Србија

ГДЕ ЈЕ СРБИЈА ДАНАС? Газимо преко мртвих, новац нам врховни идеал, а радници – технолошко робље!

Србија је као друштво изгубила црту солидарности и социјалне одговорности коју је имала пре неколико деценија. Данас свако гледа само своја посла, односно како ће он и његова породица преживети. Новац је врховни идеал, односно гомилање богатства и моћи, и то је постао основни циљ. Kада то имамо, онда је човек човеку вук.

Овако говори економиста Љубодраг Савић о стању социјалне правде у земљи, а поводом Светског дана социјалне правде који је установила Скупштина Уједињених нација пре 15 година. На тај дан се истичу глобални проблеми сиромаштва, социјалне и економске искључености и незапослености на нивоу светске популације.

Савић каже да су се људи у Србији раније солидарисали једни са другима на разне начине, да су на пример, примат у добијању станова имали најсиромашнији и да, иако ни то није потпуно праведно, то је била одлика хуманог и социјално одговорног друштва. Данас је стање потпуно другачије:

„Имамо ситуацију у којој људи ‘иду преко мртвих’, имају неке своје циљеве и заборављају на одговорност. Има приватних, хуманих компанија које се односе према својим радницима јако добро, које воде рачуна ─ али је то нажалост изузетак. Ја сам изненађен и тиме што се то односи и на стране компаније које се прилагођавају нашем систему и пракси која није добра. Они то у Немачкој тако не раде. Тамо је наглашена социјална одговорност, а овде их нико не тера на то. Али, ваљда је и у природи човека да када нешто не мора онда то и неће“, рекао је Савић.

По његовом мишљењу, важан аспект социјалне правде односи се на примену закона, а у Србији се закони не спроводе једнако за све. Илуструје то и кроз помоћ државе грађанима који су били задужени у швајцарским францима.

„Држава тиме што не спроводи закон једнако за све шаље лошу поруку. Шаље поруку људима да уместо да се исплати бити поштен, у Србији се заправо исплати бити непоштен, јер те држава увек на овај или онај начин пуштањем и доношењем лекс специјалиса и неких одлука практично награђује уместо да те кажњава.“

Према Савићевим речима, Срби су у социјализму имали висок ниво радничких права, која са данашњом ситуацијом нису упоредива:

„Данас имамо људе који су модерно технолошко робље. То није само у Србији, то је одлика модерног капитализма. Земље старе демократије и дугачке традиције у поштовању људских права некако се боре и штите радничка права. Нажалост, имам утисак да земље младе демократије, у које спада и Србија понекад и неће, а понекад не могу да се изборе са тим. Тако да су практично радничка права данас у рукама власника капитала“.

Адекватна социјална политика државе је важан механизам у постизању социјалне правде, и према речима нашег саговорника у Србији постоји велики број људи који се налазе у екстремном сиромаштву.

„Уобичајена је дефиниција да су то људи који не могу да обезбеде примања за нормалан смештај и храну, да човек не буде на улици. Различити су подаци и из године у годину се мењају, али Србија припада групи земаља у којима је пре свега екстремно сиромаштво врло високо. Скоро четвртина људи у Србији живи на граници са сиромаштвом“, навео је Савић.

Србија је данас земља која, уз бројне проблеме које има, вероватно не може да обезбеди својим грађанима много више од онога што им већ пружа, наводи наш саговорник:

„Али, пошто изграђујемо капитализам у коме постоје високе класне, економске и социјалне разлике, држави не би сметало да мало више поради на томе да кроз опорезивање и неке друге фондове, али пре свега преко богатих људи у земљи обезбеди новац који би био од помоћи људима који се налазе у тешкој социјалној позицији.“

Да стање социјалне правде у Србији није задовољавајуће, упозорио је и Заштитник грађана Зоран Пашалић, који је рекао да пола милиона људи у земљи није у стању да задовољи своје основне егзистенцијалне потребе. Он каже да је, према подацима којима располаже ова институција, најугроженија омладина старости од 18 до 24 године.

„Млађи од 18 година су у нешто мањем ризику, а према типу домаћинства имамо она која чине две одрасле особе са троје или више издржаване деце и која су угрожена са чак 53,6 одсто. У категорију угрожених спадају и деца, јер су око 50 одсто деце у Србији корисници социјалне заштите, што је доста алармантан податак“, рекао је Пашалић.

Деца и друге особе које живе ван градских центара два пута угроженији од оних који живе у градовима. Угрожене су и особе са инвалидитетом, стара и болесна лица као и Роми од којих је 50 одсто незапослено, а само два одсто има завршену основну школу.

„Што се тиче мера и механизама које држава треба да предузме било би добро рећи да је потребан стратешки заокрет ка успостављању државе социјалне правде. То би значило да се све политичке, економске и пословне мере планирају и предузимају тек пошто се изврши процена њиховог утицаја на рањиве групе“, истиче наш саговорник.

Према његовим речима, политика образовања, стручног усавршавања и запошљавања морају бити измењене и прилагођене тако да се најсиромашнијем становништву пружи шанса не само за зараду, већ и за суштинско осамостаљивање. Важно је и то да се новчана давања угроженим морају прилагодити појединачним егзистенцијалним потребама. Једна од мера је и признање неформалног образовања посебно у случају ромске популације.

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Извор
митровица.инфо

Један коментар

 1. НАДА (ЗАИСТА) УМИРЕ ЗАДЊА?

  Нстрпљиво се чекају најављени избори, а бираће се председник и евентуално посланике. За кандидатуру председника потребни су 10.000 потписа. За неких ово ће бити фарса јер тешко могу да намоле десет хиљаде потписника. Од избора се очекују промене на боље, а добро би било да не паднемо ниже. Све лажи које у кампањи чују људи од еминентних кандидата, истина неће доћи, а лажи остају, а то ће бирачи заборавити након избора. Пензионери добили по двадесет хиљаде динара и дали тај скупи глас за председника, који им је отимао пензију четири године и његове странке. (Пред)изборну фарсу подгрева и вођа будућем повећању просечне плате на изнад 1000 евра и пензије изнад 500 евра. Пензионери заиста се надају тој пошасти, а знају да ипак нада умире задња. Шта ће бити, након избора, биће или неће бити. Новац се исплаћује месец и кусур пре избора, јер када би паре примили пензионери непосредно пре избора могу да се преједу, па унереде и не би могли да дођу до гласачког места.

  ♣ Они који верују политичарима надају се обећањима, знајући да нада задња умире и надају се на великом, али…
  ♣ Када се возите у погрешном возу, све су вам успутне станице погрешне.
  ♣ Неки наши директори, осим јеловника, не нуде никакав папир.
  ♣ Моја фирма све више ми личи на Мегатренд предузеће.
  ♣ Када се возите у погрешном возу, све су вам успутне станице погрешне.
  ♣ Неки наши директори, осим јеловника, не нуде никакав папир.
  ♣ Моја фирма све више ми личи на Мегатренд предузеће.
  ♣ Зоо врт Бор није обезбедио јежа, јер не може да га Соса јаше.
  ♣ Да су наши бизнисмени послати у Шведску, радници би имали шведски сто.
  ♣ За изградњу топионице полагали смо више пута камен на каментемељца, али смо пали на неких дозвола.
  ♣ У мом предузећу не требају басне. Видимо их у оригиналу.
  ♣ Прекинут је ланац криминала. Сада се удвостручио.
  ♣ Ако си рођен идиота, не мора да постанеш идиот.
  ♣ Не дозволите увођење дан лажова. Довољни су јавна наступања Сосе.
  ♣ Добар је к`о лебац, од њега нема хлеба.
  ♣ Не питајте га дали краде, питајте га колико краде?
  ♣ Бојим се да садашња хапшења криминалаца не буде као спортски риболов. Ухвати па пусти.
  ♣ Слуша их пажљиво. Они су цинкароши.
  ♣ А сада свега му је доста, остао је без ичега!
  ♣ Како је у вину истина, шефу наручујем искључиво вино.
  ♣ Све смо богатији! Сада имамо више партија, народних кухиња, страних посматрача, домаћих плаћеника.и да не помињем домаће паћенике.
  ♣ Како Соса зна све, може све и види све, није искључено да једног дана буде и он приведен.
  ♣ Провукао сам се кроз иглене уши у овој сосасијади, али сам извукао дебљи крај.
  ♣ Он не пије воду, пије нам крв.
  ♣ Неки само једном уђу у факултет. Само када подигну диплому.
  ♣ Од глобалног загревања опасније је само глобално зајебавање.
  ♣ Мујо не кује коња по месецу. Зезнуо се, наступило помрачење.
  ♣ Шефа и магарца најлакше је намагарчити (сексуално злостављати) када упадну у блату.
  ♣ Скоро сваки човек је играч или играчка. Све то зависи углавном од њега и у чијим је рукама.
  ♣ Многе даме се лепе за богаташе слично као муве на го*на.
  ♣ Вођа, само што стиже у Кину, повећа пензије у просеку на 500 евра и плате на 1000 евра (наравно од 2025.). Колико би повећао те бројке када би се задржао дуже тамо. Очарао га стандард у Кини, а избори су чуда.
  ♣ Избори су нам вишак. И без њих владаће исти.
  ♣ Гласали или не пише нам се исто као и до сада.
  ♣ Покојници једино “оживе” на дан одржавања избора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!