Економија

Завршни састанак владе и ММф

БЕОГРАД – У Београду ће данас бити одржан завршни састанак представника Владе Србије и мисије Међународног монетарног Фонда (ММф) поводом једнонедељних разговора о првој ревизији актуелног аранжмана из предострожности с фондом, речено је Танјугу у Влади Србије.

После састанка неће бити конФеренције за новинаре, већ ће бити издато саопштење о постигнутом договору, казали су у Влади.

Државни секретар Министарства Финансија Душан Никезић оцекује да статус аранжмана Србије с ММф остане непромењен и после посете мисије фонда, док поједини домаћи медији и аналитичари спекулишу да док не буде урађен ребаланс буџета за 2012, фонд, највероватније неће дати “зелено светло” за наставак 1,1 милијарду евра вредног аранжмана из предострожности са Србијом,

Државни секретар Никезић је у интервјуу за данашње београдске “Вечерње новости”, рекао да су представници ММф претходних дана добили уверавања Владе Србије да ће реализација гаранција које даје буџет за будуће кредите јавних предузећа бити у потпуности у складу са договореним нивоом и да ни на који начин неће угрозити Фискално правило у вези с висином јавног дуга који не треба да пређе 45 одсто бруто домаћег производа (БДП).

Никезић је пренео да је ММф, по питању планиране докапитализације Комерцијалне банке од 100 милиона евра, указао на “могућност да ће, у случају да дође до пада буџетских прихода, Влада морати да се задужи како би реализовала докапитализацију највеће домаће банке”.

Према Никезићу, такође је рано за прављење прогноза о евентуалном мањку у буџету после најављене промене пројекције о одржању БДП на нултој стопи.

“Tо би представљао најгори могући сценарио, за који тренутно нема наговештаја”, рекао је Никезић.

На питање да ли постоји идеја да се, можда, замрзавањем плата и пензија спречи стварање већег минуса у буџету, Никезић је одговорио да ће ова Влада “обезбедити редовну исплату плата и пензија и њихово законско повећање у априлу и октобру ове године и неће разматрити препоруке о њиховом замрзавању”.

Никезић је објаснио да се овог пута не ради о преговорима са Мисијом ММф, већ о техничкој посети која нема мандат да разговара о наставку аранжмана, већ да прикупи податке о реализацији буџета за 2011, о анализи макроекономског оквира за ову годину и утицају који ће заоштравање кризе у Европи имати на текући буџет Србије.

Званични разговори представника Србије с мисијом ММф почели су у понедељак, 6. Фебруара пленарним састанком у НБС, ради постизања договора од значаја за завршетак првог разматрања резултата у спровођењу актуелног аранжмана из предострожности.

Премијер Мирко Цветковић је истога дана разговарао с Мисијом ММф и на том састанку је било речи о спровођењу договорених мера Фискалне политике, буџету и макроекономском оквиру за ову годину, као и низу структурних реФорми које је Србија у претходном периоду спровела.

Саветник премијера Јуриј Бајец изјавио је тим поводом да ће се Влада Србије стриктно држати оквира буџета и да је премијер Цветковић то веома јасно објаснио делегацији ММф, истичући лични утисак да је премијер том приликом био ”веома убедљив”.

“Влада ће се стриктно држати оквира буџета и уједно оних веома јасних образложења која говоре о томе да износ датих гаранција и износ издатих обвезница државе неће прекорачити оквире који би могли да угрозе стабилно Функционисање државе у периду до ребаланса буџета”, рекао је Бајец.

Tоком боравка у Београду, мисија ММф-а, која је допутовала 2. Фебруара, и са министрима економије Небојшом Ћирићем и рада и социјалне политике Расимом Лјајићем, као и представницима НБС.

У оквиру прве ревизије аранжмана из предострожности, разговори с мисијом ММф обављени су у новембру 2011. у Београду, с тим што је доношење одлуке о завршетку разматрања, првобитно планирано 23. децембра на Одбору извршних директора ММф у Вашингтону, одложено до успостављања усаглашеног става две стране о Фискалној политици за текућу годину.

Аранжман са ММф који је Србији одобрен 29. септембра 2011, у износу од 935,4 милиона специјалних права вучења (око 1,1 милијарда евра), закључен је из предострожности, односно без намере да се средства користе осим у случају платнобилансних потреба земље.

 

Танјуг

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!