fbpx

ГЛАС СРПСКЕ: Шта пише у декларацији РС и Србије коју је Вучић стопирао?

0
(0)

Република Српска и Србија основаће национални савет за очување идентитета српског народа и заједнички и организовано ће деловати и спроводити низ мера да би спречили асимилацију српског народа, наводи се у споразуму у који је имао увид бањалучки „Глас Српске“.

Овај споразум, односно декларација како је раније названа, требало је да буде представљена јуче, на Сретење – Дан државности Србије, али је председник Србије Александар Вучић затражио да се то одложо неколико седмица док добије ширу међународну подршку.

Доношење споразума о спречавању асимилације српског народа најавили су прошле године председници Српске Милорад Додик и Србије Александар Вучић због потребе дефинисања начина борбе за опстанак српског народа.

Споразум би ускоро требало да усвоје парламенти Републике Српске и Србије, а Влада Српске већ је дала сагласност на предложени текст.

Сврха доношења споразума јесте да буде омогућено заједничко и организовано деловање Србије и Српске чији је главни циљ спречавање асимилације српског народа, наведено је у документу.

Као мере за спречавање асимилације српског народа, између осталог, наведени су неговање блиских односа са матичном државом, јачање свести о заједничком пореклу, чување и његовање српске културе и националног идентитета и убрзање економског развоја.

Очување и неговање српске културе и националног идентитета састоји се од остваривања права на употребу српског језика и ћирилице као његовог матичног писма, права на изражавање, изучавање и развој српске културе, изучавање националне историје, неговање херојске, правдољубиве и слободарске традиције српског народа и обележавање националних празника, наведено је у споразуму.

Споразумом је предвиђено и успостављање и спровођење јединствених програма учења српског језика, ћириличног писма, историје, књижевности и културе, а анализу садржаја за више предмета већ су почели представници ресорних министарстава Српске и Србије.

– Основци с обе стране Дрине од септембра ће учити исто градиво из српског језика, историје, географије и природе и друштва – наводи лист.

Председник Републике Српске Милорад Додик раније је истакао да је реч о документу усмереном искључиво ка заштити и опстанку српског народа.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вучић ове године задужио Србију преко три милијарде евра, јавни дуг ће до краја године достићи 30 милијарди евра, а он са Кинезима без тендера уговара брзу пругу Београд – Ниш

5 (7) Странка слободе и правде (ССП) указала је данас да је председник Србије Александар …

Италијанска ТВ: Вучић преговара са Вучићем!

5 (7) Чињеница да председника Србије Александра Вучића има исувише у свакој прилици више није …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *