Глупан и Тупан дају арапима 25.000 хектара пољопривредног земљишта

Глупан и Тупан дају арапима 25.000 хектара пољопривредног земљишта

0
(0)

Потпредседник Вучић и министар Динкић завршили посету Абу Дабију. Уговорен извоз оружја од 150 милиона евра и улагање од 100 милиона евра у аграр

УЈЕДИЊЕНИ Арапски Емирати постаће, ако је судити према резултатима посете делегације Владе Србије, коју су чинили први потпредседник и министар одбране Александар Вучић и министар финансија и привреде Млађан Динкић – један од кључних партнера.

Како „Новости“ незванично сазнају, Вучић је са партнерима из Емирата потписао меморандум о сарадњи у области наменске индустрије, вредан чак 150 милиона евра. Колика је вредност овог потенцијалног посла говори податак да је, између две земље, тренутно актуелан само један посао од око осам милиона долара, који подразумева извоз нашег оружја које производи „Застава оружје“. Сарадња ће се, засада, базирати на продаји оружја и муниције, али није искључено да се ускоро уђе и у пројекат заједничког улагања у развој ракетних система и тренажних авиона.

Млађан Динкић је, како сазнајемо, потписао споразум о сарадњи са пољопривредном компанијом „Ал Дахра“, која би улагала у наш аграр. Та компанија спремна је да у српска пољопривредна предузећа, за почетак, уложи 100 милиона евра. „Ал Дахра“ размишља да преузме 66,7 одсто удела „Пула пољопривредних предузећа“.

АЛ ДАХРА КОМПАНИЈА „Ал Дахра“ из Уједињених Арапских Емирата је једна од познатијих фирми у области пољопривреде у Азији, али и у другим деловима света. Своја представништва има још и у Египту, Намибији, Пакистану, Судану и Америци. У Европи се филијала налази у Шпанији. Корпорација запошљава више од 800 људи, а постоји 17 година.

Реч је о десетак војвођанских фирми које су неуспешно приватизоване, па их је држава поново преузела. У њима је покренута производња, а она заједно поседују 9.000 хектара земљишта и 100.000 тона складишног простора. Партнеру из Уједињених Арапских Емирата предузећа су понуђена без икаквих дугова. Постоји могућност, како сазнајемо, да компанија „Ал Дахра“ узме под концесију, или дугорочно закупи, још око 16.000 хектара пољопривредног земљишта. Годишњи закуп, бар према тренутно важећем договору, био би 250 евра по хектару. Ова фирма би, истовремено, улагала у иригациони систем на свих 25.000 хектара, као и у механизацију.

Влада се, с друге стране, обавезала да ће „Ал Дахри“ понудити пуну подршку како би се обезбедила лука на Дунаву, одакле би роба произведена у Србији одлазила у извоз.

Интересовање „Ал Дахре“ се, сазнајемо, не завршава на ових десет компанија. Врло су заинтересовани и за преузимање наших комбината. Како се у петак могло чути, у питању је „нешто попут ПКБ-а“, мада се не обавезују да ће то бити баш та компанија.

ДУГОРОЧНО

„АЛ Дахра“ би тежила да у догледно време наводњава чак милион хектара ораница у Србија. Читава инвестиција се процењује на 1,25 милијарди евра, али би морала да иде кроз више фаза. Прва би вредела 300 милиона евра.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ОТВОРЕНО ПИСМО ВУЧИЋУ: У Србији најмање права има обичан Србин, православац!

ОТВОРЕНО ПИСМО ВУЧИЋУ: У Србији најмање права има обичан Србин, православац!

5 (25) Деведесетих су ми говорили чекај да прође комунизам и биће ти боље. Онда …

УПРОПАСТИО СРБИЈУ: Вучић ове године узима још 7,6 милијарди евра кредита

УПРОПАСТИО СРБИЈУ: Вучић ове године узима још 7,6 милијарди евра кредита

3.9 (7) Kако би „закрпила“ буџетски дефицит од 3,6 и вратила пристижућих четири милијарде евра …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend