс треба да се разматра као дугорочна, а не краткорочна опција, све док и Мађарска не прихвати ту европску агенцију – закључио је Анђелковиц́.

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Наш језик и ћирилица ни у Србији нису у својој кући: Српски као већински све ближи статусу незаштићеног мањинског језика

5 (3) НЕСПОРНО је да се у Србији опструишу српски језик и ћирилица. Штавише, неко …

Цвијић: Kуршумлијска и Врањска бања нови плен за бизнисмене блиске СНС (видео)

5 (3) Kуршумлијска и Врањска бања, некада у власништу ПИО фонда, то јест свих пензионера, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *