Фармакомафија се богати док болесни Срби умиру!

Фармакомафија се богати док болесни Срби умиру!

Да зло буде веће, ради се о вештачки изазваној несташици, коју су, како тврди извор нашег листа, изазвали одређени фармацеутски лобији. Наиме, уместо да се на време поднесе захтев за дозволу за увоз лека који није регистрован, оставља се простор да настане несташица, а затим се тргује временом, односно пласирањем производа на тржиште.

Према подацима Агенције за лекове и медицинска средства (АЛИМС), лекови попут „леукерана“ који нису регистровани у нашој земљи могу да се увезу уколико фирме које их увозе затраже и добију дозволу ове институције.
– Последњи захтев за увоз овог лека поднела је 20. маја компанија „Ино-пхарм“ и то за потребе Апотекарске установе „Нови Сад“ – истакао је Александар Туцовић, портпарол АЛИМС-а.
С друге стране, Живојин Томин из Панчева, који већ данима обија прагове апотека по Србији у потрази за овим цитостатиком, истиче да га нема нигде.
– У апотекама су ми рекли да га нема у набавци. Пре месец дана сам га купио најнормалније у апотеци на рецепт јер се налази на листи Д лекова, а сада га нема ни у државним ни у приватним апотекама. Највећи проблем је у томе што је то једини лек који ми помаже и што не смем да прекидам терапију. Помоћу „леукерана“ успео сам драстично да спустим ниво леукоцита. После скоро пет година борбе са леукемијом, број леукоцита се са 200.000 смањио на 100.000. То за мене значи продужетак живота. Међутим, иако ми је остало још два месеца терапије цитостатицима, не могу да га набавим, а леукоцити су већ почели да ми скачу – узнемирен је Томин, који додаје да је драстична промена нивоа леукоцита за њега исто што и смртна пресуда.

АПОТЕКЕ “БЕОГРАД”: Сижу лекови са Д листе!

Иако јуче нисмо успели да добијемо податак о томе да ли је и „леукеран“ у оквиру хитне јавне набавке Апотекарске установе „Београд“ за лекове са листе Д, из те установе су саопштили да је велики број дефицитарних лекова који нису регистровани у нашој земљи стигао и да ће већ од данас здравствене установе моћи да га преузимају у апотеци болнице „Свети Сава“.
– Велики број дефицитарних лекова ушао је у процедуру хитне набавке и очекујемо да ће већ од понедељка снабдевеност свих државних апотека у Београду бити знатно боља – изјавила је Милана Дучић, руководилац центра за информације о лековима.
Иначе, Апотека „Београд“ није добијала нове испоруке лекова и медицинских помагала од 1. априла, кад је ступио на снагу Закон о јавним набавкама, и у том периоду је наступила несташица већег броја медикамената.

 

 Ало

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Тотална распродаја: Парама грађана и државном имовином Вучић плаћа своју слободу и смрт Србије

Тотална распродаја: Парама грађана и државном имовином Вучић плаћа своју слободу и смрт Србије

Штета коју Вучић прави лудачким договорима са странцима сахранила је Србију. Готови смо и нема …

Док РТС рекламира Рио Тинто, француска државна ТВ критикује тај пројекат у Србији (видео)

Док РТС рекламира Рио Тинто, француска државна ТВ критикује тај пројекат у Србији (видео)

Француска државна телевизија објавила је докуменатрану емисију о пројекту Рио Тинта у Србији, у којој …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *