Гнев у Македонији због изостанка помоћи: Европо, где ти је људскост!

0
(0)

У непосредној близини граничне линије са Грчком, на површини од 1.000 квадрата некадашње сеоске задруге ван Ђевђелије, постављени су шатори и монтажни објекти који ће бити у склопу прихватног центра за мигранате који улазе у Македонију.

Објекат кампа, у чије подизање је са механизацијом укључена и војска, у фази је изградње, а он ће, према речима министра одбране Зорана Јолевског, који је посетио мигранте на граници са Грчком, моћи да прими највише до 4.000 избеглица.

– Могао сам да се уверим да је организација добра и да се прихват миграната одвија према плановима. Влада Македоније прави све што је у њеној моћи да прихвати и помогне овим људима са средствима која су им на располагању. Надам се да ће се направити заједничка стратегија на европком нивоу, јер ово је изазов за цео континент – рекао је министар Јолевски.

 

Академик Катица Ћулавкова је била још оштрија. Она је јавно поставила питање зашто западноевропске државе не направе кампове за азиланте у својим државама, изражавајући страховање да ће Македонија ускоро постати камп, а не транзитна зона за мигранте.

– Земље чланице ЕУ подижу зидове пред избеглицама, постављају сателите за контролу граница, јачају безбедносне мере, не бирају средства да спрече овај талас, значи немају намеру да приме азиланте. Која им је онда намера, није тешко да се претпостави. Демографски инжињеринг, стварање хаоса да би се направио нови „ред“ у складу са њиховим геостратешким интересима (територија, људски ресурси, енергенси, вода за пиће, културно и природно богатство ), нова „балканизација“, редизајнирање држава… Хватају нас на осећање људскости они који не показују ни „љ“ од људскости! Само свој интерес гледају. Код њих је све интерес, а код нас заблуда до заблуде. Странични ефекат у Македонији ће бити дефокусирање од унутрашње политике и институционалне кризе – вели академик Ћулавкова.

Долази нови талас

За разлику од претходних дана, на грчко-македонској граници и железничкој станици у Ђевђелији јуче је било релативно мирно. Није било већих гужви јер су готово сви мигранти возовима, аутобусима, комбијима и такси возилима пребачени до Табановаца, а већи број њих су већ стигли у Србију. На кризним тачкама дуж границе и у самој Ђевђелији смањено је и присуство полиције, али страховања и даље постоје јер се из Грчке очекује нови велики талас од неколико хиљада избеглица.

Д. Љ. Ј. – Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Шкоро: Неокомунисти и Милогорци

4.8 (6) Пораз Мила Ђукановића и његове партије на изборима у Црној Гори после више …

Мирослав Лајчак: Први пут се говорило о правно обавезујућем споразуму

5 (5) По први пут смо разговарали о правно обавезујућем свеобухватном споразуму, рекао специјални изасланик …

Један коментар

  1. nasankali ih po ko zna koji put, kao i nas sto ce.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *