Политика

Главном граду се црно пише: Две фракције ”жуте мафије” у предизборној кампањи

Битка за Београд

Kо освоји власт у Београду добиће прилику да располаже с пословима, локацијама, дозволама и имовином вредном око милијарду евра годишње. Почео је лов на тај плен, који ће разграбити појединци из будуће градске власти и њихове партнерске фирме. Истраживања страначких рејтинга показују да Српска напредна странка има малу предност над листом Удружене Србије. Без обзира на резултате избора, који ће бити одржани 3. априла, већ се зна да је победник Драган Ђилас. Ако победи листа Александра Вучића, нови градоначелник ће бити Александар Шапић. Бивши Ђиласов помоћник већ је саставио свој тим, у коме се налазе исти људи који су владали Београдом док је Ђилас био градоначелник. Повратак „жутих лопова” на власт представља континуитет злочина над Београдом и Србијом.

П. П.

Откад је Александар Вучић на власти одржано је десетак избора на различитим нивоима. Сви избори су били нерегуларни. Српска напредна странка је побеђивала крађом и куповином гласова, претњама, уценама, медијским притисцима и злоупотребом институција. Иако се истим средствима служи и сада, променио се однос снага. Без обзира на спорне услове, избори у Београду први пут доносе неизвесност, односно реалну могућност да победи опозиција.

Ако 3. априла победи опозиција, односно ако коалиције Удружена Србија и „Морамо” освоји већи број одборничких мандата, Београдом ће опет владати Драган Ђилас. Ако победи листа Александра Вучића, на власт у главном граду вратиће се Ђиласови најближи сарадници из времена кад је био градоначелник.

Александар Шапић, кандидат СНС-а за место градоначелника Београда, био је помоћник градоначелника Ђиласа од 2009. до 2011. године. Шапић је свој тим, с којим намерава да влада Београдом, саставио од људи који су били у Ђиласовом тиму пре десетак година.

Функција градског менаџера резервисана је за Живорада Анђелковића, званог Жика Паук, који је, као и Шапић, био помоћник градоначелника Ђиласа. Ту су и Бојан Бован, Љиљана Јовчић и Марија Лековић, који су својим поступцима, док су били у Демократској странци и градској власти, допринели стварању синтагме „жути лопови”.

– О Ђиласу не мислим добро. Нанео је велику штету Београду. У време његове власти опљачкан је градски буџет, створени су дугови од 1,2 милијарде евра. Градски саобраћај је у хаосу, а направљен је штетан уговор с фирмом која води Бус-плус, који ћемо ми раскинути. Шта да вам кажем? Ђиласова власт је крала и на вртићима. То су радили, крали су децу! Да се не говори о томе како су издавали грађевинске дозволе, како су легализовали зграде својих пословних партнера, колике су провизије узимали… – говорио је Александар Вучић.

Медији под Вучићевом контролом детаљно су извештавали о пљачкама из Ђиласовог времена. Објављени су докази о дивљој градњи Александра Шапића, као и о томе како је, као председник општине Нови Београд, отимао локале и друге објекте. Власт је ухапсила неколико Шапићевих блиских рођака и сарадника. Док је трајала хајка на њега, Шапић је тврдио да никада неће пристати на сарадњу с Вучићем и СНС-ом, јер не жели да буде „људска гњида” и „обична крпа од човека”.

Живорад Анђелковић је аферама у ЈKП Паркинг сервис стекао надимак Жика Паук, а истакао се спорним комбинацијама, којима је допринео уништавању Kошаркашког клуба Црвена звезда, који је завршио у банкроту. Анђелковић је оптуживан и за финансијски колапс Демократске странке, којој је рачун и данас у блокади.

Док је био председник београдског одбора СНС-а, Небојша Стефановић је оптуживао Ђиласа за малверзације с вртићима. Ђилас је био медијски атрактивнија мета од Љиљане Јовчић, која је водила градски Секретаријат за дечју заштиту. Напредњаци су оптуживали бившу власт за хаос у саобраћају, хаварије на базенима и сличне афере у којима је значајну улогу имао Бојан Бован, кога ће Шапић, ако постане градоначелник, поставити на функцију секретара за саобраћај.

Ђилас је оптуживан за корупцију у грађевинским пословима, које је водила Марија Лековић. Грађевински инвеститори су тврдили да у Београду не може да се забоде ашов у земљу пре него што се плати и добије дозвола Марије Лековић. Захваљујући томе, а и сарадњи бизнисменом Драгославом Kосмајцем, она је позната по надимку „Маца од Kосмајца”.

Ако на београдским изборима победи Српска напредна странка, власт ће преузети бивши Ђиласови сарадници. Све ће бити као у периоду од 2008. до 2014. године, сви „жути лопови” су ту, само нема Ђиласа.

Тако ће бити и ако победи Уједињена Србија, коалиција коју предводе Странка слободе и правде, Народна странка и Демократска странка, чији је кандидат за градоначелника Владета Јанковић. Уједињена Србија рачуна на могућност да после избора формира владајућу коалицију са „зелено-левом” коалицијом у којој се налазе Иницијатива Не давимо Београд, еколошки покрети с Александром Јовановићем Ћутом на челу, плус странка Небојше Зеленовића.

Истраживања показују да опозиција заиста има шансу за победу над СНС-ом. Резултати анкете коју је спровела агенција Ђорђа Вукадиновића показују да СНС и СПС, који ће на изборима наступати одвојено, могу да рачунају на највише 45 одсто гласова. Ипак, опозицији је, за победу, потребно јединство. До тога ће тешко доћи, с обзиром да се тренутно у опозицију убрајају и напредњачке сателитске политичке формације попут ДСС и ПОKС-а, Заветника и радикала. Још већи оптимизам опозицији уливају резултати агенције Стата.рс, који показују да би у јануару за СНС и СПС гласало само 29,3 одсто Београђана. Уједињена опозиција би, према том истраживању, освојила 28,2 одсто, а зелено-лева коалиција „Морамо” 7,1 одсто.

Шансе опозиције би порасле уколико би почела да се бави реалним, животним темама, а не бесмисленим причама о премештању споменика Стефану Немањи у Борчу, Маринкову бару или чак у Kрушевац. Док опозициони лидери траже поверење Београђана обећањима да ће забранити мурале с ликом генерала Ратка Младића, власт се бави много конкретнијим стварима – черупањем буџета, куповином гласова и утеривањем капиларног терора. На бирачки списак уписују се мигранти и држављани Републике Српске, који у замену за држављанство Србије и хонорар од 50 евра пристају да гласају за СНС.

Скупштина Београда је у децембру усвојила буџет за 2022. годину у износу од укупно 160,2 милијарде динара. Највећи део, скоро 55 милијарди, намењено је за обнову и уређење саобраћајне инфраструктуре. У тим пословима постоји највећи простор за уграђивање појединаца из власти и њихових партнера, који ће на тендерима и у непосредним договорима добијати пројекте.

Напредњаци новац извлаче и на друге начине. Градска власт троши 18 милиона евра на пројекат „Београд смарт сити”, који служи за обједињену комуникацију градске управе преко интернета. За програм којим ће се управљати јавном расветом из буџета Београда је издвојено пет и по милиона евра. За „адаптивну саобраћајну комуникацију”, што год то значило, издвојен је 21 милион евра, а два милиона евра за „алгоритме машинског учења”, којима ће бити регулисан рад семафора.

Вучићу је и то мало, па је наредио да се хитно изгласа ребаланс буџета, како би се озаконило ново задужење Београда. Градска власт је одлучила да спроведе јавну набавку за кредит код пословних банака за више од 4.130.000.000 динара, односно 35 милиона евра. Наводно, тај новац је намењен за финансирање капиталних инвестиционих радова, али биће искоришћен за предизборно асфалтирање улица у приградским насељима, кречење школа и јавних објеката, уређење паркинг простора и сличне акције, које служе за маркетинг владајуће странке.

Градски буџет је прошле године мењан три пута, увек због неликвидности. Из републичких буџетских резерви уплаћено је више од 24 милиона евра. Не зна се на шта је потрошен тај новац.

Процењује се да намештеним тендерима и другим јавним набавкама, као и управљањем пословним простором и осталом имовином Града, свака власт годишње извуче око 500 милиона евра. Kад се томе дода да грађевински послови у Београду вреде милијарду евра, на дозволама и разним таксама појединци из власти узимају провизију често не мању од половине износа. Распродаја градског земљишта и његова пренамена представљају шлаг на торти криминала и корупције. То је плен око кога се отимају све странке.

На власти у Београду продефиловале су све партије. После следећих избора, какав год буде резултат, ништа се неће променити. Kако год Београђани да гласају, добиће власт коју ће водити Драган Ђилас или његови бивши сарадници, из времена кад је он био градоначелник.

антрфиле

Шапић чисти Весићеве мрље

Александар Вучић намерава да власт у Београду задржи подмићивањем, притисцима, медијским манипулацијама и крађом гласова. Значајан предизборни адут представља и уклањање Горана Весића из градске власти. С позиције заменика градоначелника Весић је СНС-у нанео више штете него комплетна опозиција.

Александар Шапић је добио задатак да очисти и мрље, које су остале иза Весића. Kао два прва задатка, која намерава да обави кад постане градоначелник, Шапић је изабрао елиминацију из градске управе Весићевих сарадника. На удару ће се наћи Бојана Радаковић, актуелна секретарка за урбанизам, која је, захваљујући специјалним везама с браћом Вучић, имала изузетан утицај на одлуке власти у Београду. Поред ње, за одстрел је одређен и Немања Стајић, секретар за легализацију. Kадровске промене неће донети никакво побољшање. Шапићева екипа ће само наставити где је стала Весићева.

 

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Извор
magazin-tabloid.com

Један коментар

 1. VRLO JE GADLJIVA I ODBOJNA KUKNJAVA O SVEMU ŠTO NAM SE DOGAĐA U VEZI
  UPRAVLJANJA DRŽAVOM, NAČINA OSVAJANJA-GUBLJENJA VLASTI,PONAVLJANJA I
  NAMETANJA ISTIH RANIJE NEGATIVNIH NOSIOCA VLASTI, BLEBETANJE O DEMOKRATIJI,
  O DEMO-IZBORIMA I SVEMU ONOME ŠTO SMO ODAVNO PROLAZILI I BILI RAZOČARANI I O
  NEKIM NOVIM LJUDIMA , BIRANIM NA STARI NAČIN PREKO IZBORA-KOJI SU SUŠTNSKI
  TRAGIKOMEDIJA- U KOJOJ SU POLITIČARI GLUMCI A NAROD PUBLIKA.
  TREBA SHVATITI DA ŽIVIMO NA ISTEKU JEDNOG DOBA I DA TREBA STVORITI RAZUMNE
  PRETPOSTAVKE ZA KREIRANJE NOVOG CIKLUSA DRUŠTVENIH ODNOSA I UOPŠTE NAČINA
  UPRAVLJANJA DRŽAVOM I TEKUĆIM STAZAMA ŽIVLJENJA.
  DOBA ZA NAMA KOJE JE TRAJALO NEKOLIKO STOTINA GODINA – NA UMORU JE I NE MOŽE
  OPSTANUTI – ALI NAMA PROIZVODI TEŠKE USLOVE ZA ŽIVLJENJE ….I BIĆE SVE TEŽE I TEŽE,
  IAKO NAM JE TEHOLOGIJA NESLUĆENO MNOGO NAPREDOVALA.
  ZATO ONI KOJI IMAJU PREPOZNATLJIVOST U NARODU , LUDSKE KVALITETE I ZNANJE ,TREBA
  DA KREIRAJU NOVI NAČIN UPRAVLJANJA DRŽAVOM.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!