Хроника

Надлежни пет година ћуте о убиству адвоката Драгослава Огњановића

Иако је Дарко Елез именовао учеснике овог догађаја и истражитељи располажу одређеним информацијама, није се одмакло даље од преткривичног поступка

Иако домаћи истражни органи имају сазнања које су особе и на који начин повезане са ликвидацијом познатог београдског адвоката Драгослава Мише Огњановића, 28. јула 2018. године, ништа нису урадили да се преткривични поступак у овом случају помери са мртве тачке. Према незваничним сазнањима „Политике”, Дарко Елез који у Србији издржава петнаестогодишњу казну затвора на коју је због више кривичних дела осуђен у БиХ именовао је пре годину и по дана пред српским истражитељима који су са њим разговарали док се још налазио у притвору убице Огњановића, али и оне који су учествовали у организацији његове егзекуције.

Упркос информацијама које је Елез открио истражитељима, ништа није урађено.

Да се на расветљавању убиства београдског адвоката не ради, став је и Адвокатске коморе Београда (АКБ), која се огласила у петак, на годишњицу Огњановићеве ликвидације.

– Радна група за праћење напада на адвокате, која је формирана након убиства покојног адвоката Драгослава Мише Огњановића како би се утврдиле околности које су довеле до његовог убиства, очигледно ништа не ради, јер до данас нису доставили никакав извештај – наводи се у саопштењу АКБ.

Београдски адвокати наводе и да су у фебруару прошле године од Тужилаштва за организовани криминал и Посебног одељења Вишег суда у Београду затражили извештај да ли је према сада покојном Огњановићу био одређен тајни надзор комуникације и тајно праћење и снимање, те уколико је био одређен, ко је донео наредбу о томе, на чији предлог и због ког кривичног дела.
Пуцњава у ресторану на Аутокоманди, рањен мушкарац

– Тужилаштво за организовани криминал је 25. фебруара 2022. године доставило извештај у којем је наведено да тражени подаци представљају одређени степен тајности, позивајући се на одредбу Законика о кривичном поступку, а да је сагласно Законику о кривичном поступку једино судија за претходни поступак тај који може да обавести лице према коме је спроведена посебна доказна радња, ако се његова истоветност може утврдити – навела је АКБ називајући овакав извештај „чистом бесмислицом”.

Образлажући овакав свој став, кровна комора београдских адвоката наводи да ТОК игнорише одредбу Законика о кривичном поступку који прописује да се материјал прикупљен посебном доказном радњом уништава ако јавни тужилац не покрене поступак у року од шест месеци од дана када се упозна са материјалом који је прикупљен коришћењем посебне доказне радње.

– Ово очигледно значи да је према сада покојном адвокату Огњановићу била примењена посебна доказна радња тајног надзора комуникације и тајног праћења и снимања и Адвокатска комора Београда је само и једино тражила да ТОК достави извештај управо о томе да ли је таква наредба донета, када, на чији предлог и због чега. Овакав одговор Тужилаштва за организовани криминал указује на то да они избегавају да одговоре, а разлоге за такво понашање очигледно само они знају – наводи се у саопштењу.

На крају адвокати наводе да „очигледно постоје неки разлози због којих им се тражени подаци не достављају иако су они својевремено пласирани у јавности од највиших представника власти”.

– Све наведено изражава сумњу у рад државних органа и њихову намеру да се открију налогодавци убиства адвоката Огњановића – закључује АКБ.
Возач код Врања возио 249 километара на сат, други код Пирота 180

Да постоје сазнања о томе ко је пуцао у адвоката Огњановића рекао је јавно и председник Александар Вучић у марту 2021. године. После ове изјаве и потврде да је адвокат прислушкиван и праћен непосредно пред ликвидацију – надлежни су заћутали.

Супруга адвоката Драгослава Мише Огњановића, Сања Папић, огласила се на друштвеним мрежама, након изјаве председника Србије из марта 2021. године и написала да је њен муж био на мерама у време убиства.

– Дакле, ко је потписник мера и ко је налогодавац да мој покојни супруг адвокат Миша Огњановић буде на мерама – написала је Сања, а потом у другој објави додала:

„У последњих неколико година догодила су се два убиства адвоката, Владимира Зрелеца и Драгослава Мише Огњановића, и председник нам је открио да су припадници МУП или БИА гледали ликвидацију једног од њих двојице и апсолутно ништа нису предузели.”

Осим штурих информација које су представљане јавности да је познати адвокат смртно страдао, а да је његов син Петар рањен у руку и да је нападач побегао са места догађаја, о свирепој ликвидацији се званично ништа друго не зна. Од јавности је скривана и информација (месецима касније је званично потврђена) да је Огњановић непосредно пре убиства праћен и прислушкиван на предлог Тужилаштва за организовани криминал.

Шта је у изјави открио Дарко Елез

Изјаву у којој је открио до сада непознате детаље, према незваничним информацијама, Дарко Елез је дао у притвору у БиХ у присуству представника српских правосудних и полицијских органа, а потом и потписао записник у који су пренете његове тврдње. Осим Огњановићевог, према истим информација, Елез је том приликом говорио и о убиствима Огњановићевог клијента Драгослава Милорадовића и Синише Милића Боскета, која до сада нису разјашњена.

Подаци којима располажу истражни органи на основу Елезове изјаве и других оперативних сазнања, према незваничним информацијама, јесте да су у адвоката Драгослава Мишу Огњановића, 28. јула 2018. године, хице из аутоматског оружја, испред зграде у Новом Београду у којој је живео са супругом и малолетном ћерком, испалила двојица нападача која су после егзекуције побегла у Црну Гору. Према истим информацијама, убиство адвоката наложио је бивши високопозиционирани припадник МУП-а, да је организатор био Д. Е., а непосредни починиоци су двојица „ситнијих” криминалаца којима је плаћено за ликвидацију.

Према речима „Политикиног” саговорника блиског истрази, оперативци МУП-а који су радили на расветљавању овог злочина убрзо су дошли до информације да се извршиоци налазе у једној суседној земљи, али им је тада речено да немају ингеренције да се баве оперативним радом у иностранству. С обзиром на то да им је ово упућено из самог врха тадашњег МУП-а, инспекторима су биле „везане руке”.

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Извор
Политика.рс

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!