Годишњица терористичког напада и убиства 12 Срба у Ливадицама

0
(0)

Еулексове судије су, убрзо по доласку на Косово, ослободиле Фљорима Ејупија, јединог оптуженог и осуђеног за случај „Ниш експрес“. Он  је био и једини осумњичени за дизање атубуса у ваздух.

У Еулексу наводе да су спремни да, уколико се појаве нови докази, обнове истрагу.

Експлозијом мине на магистралном путу 16. фебруара 2001. године дигнут је у ваздух први аутобус из конвоја којима су расељени Срби са Косова и Метохије у пратњи Кфора, ишли у Грачаницу, на Задушнице.

У нападу је одмах погинуло 10 особа, а још две су потом умрле од повреда. Најмлађи од њих, Данило Цокић, имао је две године.

Врховни суд Косова је, у другостепеном поступку марта 2009. године, због „недостатка доказа“ ослободио Фљорима Ејупија, осуђеног на 40 година затвора.

Погинули су Сунчица Пејчић, Живана Токић, Слободан Стојановић, Мирјана Драговић, Небојша, Снежана и Данило Цокић, Вељко Стакић, Ненад Стојановић, Милинко Краговић, Лазар Милкић и Драган Вукотић.

Адвокат породица погинулих путника Живојин Јокановић је казао агенцији Бета да истрага за напад на аутобус у Ливадицама није затворена јер такви случајеви не застаревају.

Јокановић је додао да је Фљорим Ејупи, кога је судско веће Еулекса ослободило оптужбе за подметање експлозива под аутобус, само један, и то „последњи пион“ у нападу и да их је сигурно било више.

Према његовим речима, надлежни органи на Косову не чине ни оно што је по логици ствари могуће и тај случај, као и многе друге предају времену заборава.

„Морамо извршити озбиљнији притисак свих структура и снага на међународну заједницу да се тај и остали случајеви убиства Срба реше“, рекао је Јокановић и додао „све су истраге стале, нико неће ништа да ради“.

Судско веће међународних судија УНМИК-а је 2008. године Ејупија прогласило кривим за подметање експлозива и тада је осуден на 40 година затвора.

Нису нађени починиоци највећих злочина над Србима по доласку међународних снага на Косово – убиства деце у Гораждевцу, 14 жетелаца у Старом Гацком и породице Столић у Облићу.

Портпарол Еулекса Ирина Гудељевић је поновила за агенцију Бета да је Еулекс спреман да обнови истрагу, ако буде нових доказа.

„Важно је рећи да истрага у сваком тренутку може бити поново отворена уколико се појаве нови докази. Веома је важно да починиоци буду приведени правди и да породице жртава сазнају истину“, казала је она.

Гудељевић је подсетила да пресуда може једино да буде заснована на чврстим доказима, али је судско веће у испитивању чињеница у току кривичног поступка установило да нема директних доказа о Ејупијевом присуству на месту злочина.

„Пошто је прегледао записник, саслушао аргументе одбране и јавног тужиоца и анализирао законе, Врховни суд Косова је марта 2009. године Ејупија ослободио оптужби“, рекла је Гудељевић. 

 

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Злочин шиптарских терориста у Гораждевцу 17 година без казне

5 (4) Родитељи убијене деце из године у годину не крију разочарање што починиоци тог …

Син убијене малтешке новинарке: Моја мајка је истраживала Ђукановића

4.8 (6) Син Дафне Каруана Галиције, новинарке убијене пре скоро три године на Малти, Метју …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend