Србија

ГДЕ САМО НАЛАЗИТЕ ОВЕ ЛУДАКЕ? Комунална полиција почела да затвара Интернет сајтове и цензурише њихов садржај! (фото)

Решењем комуналне полиције Александру Гвоздену забрањена је употреба имена Алексинац у називу сајта Алексинац.нет и коришћење тог интернет домена.

Комунална полиција је, позивајући се на Одлуку о симболима општине Алексинац, како се наводи у решењу, констатовала да се име Алексинац у називу сајта и домену користи у супротностима са одредбама ове Одлуке и сагласности Скупштине општине Алексинац.

Алексинац.нет је, како пише на њиховом сајту, “незваничан и независни портал Алексинчана”, који притом није регистрован као јавно гласило.

Александар Гвозден, који од марта 2006. године води сајт намењен информисању људи из општине, објавио је протестно писмо у којем на почетку наводи да му је председник општине Алексинац Грујица Вељковић 2012. године послао допис у којем га обавештава да је дужан да тражи дозволу за коришћење имена општине.

алексинац-комунална-полиција-сајт

“На то сам одговорио захтевима за добијање сагласности, али и затражио да Скупштина општине издвоји одређена средства за финансирање, као што то ради када су други медију у питању. Као противмеру, моја агенција би регистровала јавно гласило и запослила пар новинара”, наводи се у писму.

Након две године, како каже, добио је и то од општинског већа, иако захтев није био њима упућен и ово тело уопште нема ту надлежност.

“Стиже и, дуго чекана, селективна, одлука Скупштине општине. Из те одлуке сазнајем да је у међувремену донет и Правилник који утврђује ову област. Схватам да је мој захтев ретроактивно обрађен. Доношењем две одлуке у истом поступку два органа и доношењем правилника извршена је одређена врста правне тортуре”, истиче Гвозден у писму.

Он наводи да образложење ових одлука није добио, али да “очигледно нису у сагласности са чланом 6 Закона о јавном информисању и медијима, јер нико не може имати монопол над оснивањем медија”.

Након тога комунални инспектор је започео процес забране, а Гвозден је уложио приговор због ненадлежности, погрешно утврђеног чињеничног стања и повреде прописа.

“Најпре, Законом о комуналним делатностима овај предмет не спада у комуналне делатности. Није ми достављен Записник о утврђеном чињеничном стању, иако то поменути Закон налаже”, наводи Гвозден.

Он додаје да би волео да у том записнику види како је утврђено власништво над сајтом, чиме се дефинише „назив сајта“ у техничком и правном погледу.

“Затим, није јасно којим актом комунални инспектор, Скупштина општине или Општинско веће има надлежност над међународним ТЛД. То је као када би вам неко забранио да отворите фирму у САД, Немачкој или било где у свету”, истиче Гвозден и додаје да је “рок у Решењу ‘Одмах’ нејасан јер свака радња има свој период извршења”.

 

Б92

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

оментара

  1. U zadnjih 100g nijedan Srbin nije doneo dobro Srbiji … Slobodan Milosevic je to pokusao ali i njega i nas unistise njegova zena i sin … Svi ostali Srbi koji su vodili zemlju Srbiju su bili izdajnici manje ili vise prikriveni … jedino VUCIC to radi transparentno … valjda je jedini on ukapirao da smo toliko glup narod koji sedi kuci i cuti dok on zaposljava kobre da mu cuvaju brata i tu djubrad od komulaca da stite interes privatnih firmi …

  2. TAKO TAKO SE TO RAdi u srbiji zato ste placeni da vrsite teror nad narodom nedajte im ni da jedu ni da piju dok vas nepitaju samo napred teroristi branite ljudsku slobodu branite sve ljudko dobro nedajte im nista osim terora i zabrane to vise diktature i kazne to je za vas sloboda govora

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!