Гаса за двадесет, струје за 10 дана

Гаса за двадесет, струје за 10 дана

0
(0)

Београд — Ледени дани у Србији не престају. Гаса има за три недеље, док у ЕПС-у упозоравају да без рестрикција можемо још десет дана. Влада ограничава испоруке струје.

Влада је, наиме, одлучила да ограничи испоруке струје установама и компанијама које су велики потрошачи, а нису од виталног значаја за свакодневно функционисање.

„Грађанима и установама које обезбеђују виталне услуге (топлане, болнице, водоводи, прехрамбени комбинати и слично) струја неће бити искључивана“, истакнуто је у саопштењу Владе Србије.

Електропривреда Србије може да издржи без рестрикција струје још седам до 10 дана, ако се настави овако висока потрошња електричне енергије, рекао је раније генерални директор ЕПС-а Драгомир Марковић.

Марковић наводи да „сада више не зависи од ЕПС-да ли ће бити рестрикција или не, већ од спољних температура, на које нико не може да утиче, и од потрошње струје на шта можемо да утичемо, ако смањимо и будемо рационално трошили електричну енергију“.

Марковић додаје да ЕПС нема више никаквих могућности да повећа производњу струје, а више нема ни техничких могућности за повећање увоза струје, који је достигао максимум. 

Он је због тога још једном апеловао на потрошаче да смање потрошњу струје, јер је то у овом тренутку императив за одржање стабилности електроенергеског система Србије. 

Смањење потрошње струје за само седам одсто очувало би стабилност електроенергетског система, а то би било могуће ако свако угаси по једну сијалицу, једну ринглу или један „штап“ у кварцним грејалицама, рекао је Марковић. 

Марковић је указао да је неопходно да ЕПС од Владе Србије добије налог за смањење испорука струје великим индустријским системима, као што су РТБ Бор и железара у Смедереву, али не и прехрамбеној индустрији и болницама. 

Генерални директор ЕПС је навео да потрошња струје сваког дана расте и да је дневно премашила 160 милиона кWх, „што никада до сада није забележено“.

Гаса има довољно за још три недеље
Генерални директор Србијагаса Душан Бајатовић каже да у овом тренутку имамо залихе гаса за три недеље, уколико се потрошња настави овим темпом.

Србија има могућност да у сваком тренутку повуче 15 милиона метара кубних гаса, што је довољно да се подмире потребе јер је максимална дневна потрошња око 12 милиона метара кубних, рекао је он. 

„У наредних двадесетак дана не треба очекивати никакве рестрикције“, истакао је Бајатовић, додајући да верује да ни након тог периода неће бити рестрикција јер ће потрошња бити смањена, а и наћи ће се средства да се набаве количине гаса које, евентуално, буду недостајале. 

Он је напоменуо да Србија у овом тренутку може да рачуна на 350 милиона метара кубних гаса из складишта у Банатском Двору. 

Говорећи о уговору са Русијом о испоруци гаса, директор Србијагаса је казао да очекује да средином марта буде потписан дугорочни, десетогодишњи уговор, који ће Србији омогућити бројне користи.

 

ИЗВОР: Б92, БЕТА, ТАЊУГ

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Наметање истополних «бракова» личи на оно: ако народ неће комунизам – населићемо Кинезе

Наметање истополних «бракова» личи на оно: ако народ неће комунизам – населићемо Кинезе

5 (4) * „Хомосексуални бракови“, и још много тога, на списку су онога што Србија …

Држава им отела пензије, а Вучић им враћа кесе с витаминима

Држава им отела пензије, а Вучић им враћа кесе с витаминима

5 (4) Председник Србије Александар Вучић очито још није успео да се искупи пензионерима за …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend