ГЕНЕРАЛ МАЛИНОВИЋ: Седам месеци од пада хеликоптера – разлог за сумњу у тужилаштво

0
(0)

Бивши заменик команданта Ратног ваздухопловства и ПВО указао да су први пут, вероватно услед притиска јавности, објављени сви документи, прилози и транскрипти везани за несрећу, али оценио да је несхватљиво да се међу њима не налазе транскрипти разговора мобилним телефонима између иницијатора, наредбодаваца и извршилаца тог лета за Рашку

НЕКАДАШЊИ заменик команданта Ратног ваздухопловства и ПВО, бригадни генерал у пензији Срето Малиновић, изјавио је да му се чини да је седам месеци сувише дуг период да се Тужилаштво не огласи поводом пада војног хеликоптера у којем је погинуло седам људи и додао да то наводи на сумњу у независност рада Тужилаштва.

„То не само да јавност, нарочито стручну, наводи на сумњу у независност рада Тужилаштва, него код породица погинулих изазива огорченост, а људима из летачке професије обезвређује спремност на жртвовање у некој сличној или опаснијој ситуацији“, рекао је Малиновић у интервјуу за лист Време.

Хеликоптер Војске Србије Ми-17 срушио се 13. марта нешто пре поноћи у ширем рејону аеродрома „Никола Тесла“ у Сурчину, на повратку из Рашке одакле је превозио животно угрожену бебу из Новог Пазара. У паду је погинуло седам људи.

У јавности се водила расправа о томе због чега је хеликоптер, упркос сложеним метеоролошким условима, покушао слетање на београдски цивилни аеродром а не на војни аеродром у Батајници или хелиодром код Војномедицинске академије на Бањици, као и ко је одлучио да се лети за Београд а не за Крагујевац, Ниш или Краљево.

Малиновић је додао да га је, такође, непријатно изненадило, како је рекао, одсуство храбрости челних људи државе и ланца командовања војском да брзо предузму мере из своје надлежности, за шта су имали довољно чињеница које их обавезују на поступање.

„То је сигурно уздрмало поверење припадника ваздухопловства и Војске Србије у своје претпостављене и створило им осећај незаштићености“, рекао је Малиновић.

Он је подсетио да су први пут, вероватно услед притиска јавности, објављени сви документи, прилози и транскрипти везани за несрећу али да је несхватљиво да се међу њима не налазе транскрипти разговора мобилним телефонима између иницијатора, наредбодаваца и извршилаца тог лета за Рашку.

Данас је истим поводом реаговао и председник Нове странке Зоран Живковић који је у Скупштини Србије рекао да је у најави формирање два или три анкетна одбора, али да је једини битан онај који ће се бавити питањем пада хеликоптера у којем је погинуло седам људи.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ЦИРКУС: Директор ВБА испитује пословање Крушика, а у име пропале Српске банке му давао кредите

5 (10) Ђуро Јованић, директор Војнобезбедносне агенције ВБА, која треба да испита пословање војне фабрике …

Тиодоровићу, ко је тебе и Кона спасао робије и зашто јер сте 2009. хтели да масовно отрујете народ?

4.8 (17) БЕОГРАД – У истрази злоупотреба у набавци вакцина против вируса АХ1Н1, Служба за …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend