Хелм

Галијашевић: Бошњачке странке и исламисти у Сарајеву сеире над лешом БиХ

Хрватски народни сабор у коме доминантну улогу има ХДЗ, сукобио је у Неуму ставове са представницима бошњачких странака: СДА Бакира Изетбеговића, и још двије странке настале отцјепљењем од СДА – Народ и правда Елмедина Конаковића и Савез за бољу будућност Фахрудина Радончића. Преговори су пропали а бошњачке странке су објасниле америчко-европским посредницима да неће жртвовати мултиетничност и подржати национални критериј

* Бакир, Фахрудин и Елмедин (кога је представљао Денис Звиздић), остали су на линији политике коју су трасирале прокомунистичке, лијеве странке у Сарајеву (СДП БиХ, Демократска фронта и Наша странка) које су одлучно одбиле да уопште учествују „Неумском дијалогу“

* Крах неумских-безумних-неумних преговора, оголио је политичку природу и суштину Босне. Политичке и вјерске елите у Сарајеву, невладине организације и средства информисања – националисти, исламисти, муџахедини, вехабије и терористи… сеире над политичким лешом такве државе, глумећи да је „она ту, само је мало у кризи“, док у стварности, управо они представљају, колективне убице  домовине у чији обнављање се узалуд заклињу

__________________________________________________________

Аутор: Џевад ГАЛИЈАШЕВИЋ„Печат“

„ЈА САМ своје хрватско питање рјешио једноставно: тако што сам престао бити Хрват и постао Босанац.“

Када је, овим рјечима, 2014. године, босански и чаршијски историчар и писац, Дубравко Ловреновић, објаснио начин рјешавања хрватског (под)питања у БиХ, мало ко је видио у томе озбиљну или могућу опцију неког рјешења.

Али, очито, све иде у таквом правцу коначног рјешења.

Односно, како је то написао, Иван Виолић у есеју „О начелу равноправности – о фундаменталном проблему у хрватско-бошњачким односима и БИХ опћенито“: „Ако Хрвати не могу бирати своје високе политичке представнике – а очигледно је да не могу – онда у Босни и Херцеговини не постоји елементарно начело политичке равноправности међу њеним народима. Ако у БиХ не постоји елементарно начело политичке равноправности међу народима, Хрвати више немају посебног разлога сматрати се грађанима те земље“.

Три задња дана у јануару, амерички дипломата Метју Палмер и Холанђанка Ангелина Ајхорст, окупили су, у граду симболичног имена Не-Ум, лидере бошњачких и хрватских политичких странака, покушавајући остварити компромис на плану измјена изборног закона БиХ.

Намјера Хрвата је од почетка јасна: кроз ове измјене остварити право легитимног представљања и да сами бирају своје представнике у Предсједништво БиХ и Дом народа бошњачко-хрватске федерације.

Галијашевић: Бошњачке странке и исламисти у Сарајеву сеире над лешом БиХ

Фахрудин Радончић, другог дана преговора у Неуму

Хрватски народни сабор у коме доминантну улогу има ХДЗ, сукобио је ставове са представницима бошњачких странака: СДА Бакира Изетбеговића, и још двије странке настале отцјепљењем од СДА – Народ и правда Елмедина Конаковића и Савез за бољу будућност Фахрудина Радончића.

Преговори су пропали а бошњачке странке су објасниле америчко-европским посредницима да оне неће жртвовати мултиетничност и подржати национални критериј.

Бакир, Фахрудин и Елмедин (кога је представљао Денис Звиздић), остали су на линији политике коју су трасирале прокомунистичке, лијеве странке у Сарајеву (СДП БиХ, Демократска фронта и Наша странка) кад су одлучно одбиле да уопште учествују „Неумском дијалогу“.

Крах неумских-безумних-неумних преговора, оголио је политичку природу и суштину Босне. Политичке и вјерске елите у Сарајеву, невладине организације и средства информисања – националисти, исламисти, муџахедини, вехабије и терористи… сеире над политичким лешом такве државе, глумећи да је „она ту само је мало у кризи“, док у стварности, управо они представљају, колективне убице  домовине у чији обнављање се узалуд заклињу.

Из разлога осјећаја националне угрожености, настало је и  функционише јединствено, политичко савезништво Драгана Човића са лидером Срба у БиХ, предсједником највеће политичке странке Републике Српске СНСД и чланом Предсједништва БиХ из реда српског народа Милорадом Додиком.

Наравно да то партнерство јесте амбивалентно и да терет њега, осјећају оба лидера, због сложених и тешких међунационалних односа Срба и Хрвата ван БиХ, практично националних матица у Србији и Хрватској које још увијек манифестују висок степен нетолеранције.

Политичко савезиштво Срба и Хрвата у БиХ поставило је озбиљне дилеме пред европско лидерство а предсједника Хрватске Зорана Милановића укључило у ове процесе као несумњиву подршку оправданим, политичким захтијевима српског народа и Милорада Додика.

Галијашевић: Бошњачке странке и исламисти у Сарајеву сеире над лешом БиХ

Ангелина Ајхорст, Метју Палмер и Ерик Нелсон

„Додик није проблем – проблем је у Сарајеву“, више пута ће јавно нагласити хрватски предсједник, уочавајући како држава БиХ неумитно страда под теретом исламизма.

Ранија забринутост за државу БиХ, у Хрватској и на Западу, претворила се у страх од тихог одласка са културне и историјске позорнице, најмањег и политички најслабијег, некад државотворног народа – Хрвата.

Тешку, историјску и политичку битку за уставну равноправност, која се водила на дуже стазе, Хрвати губе.

Генеза уништења Хрвата у БиХ је била дуга, пуна страдања и отпора који је тај народ пружао. У току рата, али и кад је Дејтонски споразум примјењен, уочено је да се уставни статус Хрвата у БиХ слаби на рачун потпуног уништења Срба у Хрватској.

У првим данима мира, бивши муџахедини и исламисти, терористичким акцијама, убиствима и злочинима, паљевином кућа и цркава, са знањем западних држава, кренули су (и) против Хрвата.

Почело је терористичким нападом у Мостару а настављено бомбашким нападима у Завидовићима – убиствима Бориса Тешановића (власника кафића), Горана Келера (добитника ордена „Златни љиљан“), Јадранка Божиновића (новинара-уредника на локалном радију), Жељка Дејановића..

Услиједила су убиства хрватских повратника у Средњу Босну па убиство доминистра унутрашњих послова Ф БиХ Јозе Леутара, убиство полицајца Анте Ваљана.

Евидентиран је и нестанак Мирка Јозића (1997. год. из Новога Травника), подметање експлозива при Папином посјету Сарајеву, бацање експлозивне направе на управну зграду Шума Херцег-Босне, убиство четворочлане, породице Анђелић, код Коњица, на Божић.

Настављено је нападом на фабрику Coca Cola у Хаџићима која је у власништву Хрвата из БиХ, убиство Звонка Барбића и рањавање Јосипа Шарића у тговинском ланцу „ФИС“ Витез који је у власништву Хрвата Пере Гудеља, те напад на посланике у Зеници из реда ХДЗ-а Иву Тадића и Перу Мамића.

Заузимање Националне – Херцеговачке банке извршила  је Британска обавјештајна заједница да би преко принудне управитељице Енглескиње, Тоби Робинсон, била уништена.

Галијашевић: Бошњачке странке и исламисти у Сарајеву сеире над лешом БиХ

Исход преговора чекали су и новинари и обезбеђење

Слиједило је хапшење Анте Јелавића, предсједника ХДЗ БиХ и члана Предсједништва БиХ из реда Хрвата те избор „Комшића прије Комшића“, бошњачким гласовима у Парламенту изабран је члан СДП  Јозо Крижановић.

ХДЗ БиХ са Драганом Човићем на челу је умјереном политиком покушавао промијенити то стање и обезбједити подршку Њемачке а тиме и Хрватске. За то вријеме је број припадника хрватског народа у БиХ преполовљен.

Сви покушаји да се стекне право гарантовано Уставом и Дејтонским споразумом, да бира своје представнике, у Сарајеву су тумачени као напори за стварање Трећег ентитета и план – нове федерализације државе.

Драган Човић је због тога био хапшен да би се сломио отпор његове странке, пројекту радикалне и брзе исламизације Федерације БиХ са намјером настављања тог процеса и на тлу Републике Српске тј. цијеле БиХ.

Након хапшења, 2009. године, Човић је, изолован, са малобројним сарадницима, изборио, властиту слободу и поново, тихо и ненаметљиво, наставио заступати политику нужности враћања уставних права и слободе хрватском народу.

Послије Неума Хрвати су на потезу, што може битно одредити судбину заједничке државе и њеног опстанка јер проблеми настају и ескалирају у Сарајеву.

 

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Извор
Факти

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!