Галијашевић: Терористичке ћелије Исламске државе у Аустрији су војно-политичке структуре које контролише врх Турске

Галијашевић: Терористичке ћелије Исламске државе у Аустрији су војно-политичке структуре које контролише врх Турске

5
(8)

* Терористички напад у Бечу је извео Албанац Кујтим Фејзулај. Међутим, у Аустрији су хапшени и проповедници радикалног ислама са подручја БиХ Неџад Балкан и Мухамед Хафиз Порча. Они су били осумњичени и да су део мреже која је слала младе Аустријанце у Сирију

Везе радикалних исламиста из Аустрије протежу се до БиХ, Косова, Албаније и Санџака. ОВК је база за радикалне исламисте који су отишли према Бечу. ОВК је прва након рата у БиХ формирала исламистичку структуру на Балкану и даље је развијала

* „У Аустрији и даље постоје исламисти који пуне главу младима идејама радикализма и тероризма. Њихова циљна група су млади са Балкана. Када се на ово додају и пропусти око повратника са сиријских ратишта, Аустрија их није на време документовала и хапсила, онда је јасно због чега данас у Бечу има толико опасних радикалних исламиста»

________________________________________________________________

ЈОШ 2013. године у књизи „Тероризам у Аустрији – Беч центар вехабизма у Европи“, аутор Џевад Галијашевић, експерт за борбу против радикалниог ислама, упозорио је ту земљу да је Беч постао легло ћелија Ал Каиде и Исламске државе, али и других радикалних исламских група спремних на терористичке нападе!

Књигу су, одмах пошто је изашла, преузели и аустријски безбедњаци. После неколико месеци анализе написаног уследила је велика акција аустријске полиције под називом „Палмира“ у више градова, између осталих у Бечу, где је ухапшено 13 радикалних исламиста и разбијена мрежа регрутовања будућих бораца за ИД и Ал Каиду.

Галијашевић, за „Новости“, каже да ће након терористичког напада који је извео Албанац Кујтим Фејзулај у Бечу, уследити експресна акција аустријских безбедносних служби и целе државе према радикалним исламистима и њиховим ћелијама у том граду.

– Објаснио сам још пре седам година како се злоупотребом невладиног сектора и верских заједница у Бечу организују и финансирају терористичке ћелије у Аустрији. Не говорим о малим изолованим ћелијама већ о војно-политичким организацијама које се контролишу са врха Турске.

– Сигуран сам да је инспиратор последњих терористичких догађаја, како у Аустрији тако и Француској, председник Турске Реџеп Тајип Ердоган. Његова веза са Муслиманским братством, чија је радикална политичка идеологија основ свих исламских терористичких организација, само је потврда ове тезе – појашњава Галијашевић.

Иначе, у Аустрији су хапшени и проповедници радикалног ислама са подручја БиХ Неџад Балкан и Мухамед Хафиз Порча. Они су били осумњичени и да су део мреже која је слала младе Аустријанце у Сирију.

Он истиче да су терористичке ћелије које делују у Бечу и Аустрији пре свега поред Турске, повезане и са Балканом.

– Везе радикалних исламиста из Аустрије протежу се до БиХ, Косова, Албаније и Санџака – каже Галијашевић.

Према његовим речима, не треба никако заборавити да је ОВК база за радикалне исламисте који су отишли према Бечу.

– ОВК је прва након рата у БиХ формирала исламистичку структуру на Балкану и даље је развијала – истиче Галијашевић.

Аустрија је, како појашњава, покушала пре неколико година кроз реформе и затварање верских објеката где се ширио радикални ислам да се обрачуна са терористима и стави их под контролу, али очигледно још увек посао није завршен.

– У Аустрији и даље постоје исламисти који пуне главу младима идејама радикализма и тероризма. Њихова циљна група су млади са Балкана. Када се на ово додају и пропусти око повратника са сиријских ратишта, Аустрија их није на време документовала и хапсила, онда је јасно због чега данас у Бечу има толико опасних радикалних исламиста – истиче Галијашевић.

Он каже и да је Аустрија примила под плаштом миграната многе поражене борце Исламске државе који су побегли из Сирије.

– Очекујем најјачи могући одговор државе. Финансијска котрола биће још јача. Тактички и оперативни кораци се већ предузимају.

Мора се знати да су у Аустрију, пре две деценије, отишли и проповедници и војници. Они су годинама врбовали младе аустријске држављане и они су ишли да ратују у Сирији. Исти ти регрути су, попут Фејзулаја, сада спремни на терористичке нападе.

Новости.рс, Факти

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Ма неће да било шта ескалирамо него ћемо у Србији да упалимо два најмоћнија радарска система у Европи!

Ма неће да било шта ескалирамо него ћемо у Србији да упалимо два најмоћнија радарска система у Европи!

3.7 (3) Одлуку о изградњи базе Косовских безбедносних снага у Јужној Митровици донеле су косовске …

У Бечу ухапшен високи функционер СНС Зоран Милојевић Зеља са четири килограма хероина?!

У Бечу ухапшен високи функционер СНС Зоран Милојевић Зеља са четири килограма хероина?!

4.9 (9) Покрет Ослобођење објавио је данас да су затражили званичну потврду од полиције Града …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend