Србија

Функционери СНС подржали истраживање литијума код Горњег Милановца, сакрили решење Министарства рударства

Еколошко удружење „Сувоборска греда” из Горњег Милановца истрајно је у намери да заустави геолошка истраживања фирме „Јадар Литхиум д. о. о.” на територији ове општине. Из овог удружења поручују да председник општине заједно са осталим функционерима заступа интересе странке и велике компаније. Поред тога из удружења кажу да локални функционери СНС крију решење Министарства рударства и енергетике коијм су омогућена геолошка истраживања фирме “Јадар Литхиум д.о.о. ”

Еколошко удружење “Сувоборска греда”, које окупља мештане и власнике земљишта на подручју Прањана и околних села, затражило је у јулу од Скупштине општине Горњи Милановац хитну забрану свих геолошких истраживања бора, литијума и других метала на том подручју. Просторним планом, како кажу из овог удружења, та истраживања су омогућена фирми Јадар Литхиум из Београда.

Рио Сава Еxплоратион/Рио Тинто су се након овога оглсили саопштењем за јавност у којем тврде да не врше никаква истраживања на подручју општине Горњи Милановац, нити имају икакве везе са таквим евентуалним истраживањима.

Удружење “Сувоброска греда” које је организатори два еколошка скупа (у Прањанима и у Kоштунићима) напоменули су да су оба пута били изричити и обавестили грађане да када је реч геолошким истраживањима да се ради о компанији „Јадар Литхиум д. о. о.” регистрованој на Чукарици, коју нису доводили у везу с Рио Тинтом.

Поново на дневном реду

Еколошко удружење „Сувоборска греда” покренуло је грађанску иницијативу с предлогом о измени Просторног плана општине Горњи Милановац, а у намери да спречи геолошка истраживања фирме „Јадар Литхиум д. о. о.” на присуство литијума, бора и пратеће асоцијације елемената на простору тзв. „Прањанског басена” (истражни простор 2427), које је омогућено Решењем Министарства рударства и енергетике по овлашћењу министарке бр. 021-01-00069/3/2020-08.

По предаји петиције коју је потписало око 50 одсто мештана Прањана и околних села у којима су планирана поменута истраживања, СО Горњи Милановац је на дневни ред десете редовне седнице (заказане за 10. септембар) под тачком 6, уврстила разматрање информације о вршењу геолошких истраживања на територији општине Горњи Милановац, а председник општине Дејан Kовачевић притом је изјавио да је „сва документација којом располажемо стављена на увид и из ње се јасно види да нема радњи које би неко предузео на штету животне средине или било чега другог”, кажу из овог удружења.

“Међутим, то је још једна у низу неистина (о неистинама које је г. Дејан Kовачевић изнео на рачун нашег еколошког удружења смо већ говорили), будући да међу јавно изнетом документацијом, као и у образложењу наведене тачке дневног реда, нема Решења Министарства с почетка текста, иако у напомени истог стоји: „Решење доставити: (…) 2. СО Горњи Милановац”.Стога слободно и недвосмислено можемо закључити да је наведена тачка дневног реда само кукавичје јаје намењено обесмишљавању рада нашег удружења и лакшем отварању врата геолошким истраживањима, а у крајњем случају руднику литијума на територији наших села”, наводи се у саопштењу удружења “Сувоборска греда”.

Из удружења поручују да треба имати у виду да је званичан став САНУ, као и став бројних универзитетских професора о потенцијалном рударењу литијума и самим геолошким истраживањима те врсте крајње неповољан, али да владајућа гарнитура тај став одбацује без икакве аргументације.

Позив за председника општине

Истраживањима на подручју Прањана би било угрожено свих 6 река овог краја, изјавила је председница удружења Сувоборска греда Љиљана Браловић. Она је нагласила да би истраживање и експлоатација тешких метала имали несагледиве последице по животну средину, здравље и живот мештана њихове Месне заједнице, а и шире.

Главно питање грађана окупљених у Удружејњу је : ” ако је рударење литијума заиста онакво каквим га владајућа гарнитура представља, зашто се поменуто Решење у Општини Горњи Милановац упорно прикрива и негира? Чије, дакле, интересе заступају председник Општине Дејан Kовачевић, председник Скупштине општине Лазар Николић и начелник Одељења за урбанизам, комунално-стамбене и имовинско-правне послове Зоран Дрињаковић (као известилац о предмету поменуте тачке дневног реда)?”

“Позивамо председника Дејана Kовачевића да коначно почне да заступа интересе грађана уместо интереса (страних?) компанија, односно интереса странке, а да први корак ка томе буде одстрањивање кукавичјих јаја (она у овом случају не могу проћи неопажено) и јавно изношење докумената од општег значаја, а потом уважавање става о обустављању геолошких истраживања на присуство литијума на територији наших села!”, закључују из овог удружења.

Јулија Војиновић, Луфтика.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!