ГЛОБАЛНА ПЉАЧКА: Пет банака штимовале курсеве 10 валута

0
(0)

Читаво време светске финансијске кризе, од јануара 2008. до октобра 2013. године, пробрана група трговаца девизама пет моћних светских банака штимовала је курс бројних валута у корист својих послодаваца и извесних клијената. Ово откриће резултат је готово двогодишње истраге Управе за контролу и надзор финансијског сектора Велике Британије (ФЦА) и Комисије за трговање берзанским производима САД (ЦФТЦ) – прве те врсте од избијања најтеже светске финансијске кризе од Другог светског рата.

Глобални регулатори су тако јуче разрезали квинтету мегабанака збирну казну од 3,3 милијарде долара иза открића да су поједини трговци девизама америчке Сити бенк и ЏејПи Морган, британских ХСБЦ и Ројал бенк ов Скотланд и швајцарског УБС-а посебно жустро манипулисали курсевима 10 различитих валута.

Са ове стране Атлантика, британски ФЦА наложио је квинтету банака да плате рекордних 1,8 милијарди долара због „пропуста у контроли девизног бизниса”. Са оне стране Атлантика, амерички ЦФТЦ расписао им је казну од 1,5 милијарди долара због „покушаја манипулације и помагања другим банкама у махинацијама са глобалним девизним курсом у корист одређених трговаца”.

Највећу казну платиће швајцарски УБС (661 милион долара), и то зато што, иако је још пре две године добио дојаву о смутним радњама у девизној секцији, није предузео ништа, преноси англосаксонска штампа. Поред тога, Федерална власт за надзор швајцарских банака најавила је поравнање са УБС-ом у вредности од 139 милиона долара.

Збирна казна од 3,3 милијарде долара, на први поглед импресивна, у ствари је скромна сума, ако се зна да је америчка Сити банка недавно кажњена са седам милијарди долара због махинација кредитним стопама. Уосталом, пет прозваних банака су недавно у ишчекивању резултата истраге ФЦА и ЦФЦТ оставиле са стране око 5,2 милијарде долара за ту намену, преноси Ројтерс.

Руководства прозваних банака у истрази су тврдила да не знају готово ништа о пракси особља у девизним одељењима. Прихватајући ове тврдње здраво за готово, истражни органи са обе стране Атлантика за сада су одустали од кривичних пријава.

„Гротескно је како су банке пристајући на финансијске глобе заштитиле руководство, да би неколико месеци касније пустиле низ воду неколико младих службеника”, пренео је јуче изјаву неименованог адвоката лондонски „Фајненшел тајмс”.

Трансатлантска истрага открива да су мале групе банкарских девизних махера на интернету међу собом размењивале шифроване а иначе поверљиве информације о својим клијентима и њиховим пословним плановима. Делујући онлајн под надимцима попут „три мускетара”, „један тим, један сан”, „А листа”, „играчи”, неидентификовани банкарски службеници усред кризе усаглашавали су горњи, средњи и доњи курс у којима су њихови послодавци и разне друге муштерије продавали и куповали девизе.

Могуће финансијске последице откривених махинација већ и на први поглед делују застрашујуће. Светско девизно тржиште – једно од највећих и финансијски најпроточнијих – дневно обрне око 5,3 билиона долара, а при томе се више од 40 одсто тих трансакција обавља у Лондону.

Да ли је „неколико младих службеника” годинама на своју руку намештало валутне курсеве мимо икаквог знања шефова? Једном када су дотичне банке уочиле профите у девизном промету, да ли је било питања којим су техникама те зараде остварене? Зашто одговора на ове дилеме још нема, можда открива профил спроведене истраге.

И британски ФЦА и амерички ЦФТЦ нису директно разговарали са одељењима девизних трансакција споменутих пет банака! Истрага је углавном вођена на основу документације коју је квинтет банака доставио истрази.

„Финансијско тржиште може да функционише само ако људи верују да су процеси којима се утврђују девизни стандарди поштени и правични а не корумпирани манипулацијама неких од највећих банака на свету”, јетко је јуче приметио Итан Гоелман, један од директора америчког ЦФТЦ-а.

Надлежни са обе стране Атлантика већ најављују наставак истраге и посебну лупу за пословање британског „Барклејза”. Истовремено, америчка комисија за контролу девизног пословања казнила је   Бенк ов Америка, Џеј Пи Морган Чејс и Сити груп збирном казном од 950 милиона долара зато што нису спречиле пропусте својих трговаца девизама. У међувремену, америчке Федералне резерве јуче су најавиле своју истрагу о махинацијама на светском девизном тржишту.

 
Т. Вујић,Политика

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Игор Брнабић извукао преко 100 милиона из министарства правде

5 (2) Kомпанија Асеко, чији је директор брат премијерке Игор Брнабић, поред милионског посла са …

Брнабићи арче српски буџет и народне паре а Срби ћуте као да су уместо мајчине сисе сисали к….

4.4 (7) Мултинационална компанија „Асеко“ приходовала је у периоду од 1. јануара 2019. до 31. …

3 Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend