Галеника: СПС лопови крију покрадену имовину

Галеника: СПС лопови крију покрадену имовину

Бивши директор „Галенике“ Ненад Огњеновић, који је заједно са још седам особа ухапшен због сумње да је криминалним активностима оштетио ту компанију за најмање 12 милиона евра, могао би да одговара и за посебно кривично дело – непријављивање имовине, сазнаје „Ало!“.

Агенција за борбу против корупције покренула поступак и против Дејана Бацковића и Рајка Унчанина

Према информацијама нашег листа, у вези са Огњеновићем, актуелним председником Скупштине „Галенике“ Рајком Унчанином и актуелним чланом Надзорног одбора те компаније директором СПС-а Дејаном Бацковићем Агенција за борбу против корупције је недавно отворила истрагу због тога што нису пријавили имовину.

У тој институцији потврђују наша сазнања и напомињу да су поједини функционери „Галенике“ уредно поднели извештај о имовини и приходима, док се поступак води против оних који су се оглушили о рокове из закона или имовину уопште нису пријавили.

„Ало!“ подсетио Бацковића да пријави своју имовину!

Дејан Бацковић (СПС), бивши председник УО и актуелни члан Надзорног одбора „Галенике“, каже му је из стручних служби те компаније речено да не треба да пријављује имовину(?!).
-Када сам у фебруару ове године именован у Надзорни одбор, колеге су ми рекле да не треба да подносим посебан извештај о имовини и приходима Агенцији за борбу против корупције. Међутим, ако се ви позивате на тумачење Агенције и тврдите да треба да поднесем, ја ћу са закашњењем то моментално учинити још данас – прочује Бацковић за „Ало!“.

– Чланови Надзорног одбора Јован Матановић, Александар Мартиновић и Драган Марковић поднели су Агенцији извештаје о својој имовини и приходима по ступању на функцију, који су у поступку обраде. Чланови Надзорног одбора „Галеника” а. д. Дејан Бацковић и Боривоје Радосављевић, као и председник Скупштине Рајко Унчанин и бивши директор Ненад Огњеновић, нису доставили извештај по ступању на функцију, односно престанку функције. Против наведних, Агенција ће предузети законом прописане мере – наводи се у писаном одговору који је „Ало!“ добио из Агенције.

Како сазнајемо, бивши директор „Галенике“ Ненад Огњеновић по закону је био у обавези да Агенцији најмање два пута достави извештај о имовини и приходима. Први пут је то требало да учини најкасније до 31. 1. 2010. године, а други пут у року од 30 дана по престанку функције, са које је разрешен крајем јуна 2011. године. С друге стране, требало је да Унчанин, Радосављевић и Бацковић су Агенцији своју имовину пријаве током марта месеца, јер су на функције ступили у фебруару ове године. Свакако у најтежем положају се налази Огњеновић, коме је полиција већ пронашла овогодишњи уговор о орочених 770.000 евра.
– С обзиром на то да је поступак у Агенцији покренут пре него што је ухапшен, извесно је да ће нашој институцији у контроли Огњеновићеве имовине асистенцију пружити подаци полиције и тужилаштва. Међутим, независно од нашег поступка, резултати ангажовања ових органа ће пресудно утицати код доношења одлуке о привременом замрзавању новчаних депозита и имовине за коју се сумња да је стечена вршењем кривичних дела. У том случају, знаће се тачно шта је то бивши директор „Галенике“ сакрио, односно шта је требало да пријави у имовинској карти коју нам није доставио – каже за „Ало!“ извор из Агенције за борбу против корупције.
Због непријављивања имовине Огњеновић, као и остали функционери из менаџмента „Галенике“, могу кривично да одговарају, јер је за ово дело законом запрећена казна од шест месеци до пет година затвора. Уколико суд утврди њихову кривицу, то онда са собом повлачи престанак вршења јавне функције, али и десетогодишњу забрану ступања на јавну функцију.

Директор Огњеновић „заборавио“ да пријави 770.000 евра!?
Интересантно је то да је током претреса у стану Ненада Огњеновића пронађен уговор о орочених 770.000 евра у Банци Интеза из 2013. године. Код његовог помоћника Горана Орлића полиција је пронашла уговор о орочењу 88.000 евра у Војвођанској банци, али и потврду о 70.000 евра које чува у сефу исте банке. Истовремено, код Орлића је пронађен и уговор о куповини куће у Вршцу из 2010. године и уговор да је купио кућу у Грчкој током 2013. године. Како зазнајемо од извора из МУП-а, теза адвоката одбране биће да је порекло орочених девиза заправо од продаје акција у фармацеутским компанијама, које је Огњеновић својевремено поседовао. Без обзира на то да ли ће се испоставити да је то стварно порекло новца или не, он би свакако могао кривично да одговара због непријављивања акција, односно новца на банковним рачунима Агенцији за борбу против корупције.

 

Ало

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Гангула је мало нервозан! Питају ме питају (видео)

Гангула је мало нервозан! Питају ме питају (видео)

Александар Шапић вс Воја Стевановић. Питају ме питају 🙂 Vulinizacija Поделите вест са пријатељима

ПИШАЈ ПО СИРОТИЊИ! Ботови СНС нуде бедних 100 гр кафе за сигуран глас

ПИШАЈ ПО СИРОТИЊИ! Ботови СНС нуде бедних 100 гр кафе за сигуран глас

Припреме за изборе за савете Месне заједнице у Руменци, расписане за 1. август, почеле су …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *