fbpx

Годишњица погибије мајора Милана Тепића!

0
(0)

Дана 29. септембра 1991, тачно у 10 часова и 29 минута, у тридесетчетвртој години живота, у Бјеловару у Хрватској, погинуо је спасивши своје војнике, али и ко зна колико потенцијалних жртава оружја које је уништио жртвујући свој живот. 

Не желећи да препусти оружје из касарне “Војновић“, хрватским зенгама, Тепић је својим војницима наредио повлачење на безбедну раздаљину од складишта. Према неким изворима, на то их је упозорио речима: „Војско, слушајте ме добро! Не знам колико ћемо моћи овако још да издржимо, усташе ће тек жестоко навалити и настојати да нас заскоче. Зато су пажљиви са ватром и избјегавају да ударе по складишту, и ово што ми имамо овдје је за њих више него драгоцјено. Кад дође тренутак, кад се више не буде могло издржати и кад дође мука до ока, тражићу да се удаљите на пристојну удаљеност од главног објекта. Да не замерате ми ако сам негде према неком погријешио, али хоћу двије ствари да урадим уз вашу помоћ. Да усташама не дам Беденик, и да ви останете живи. Нека неко од вас сачува мој ратни дневник.“

Кад су се војници обрели на довољној удаљености, а хрватска војска већ се приближила одредишту, минирао је складиште муниције са 170 тона експлозивних средстава и дигао га у ваздух. Осим њега, погинуло је званично 11, а незванично 200 нападача на касарну, који су се потом водили као нестали. Тако је Милан Тепић ушао у историју на сличан начин као и ресавски војвода Стеван Синђелић и његово херојство у каснијим народним препевима никако није могло да избегне такво поређење.

Његово наређење, међутим, није послушао војник на одслужењу редовног војног рока, Стојадин Мирковић, који је из оклопног транспортера дејствовао по непријатељу све док није погођен противоклопним пројектилом. У знак одмазде стрељан је и командир страже Ранко Стефановић.

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

28 Коментара

  1. ПОШТОВАЊЕ , СЛАВА И НАКЛОН .

  2. … оно што чинимо данас одзвањаће у вечности, оно што је учинио Тепић одзвања и данас као херојско дело и светао пример. Нека је вечна слава и хвала мајору Тепићу!!!

  3. +++, VECNA MU SLAVA I HVALA,POSTOVANJE I LJUBAV PORODICI

  4. Kao Srbin sa ponosom se klanjam senima junaka kakav je bio major Tepić… A takvih zaista nema mnogo…

  5. vječna mu slava i hvala,a sadašnjoj vlasti sa veleizdajnicima vučićem,dačićem i nikolićem nek je na obraz i neka im nama dragi bog sudi i presudi jer oni ne znaju kako se voli svoja zemlja i svoj narod.

  6. vječna mu slava i hvala,a sadašnjoj vlasti sa veleizdajnicima vučićem,dačićem i nikolićem nek je na obraz i neka im nama dragi bog sudi i presudi jer oni ne znaju kako se voli svoja zemlja i svoj narod.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *