fbpx

Хашки крволоци да пусте генерала Лазаревића на кућно лечење!

0
(0)

Ниш– Породица генерала Владимира Лазаревића, осуђеника Хашког трибунала већ дуже време са правним заступницима покушава да издејствује одлуку трибунала да се он пусти на условну слободу, тим пре што је већ издржао две трећине казне. Подсећамо, генерал Владимир Лазаревић осуђен је 29. фебруара 2009. на 15 година затвора, а 23.јануара 2014. после разматрања жалбе казна му је смањена за годину дана.

– Посетили смо оца пре десетак дана у притворској јединици у Схевенингену и много бринемо за њега. Здравствено стање му се знатно погоршало од наше претходне посете и све је слабији. Очекујемо да ће Хашки трибунал и према њему применити одлуку о пуштању осуђених особа на слободу после две трећине издржане казне и, као што је то било у случајевима више хрватских генерала, у досадашњи притвор урачунати и време проведено на лечењима у Србији, то јест у Војној болници у Нишу – рекао је за „Политику” др Милан Лазаревић, најмлађи генералов син, специјалиста трансфузиолог на Клиници за васкуларну хирургију нишког Клиничког центра. Истиче да постоји сва потребна документација којом се доказује да генерал Лазаревић никада није био на привременој слободи, већ искључиво на лечењу.

Од одласка у Хаг Лазаревић више од десет месеци провео у Војној болници у Нишу или на кућном лечењу под сталном пратњом органа безбедности. У време боравка у Нишу био је у кућном притвору 24 сата. Ниједном се није догодило да је скренуо са унапред одређене и одобрене маршруте кућа–болница–кућа или кућа–адвокат–кућа, и, наравно све у пратњи двојице или тројице припадника безбедности. –Није нам јасно да неко тај боравак на лечењу и кућни притвор сада покушава да представи као да је био на привременој слободи и не урачунава то време у досадашњи притвор. Хашки трибунал тражио је од лекара из Србије извештаје о његовом здравственом стању који су им достављени. Комплетну медицинску документацију имају и наши адвокати, имају је и Министарство правде Србије и Национални савет за сарадњу са Хагом, има је трибунал и ништа у њој није спорно. Ту документацију прихватили су својевремено и лекари у Схевенингену – каже Милан Лазаревић.

Како су нам испричали у породици Владимира Лазаревића током 2009.када је генерал био на лечењу у Србији наши лекари који су га збрињавали свакодневно су у Хаг слали извештаје. А 2012.године трибунал је у Хаг позвао конзилијум лекара Војномедицинске академије који су чинили хирург, гастроентерологонколог и неуролога. После њиховог прегледа комплетирана је документација коју, међутим, Хашки трибунал сада не признаје. Од одласка у Хаг до сада генерал Лазаревић оперисан је чак седам пута у Војној болници у Нишу и болници у Схевенингену.

– И много здравији човек тешко да би могао да поднесе све оно што је он издржао последњих неколико година. Најпре је имао операцију на дебелом цреву, па операцију тромбозе вена, простате, жучне кесе, онда и тумора на кичменом стубу и на крају операцију једног, па другог колена. Све то говори колико је урушеног здравља и још више да је повремено пуштан из затворске јединице у Схевенингену на операције, лечење и опоравак, а не на привремену слободу како се то представља – каже др Милан Лазаревић.

Породица Владимира Лазаревића, некадашњег команданта Приштинског корпуса и Треће армије Војске Југославије захвална је Националном савету за сарадњу са Хагом Републике Србије и Расиму Љајићу на ангажовању и подршци да се генерал пусти на условну слободу.

 
Тома Тодоровић, Политика

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Никад нас неће волети они који су покушали да нас униште

0 (0) Нека је на част и тим људима који себе зову новинарима, и редакцијама, …

Генерал Лазаревић: За мене, као човека који је бранио земљу од криминалаца из НАТО-а, тешко је прихватити сарадњу са њима

0 (0) НАТО бомбардовање Савезне Републике Југославије од 24. марта до 10. јуна 1999. године, …

2 Коментара

  1. koliko albanskih porodica je spasio gde su sad oni da svedoce da ga puste jedini komandant koji je vodio racuna i o stanovnistvu na koosovu niko nezna zasto njega sude vrati nam se sto pre komandante

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *