ЕвроАзија

Ако Запад нахушка Украјину на Донбас – Русија се мора умешати и не сме у томе бити половична

Лавов нека узму Пољаци

* Ми смо 2014-те били у стању да узмемо  Крим иако тада нисмо били спремни. Испровоцирали су нас на тучу и ми смо то урадили. А сада смо спремни!

* Као што је 1480-те хан Ахмад два и по месеца стајао на реци Угри, не усуђујући се да ризикује – тако ће и Американци сада „стајати“. Стајати и отићи, повући се. Јер, ако изгубе – развалиће им се НАТО, а биће демолирана и њихова репутација. Развалиће им се, заправо, и све остало, а они се морају позабавити Кином

Ако Запад нахушка Украјину на Донбас – Русија се мора умешати и не сме у томе бити половична. А докле ићи и где се зауставити? Моје мишљење је да треба да идемо до границе западне Украјине. Не смемо поновити Стаљинову грешку и опет узети оне који нас не воле… Лавов нека узму Пољаци

* Мораћемо због санкција, какве најављују, да пређемо на мобилизациону економију. На стратешко планирање са двоконтурним финансијским системом. Нешто од тога је већ фактички разрађено у време ковид-пандемије

Русија може рачунати на Кину. Њој одговара да ми уђемо у ову битку и да не изгубимо. То одговара и Индији и Ирану, а и свим већим играчима у успону. Свима одговара да Американци не сломе Русију

__________________________________________________________

НАЈУТИЦАЈНИЈИ руски тв-водитељ Владимир Соловјов разговарао је о руско-америчком стратешком одмеравању снага и даљем развоју догађаја са пуковником Спољне обавештајне службе РФ Андрејом Безруковом, утицајним експертом за стратешко планирање  који је сада доцент МГИМО.

Безруков је од краја 1980-их под именом Доналд Хитфилд, заједно са супругом Јеленом Вавиловом, чије је измишљено име било Трејси Фоли, као обавештајац радио за своју земљу.

Од краја 90-их  живели су у САД. Крајем јуна 2010-те били су ухапшени у својој кући у Кембриџу (Масачусетс).

Потказао их је Александар Потејев, колега Берзукова који се продао САД.

Ако Запад нахушка Украјину на Донбас – Русија се мора умешати и не сме у томе бити половична

Андреј Безруков

Већ у јулу 2010-те дошло је до „трампе шпијуна“. Вашингтон је Безрукове и још 8 руских обавештајаца разменио за Сергеја Скрипаља, пребега на страну Велике Британије, и још тројицу.

А Скрипаљ, бивши пуковник руске војне обавештајне службе који је био осуђен за велеиздају и шпијунажу у корист Британије, био је наводно отрован нервно-паралитичким гасом „Новичок“…

А ево шта је Безруков био питан и шта је све рекао. На шта је упозоравао и шта саветује и прогнозира:

       Соловјов: Ка чему идемо? Ка великом, светском рату?

БЕЗРУКОВ: Мислим да не идемо. Јуче сам се поново удубио у нашу историју.  Оваква ситуација је у Русији већ била. Безмало иста оваква, а десила се 1480-те. Имам у виду „Стајање на Угри“.

Са једне стране је са војском два и по месеца стајао наш Иван Трећи, а са друге са својим хан Ахмат.

Нама историчари продају Куликовску битку као крај Монсголског ропства (Ига), а то није био крај. Тохтамиш је дошао 1382. до Москве и спалио је. И, морали смо опет да плаћамо харач.

Ми смо 2014-те били у стању да узмемо  Крим иако тада нисмо били спремни. Испровоцирали су нас на тучу и ми смо то урадили.

Ако Запад нахушка Украјину на Донбас – Русија се мора умешати и не сме у томе бити половична

Овако је хапшен Сергеј Скрипаљ

А сада смо спремни.

Тренутно имамо „Стајање на Угри“. Али, то стајање је крај модерног Ига Русије. Америчког Ига које је почело са раздробљеношћу земље и неадекватношћу наше „елите“. Морали смо да плаћамо харач. За три последње деценије платили смо билион и по долара.

То нас је коштало и разарања земље. Гледали смо како Русију пљачкају. Како су стизали, како нас је моонголска Орда некада пљачкала. Сада ови на Западу од нас добијају близу 100 милијарди долара у виду бекства капитала и преко још којечега.

Орда 1480. више ништа није могла да учини. Хан Ахмад није ступио у велику битку зато што је схватао – као што сада Американци знају – да ће, ако изгуби битку, да ће то бити и његов крај.

Зато је Ахмад стајао на Угри, не усуђујући се да ризикује. Тако ће и Американци сада „стајати“. Стајати и отићи, повући се. Јер, ако изгубе – развалиће им се НАТО, а биће демолирана и њихова репутација. Развалиће им се, заправо, и све остало, а они се морају позабавити Кином.

Ако им у одмеравању са Русијом оде репутација – више неће имати шансу ни да говоре о Тајвану.

Иначе, док је хан Ахмад стајао на Угри, Иван Трећи је послао једну одабрану дружину да опљачка његову престоницу на Волги. То се и догодило, а хан је постао још свеснији слабости своје позадине.

И Бајден сада осећа слабост своје позадине…

       Соловјов: Данас је амерички државни дуг стигао до рекордних 30 билиона долара…

БЕЗРУКОВ: Ми морамо бити стрпљиви и држати се свога. То је најбоље јер Америка себи не може дозволити да изгуби. Ни на преговорима. Јер, има унутрашњу страшну ситуацију. А не може Русији рећи „не“, устати од стола и отићи.

Ако Запад нахушка Украјину на Донбас – Русија се мора умешати и не сме у томе бити половична

Америка се са Русијом сада мора договарати јер није у стању да контролише све оно што може бити ако се не буде договарала.

       Соловјов: Шта ће Русија радити ако Американци гурну Украјину на Донбас. Вероватно не може да не одговори јер, у супротном, ризикује сопствено постојање…

БЕЗРУКОВ: Наравно да ће Русија одговорити. Они то знају. Ако реално одговори – Русија не може одговорити половично. Мораће да одговори пуном мером, а ту више никакве санкције неће имати никакав посебни значај и улогу.

Ми, уосталом, већ знамо да ћемо после тога своју економију морати да преместимо на сасвим друге колосеке.

       Соловјов: Не само економију већ и политику…

БЕЗРУКОВ: Наравно, и политику!  То знају и Американци. Схватају да после тога више не би имали никакве полуге утицаја на Русију.  Следећи ниво ескалације био би нуклеарни рат, на шта они никада неће поћи.

Европа би се нашла у веома сложеној ситуацији. Поготово балтичке државице и Русмунији. Оне би у новој ситуацији вероватно саме објавиле да иступају из НАТО. прогласиле би свој неутрални статус и тражиле и да потпишу шта треба, само да их нико не дира.

Немци и Французи за те земље сигурно неће ратовати. А ни Американци.

       Соловјов: Могу ли се британци и Пољаци укључити у украјинску игру и почети нешто заједно?

БЕЗРУКОВ: Неће тога бити. Британце интересује само новац. Додуше, они ће Пољаке користити до краја, као што су то са њима радили и 1939-те. Али, Британци ће бринути само о себи…

       Соловјов: Ако они ипак крену на Донбас, где Русија треба да се заустави?

БЕЗРУКОВ: Моје мишљење је да треба да идемо до границе западне Украјине…

       Соловјов: Зар не до западне границе Украјине?

БЕЗРУКОВ: А шта ће нам то?!

       Соловјов: Значи ли то да Лавов треба препустити Пољској?

БЕЗРУКОВ: Да, нека га узму Пољаци!

Ако Запад нахушка Украјину на Донбас – Русија се мора умешати и не сме у томе бити половична

       Соловјов: Дакле, сматрате да не треба понављати Стаљинову грешу и узимати оне који се према нама лоше односе?

БЕЗРУКОВ: Нека имају и Пољаци `парче` око којег ће се бактати

       Соловјов: Како унутар Русије – ако ствари оду овако далеко – треба да се све развија?

БЕЗРУКОВ: Мораћемо због санкција, какве најављују, да пређемо на мобилизациону економију. На стратешко планирање са двоконтурним финансијским системом. Нешто од тога је већ фактички разрађено у време ковид-пандемије.

       Соловјов: Можемо ли рачунати на Кину? Хоће ли подржати?

БЕЗРУКОВ: Да. Кина на нас ништа не троши. Њој одговара да ми уђемо у ову битку и да не изгубимо. То одговара и Индији. И Ирану и свим већим играчима у успону. Свима одговара да Американци не сломе Русију. Свима им је јасно: ако буде сломљена Русија – њих ће ломити једног по једног.

То је суштина Англосаксонаца. Они се неће зауставити. На свом континенту и свом острву мирно ће седети само ако на то буду приморани. Они, иначе, напросто нису у стању да због своје идеологије живе као нормалне државе.

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Извор
Факти

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!