Гидеон Грајф: НДХ је почела да истребљује Србе пола године пре него Хитлер Јевреје

Гидеон Грајф: НДХ је почела да истребљује Србе пола године пре него Хитлер Јевреје

5
(2)

* Уочи 106 година од турског геноцида над Јерменима у САД 23. и 24. априла ексклузивно приказан документарни филм „Заборављени геноциди – грех тишине“, у којем се повлаче паралеле између геноцида над Јерменима и геноцида над Србима

____________________________________________________

ЕКСПЕРТ за Аушвиц Гидеон Грајф рекао је на предавању о сличностима и разликама Аушвица и Јасеновца да је „усташко коначно решење“ почело шест месеци пре „нацистичког коначног решења“, 28. априла 1941. године масакром у Гудовцу код Бјеловара.

Грајф, који је и судски вештак Државе Израел који је помогао Мосаду у лоцирању Јосефа Менгелеа, говорио је на виртуелној конференцији Фондације за сећање на Јасеновац и Холокауст одржаној у Лондону на енглеском језику, о геноциду над Србима, Јерејима и Ромима који је извршила Независна Држава Хрватска /НДХ/ током Другог светског рата, саопштено је из Фондације.

Гледаоцима конференције обратио се и шеф Представништва Републике Српске у Вашингтону Обрад Кесић, који је говорио о активностима које Српска предузима у вези са културом сећања, а посебно са Декларацијом међународне комисије коју је Народна скупштина Српске усвојила 2016. године о геноциду над Србима у НДХ.

Највише пажње је привукло његово лично искуство из 2001. године када је Делегација Републике Српске, у којој је био члан и Кесић, на састанку са Холокауст Музејом Вашингтона молила Музеј да не прослеђују јасеновачку архиву Хрватској у којој су се налазиле и личне ствари српских логораша.

Кесић је објаснио да је ову архиву током одбрамбено-отаџбинског рата српска војска спасила од потпуног уништења и годинама је чувана на различитим локацијама.

Гидеон Грајф: НДХ је почела да истребљује Србе пола године пре него Хитлер Јевреје
Гидеон Грајф

Музеј Холокауста је био обавезан Међународним законом да ту архиву врати Хрватској, а делегацију из Српске, као и све слушаоце Кесићевог излагања је, како се наводи у саопштењу организатора конференције, шокирала изјава менаџмента Музеја Холокауста у којој су српским представницима рекли: „Проблем са вама Србима је тај што сте опседнути историјом“.

Директор Фондације Драгана Томашевић учеснике је упознала са страдањем своје породице и говорила о покољу у селима Шарговац, Дракулић, Мотике, Рудник „Раковац“ и основној школи у Шарговцу, који је уједно и био најмасовнији једнодневни злочин на територији НДХ ван концентрационих логора, где је на кућном прагу, без иједног испаљеног метка живот изгубило 2.370 стараца и жена, а међу њима 551 дијете.

Објашњена је и улога римокатоличког покрета Крижара, коју је на покољ ових села предводио фратар Филиповић Мајсторовић заједно са 12 усташа Павелићеве Друге тјелесне бојне.

У саопштењу Фондације за сећање на Јасеновац и Холокауст истиче се да је на виртуелној конференцији, организованој на Дан пробоја јасеновачких логораша 22. априла, највише пажње привукла актуелна резолуција преживелих логораша коју су, по угледу на Декларацију усвојену у Републици Српској, поднијели Скупштини Србије на разматрање.

Из Фондације напомињу да је Гојко Рончевић, преживело дете из Јастребарског и покретач ове резолуције, уз координацију Фондације, из дијаспоре добио подршку више од 100 удружења, приватних лица, те познатих личности, а према грубим проценама до сада је ову резолуцију подржало око 800.000 особа из целог света.

Из Фондације напомињу да је уочи 106 година од турског геноцида над Јерменима у САД 23. и 24. априла ексклузивно приказан документарни филм „Заборављени геноциди – грех тишине“, у којем се повлаче паралеле између геноцида над Јерменима и геноцида над Србима.

У саопштењу се напомиње да је велику пажњу на социјалним мрежама 22. априла изазвао британски новинар Грејам Вилијам Филипс, са кратким видеом о Јасеновцу и страдању више од 500.000 Срба, који је урадио у сарадњи са Фондацијом.

Срна

 

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Јања Гаћеша: Писмо са Косова или о Србима из Средачке жупе

Јања Гаћеша: Писмо са Косова или о Србима из Средачке жупе

5 (3) Јања Гаћеша28.05.2021. 16:06Да бисмо победили и сачували себе и своје постојање мора се некада …

Наша грчка "браћа"

Наша грчка „браћа“

4.8 (23) Као што можете видети на овој слици је приказан удружени напад на Краљевину …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend