Економија

Галеника након приватизације – губитак у пословању, смањена производња, нови отпис дугова

У првој години пословања са новим власником, Галеника је остварила губитак од 10,3 милиона евра, што је најлошији пословни резултат компаније за последњих пет година.
Галеника је продата у новембру 2017 године за 16 милиона евра. Иако је јавности представљено да је купац позната фармацеутска кућа из Бразила ЕМС, ова компанија је формално власник само 27% Галенике. Према истраживању Инсајдера, објављеном у серијалу “Распродаја под заветом ћутања” иза званичног купца, фирме Елијус, стоји мрежа од 13 увезаних компанија из Бразила, Италије и Луксембруга.

Упркос најавама представника власти да Галенику након приватизације очекује опоравак и развој, подаци о пословању показују да је у првој години након продаје фабрика лекова пословала са губитком и смањеном производњом.

Према последњем финансијском извештају Галенике, приходи од продаје смањени су током претходне године за око 8,4 милиона евра у односу на 2017. У извештају се констатује да је “производња радила у мањем обиму” а као главни разлог за смањење прихода наводи се то да су велетрговци располагали са великим залихама због чега је Галеника била принуђена да продаје робу са “високим процентима попуста”.

Галеника је продата као презадужено предузеће, иако је држава овом предузећу непосредно пре приватизације и након продаје орпостила дугове.

Осим конверзије државног дуга од 118 милиона евра пре продаје, новом власнику је током 2017 отписано 71,5 милиона евра дуговања према државним повериоцима. Најновији подаци показују да се са отписом дугова наставило и током претходне године, па је 2018. држава сада приватној Галеници опростила додатних 11,8 милиона евра. Реч је о дуговањима према Управи за јавни дуг,пореској управи и локалним администрацијама.

Kоригована вредност имовине

Занимљиво је да је осим смањења прихода од продаје, под новим руковоством Галенике дошло и до значајног смањења процењене вредности имовине фабрике лекова. У финансијском извештају за 2018. се наводи да је последњег дана те године ревизорска кућа „Ернст & Yоунг “ урадила процену вредности по којој је вредност земљишта, некретнина, опреме Галенике са дотадашњих 108 милиона евра смањена на 67 милиона евра.

Оваква процена се значајно разликује и од процене ревизорске куће Дилојт која је урађена непосредно пре приватизације а по којој је вредност имовине Галенике износила 102 милиона евра.

Фирма Суботића на истој адреси као и купац Галенике

Према истраживању Инсајдера, паралелано са приватизацијом Галенике одвијале су се бројне пословне активности између представника купца Галенике и српског бизнисмена Станка Суботица Цанета. Суботић има фирму на истој адреси у Луксембургу, исти људи су директори и у Суботићевој фирми и у фирмама које су власници Галенике.

Занимљиво је и то што је годину дана након приватизације Галенике, Влада Србије постала власник авиона који је претходно био у власништву једног од купаца Галенике, компаније ЕМС из Бразила. Уговор о набавци тог авиона је тајна.

Истраживање Инсајдера је показало да је и сам Дилојт извршио бројне корекције у односу на ранију књиговодствену вредност онога што поседује Галеника.

Галеника има преко 50 објеката, користи преко 40 хектара градског грађевинског земљишта у Земуну где се и налази основна имовина компаније.

Иако је Дилојт проценио да земљиште вреди 14 милиона евра према подацима Пореске управе тржишна вредност тог земљишта је преко 30 милиона евра. Такође Дилојт је проценио да сви објекти Галенике вреде 31 милион евра иако Галеника има четири фабрике од којих је најновија отворена 2010, а плаћена је више од 50 милиона евра.

На основу чега су ове, већ смањене вредности имовине Галенике, додатно умањене питање је које смо послали руководству компаније Галеника. У одговору нема објашњења на основу чега је умањена вредност. Наводе да рачуноводствени стандарди налажу да се процена вредности ради на сваке три, односно на сваких пет година. Не помињу процену вредности коју је радила ревизорска кућа Дилојт са стањем на дан 31.12.2016.

“Претходну процену, која је била основ за исказивање књиговодствене вредности основних средстава ранијих година, урадило је привредно друштво за пројектовање и консалтинг „ПроЕМ“на дан 31.12.2013. године. Имајући у виду да је крајем 2018 године истицао Законом предвиђен рок у ком је Галеника а.д. морала да уради поновну процену својих основних средстава и да их у финансијским извештајима искаже по фер вредности, ми смо на претходно описани начин своју законску обавезу и испунили”, наводи се у одговору Галенике Инсајдеру.

Смањење броја запослених испод уговорених 900

Упркос обећањима представника власти да ће приавтизацијом Галенике бити повећан број запослених, подаци из финансијског извештаја показују да је нови власник током 2018 смањио број запослених са 1367 на 877 радника. То мањи број од прописаног купопродајним уговором, према којем је купац морао да задржи најмање 900 у периоду од две године од потписивања уговора, односно до новембра ове године.

Kомисија Министарства привреде за контролу испуњавања обавеза из купопродајног уговора је у децембру 2018. констатовала да се одлаже одлучивање о томе да ли је купац испунио обавезе о минималном броју запослених док о томе мишљење не достави Министарство рада.

Према уговору нови власник Галенике има обавезу да задржи делатност односно производњу лекова до новембра 2019.године, после тога нема висе никакву обавезу ни према радницима ни према држави.

Из Галенике тврде да то није кршење купопродајног Уговора, који,како наводе, у потпуности поштују.

„Број запослених је смањен у складу са адекватним одредбама из тог уговора, а према условима који су њиме прописани, конкретно – престанак радног односа запослених није уследио због технолошких, економских или организационих промена у оквиру компаније. Одређени број запослених је добровољно напустио компанију, неки су отишли у пензију а током претходних годину дана било је више таласа запошљавања услед пословног развоја. У току је и процес селекције за планирано запошљавање 20 нових колега са високом стручном спремом“, наводи се у писаном одговору Галенике.

Иначе, министар привреде Горан Kнежевић је непосредно пре потписивања уговора рекао да очекује да ће купац Галенике врло брзо проширити производњи и запослити више од две хиљаде људи.

Инсајдер.нет

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

  1. За време отераног Милана Панића, Галеника је имала продају од једног милиона долара ДНЕВНО и вредела између милијарду и милијарду и по долара.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!